SrbijaSpace

Zašto tende ne izlaze iz mode?

Zašto tende ne izlaze iz mode?
18
Feb-23

Zašto tende ne izlaze iz mode?

Objavljeno: 18/Feb/2023, SrbijaSpace.com
(1) komentara (1126 pregleda)

 

Zavirimo u prošlost


Možda niste znali, ali tende se koriste od pamtiveka. Da, baš tako. Nisu vezane samo za takozvana moderna vremena i savremene tehonlogije.

Zapitajte se ponekad o dostignućima starih civilizacija, antičkih Grka, Rimljana i Egipćana. Pored drugih dostignuća verovatno su razmišljali i kako da prebrode tekuće probleme sa suncem i kišom. Jer eto i oni su imali sunce i kišu vetar i potrebu da se zaštite na neki način od njih. 

Imali su silne vojske i takođe potrebu da ih nekako privremeno smeste i zaklone od neželjenih spoljnih uticaja, sunca i kiše najčešće. Tende su i tada i sada bile i ostale odlično rešenje.

Posebno važnu primenu su našle u srednjem veku kada su bile koriščene u ratnim operacijama za privremeni smeštaj vojnika i pratećeg osoblja. One grandiozne slike velikih osvajača poput Napoleona, bile su nezamislive bez posebno dekorasinih šatora i tendi. 

A onda dolaze i tende koje se koriste u cirkusima, karavanskim putovanjima  i svuda gde je bilo potrebno improvizovati privremenu zaštitu ljudi, životinja i stvari od ekstremnih spoljnih uticaja.

Njihova praktičnost i korisnost uzrokovala dovela je eksplozije, prave planetarne popularnosti i naravno evolucije kvaliteta i formi kroz 19 i 20. vek.

Moderni materijali, poput plastike i poliestera, su učinili da one postanu naprosto nezamenljive i sveprisutne u svakodevnom životu.


Gde smo danas sa tendama?


AI, veštačka inteligencija, dronovi, nanotehnologije. Čudesa. Ipak, ne mogu bez korisnih stvari koje su potekle iz starih vremena.

Tako da kad prođete ulicama velikih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, uočićete moderne tende koje su nezaobilazne, koje ukrašavaju šetališta, ali i spašavaju putnike namernike da pronađu svoju letnju baštu kada su nesnosne vrućine na primer.

 

Zašto su tende toliko popularne?


Tende i naravno suncobrani su veoma praktična sredstva koja se koriste za zaštitu od ekstremnog sunčevog zračenja, ali i kiše i drugih vremenskih nepogoda, vetra na primer. Takođe, one su idealne za stvaranje udobnog prostora i boravka na otvorenom prostoru kada su napolju ekstremni uslovi kao što su nesnosne vrućine.

Naravno, pored upotrebljivosti i sama dugotrajnost, kvalitet materijala ali i dostupna cena, učinile su ova proizvod nezamenljivim u mnogim situacijama.

Danas je sve teže sačuvati privatnost pa se njima stvaraju posebni prostori koji omogućavaju zaštitu od pogleda sa ulice ili prozora zgrada.

Volite sajmove?

Da li ste zapazili šarolikost i dekoraciju tendi na festivalima, sajmovima, izložbama i koncertima?

Setite se gde ste svratili napolju na kratak odmor, hranu ili piće s nogu. Često su to bile neke improvizovane tende ili nešto nalik njima.

Pogledajte malo drugačijim očima plaže, vrtove, terase, balkone, ali i pijace, parkove i restorane.

Primetićete da ih često povezuju upravo ovi ljudski korisni izumi. Nekako je lepši odmor ispod tende nego u zatvorenom prostoru.

Mnogi komercijalni sadžaji ne bi bili moguće bez ovih sjajnih ljudskih izuma. Exit festival u Novom Sadu na primer, Beer fest u Beogradu. Pa Sabor trubača u Guči. Šatre i tende su kao dobro jutro i dobar dan. Svuda gde se ljudi kreću ili borave napolju.

Ako imate veliko dvorište, balkon ili terasu, znaćete da odaberete tendu po vašem ukusu.

I evo nas na kraju teksta. Ali tendama kraja nema. Deluje da su neuništive i da će nadživeti još ko zna koliko generacija. Iz ovog ugla sasvim zasluženo i sasvim opravdano. Kada šetate gradom i kada osetite vrelinu letnjeg dana setite se ovog teksta i pronađite osveženje ispod nekog suncobrana ili tende.

Slika: pexels.com

 

 

(1) komentara
  • Marina
    Marina
    18-Feb-23


    Ne čudi me što ne izlaze iz mode, jer su pre svega korisne, a imaju i estetskih benefita. Imam tendu na balkonu već 15-tak godina. Ove PVC su, pored toga što su korisne i lepe, i trajne. Ni platno nisam menjala. Čuva me i od jakog sunca, i od kiše. Smotam je samo kad duva vetar. Zaista, ne znam šta bih bez nje.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
123,600 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
50 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
250,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
90 m2
900 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
95 m2
800 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2