SrbijaSpace

Održivi materijali – za enterijer u skladu sa prirodom

Održivi materijali – za enterijer u skladu sa prirodom
18
Jun-24

Održivi materijali – za enterijer u skladu sa prirodom

Objavljeno: 18/Jun/2024, Jelena Todorović
(1) komentara (526 pregleda)

Jedan od glavnih trendova u poslednjoj deceniji je održivi dizajn enterijera, koji se danas može videti u svakom magazinu. Industrija počinje da razume uticaje dizajna, ali znanje potrebno za donošenje ovih odluka još uvek je ograničeno, i zahteva ono čega dizajnerima uvek nedostaje, a to je vreme. U ovom tekstu, bavićemo se upravo održivim materijalima pa, ako želite da svoj enterijer uredite u skladu sa prirodom, nastavite da čitate, jer ćete možda dobiti neku ideju.

Iako su dizajneri enterijera dobro upućeni u materijale koje u svom radu koriste, održivi dizajn je ponekad teško ukrotiti. Od toksičnih hemikalija, kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru i emisije ugljen-dioksida, do ekološkog otiska, potrošnje energije i podrške obnovljivim resursima kad god je to moguće, postoji mnogo materijala koje današnji dizajneri koriste.

Zato u ovom tekstu govorimo o nekim od najboljih održivih materijala i njihovoj lepoti. A oni, ne samo da su bolji izbor za održiv način života, već su odlični i za one koji žele da povećaju upotrebu održivih materijala, bez kompromisa u stilu. Dakle, i održivo, i šik! O da, to je itekako moguće.

A koji se to održivi materijali danas koriste u dizajnu enterijera?

Održivi dizajn enterijera ima neutralan, ili pozitivan efekat na životnu sredinu. Dobri materijali uključuju bambus, ratan, teraco, polirani malter, reciklirano drvo, staklo i prirodni kamen. Svi su ekološki prihvatljivi i imaju nizak ugljenični otisak, a pritom – ne samo da im ništa ne fali, već su i veoma lepi. Pa hajde da se malo pozabavimo svakim od njih…

# Bambus

Fotografija: https://unsplash.com/photos/brown-hut-8he_E_ytjlw

Bambus se smatra održivim materijalom, jer brzo raste (zapravo je trava, a ne drvo), brzo se obnavlja i troši manje energije za proizvodnju nego drvo. To ga čini jednim od najboljih materijala u smislu energetske efikasnosti, proizvodnog procesa i korišćenja prirodnih resursa.

Neverovatno je svestran i lep, a ujedno veoma jak materijal koji može da se koristi strukturno, i koji je pritom veoma fleksibilan. Bambus može da se koristi na mnogo načina, recimo u izradi prozora, podova, zidova (što je sve kod nas retko), ali i dekoracija. Kada pomislimo na bambus, mislimo na opuštajuće prostore na Ibici, Mikonosu, ili u Aziji. A zavisno od dizajna, bambus može da bude upečatljiv komad za stambene prostore.

# Ratan

Ratan je jedan od možda najmodernijih materijala trenutno, koji je takođe i ekološki prihvatljiv. Prilično je sličan bambusu u smislu svojih održivih prednosti. Brzo raste, proizvodi se na način koji troši malo energije i stvara malo otpada (što znači da ne mora mnogo da se tretira i obrađuje), a pošto je prirodni materijal, reciklira se i biorazgradiv je. Malo li je?

Ovaj svestrani materijal može da se proizvodi u jedinstvenim uzorcima, dajući rustičan utisak bilo kojoj dnevnoj sobi ili kućnoj kancelariji. Pošto je ratan lagan i relativno fleksibilan, najčešće se koristi za nameštaj, presvlake za stolice, oblaganje zidova, za stolariju i lake pregrade.

# Teraco

Fotografija: https://unsplash.com/photos/silver-framed-eyeglasses-on-white-and-blue-floral-textile-0jQMqAkOIBs

Ako volite kamen, možda ćete razmisliti i o teracu; odličan način da date novi život kamenu i proizvedete značajno manje otpada. Teraco se u Italiji koristi još od XVIII veka, za stvaranje privlačnih, teksturiranih podova. Ono što je zanimljivo je da se teraco izrađuje od otpadnih materijala, kao što su mermerni otpaci, reciklirane staklene čestice i cement.

Ove male čestice se kombinuju kako bi se stvorio jedinstveni dizajn teraca koje vidimo, pritom, ne ostavljajući gotovo ništa za otpad. Kako održiva arhitektura postaje sve važnija, trajnost i dugovečnost teraca nastavljaju da budu velika prednost u današnjem svetu. Zato se teraco danas može naći na stolovima, zidovima, podovima, umivaonicima, i mnogim drugim unutrašnjim elementima.

# Polirani malter

Unutrašnje malterisanje postaje sve popularnije. Postizanje betonskog izgleda koji nema ekološke uticaje koje ima betonski zid zaista je neverovatno. Četiri završne obrade na koje treba obratiti pažnju uključuju krečni premaz, tadelakt, mikro cement i glineni malter.

Ove neverovatne završne obrade mogu zaista da poboljšaju prostor, donoseći mu mekoću i toplinu, za razliku od bilo kog drugog materijala. Posebno su impresivni u kupatilima, zamenjujući hladan osećaj pločica. Ove završne obrade su prirodno napravljene i ne izazivaju alergije. Ne sadrže toksine ili gasove, tako da su odlična mogućnost za zamenu boje.

# Reciklirano drvo

Reciklirano drvo je očigledan izbor, i definitivno jedna od najpopularnijih dostupnih opcija. Ono stvara osećaj topline i poznatog u prostoru. Korišćenjem recikliranog drveta definitivno smanjujete svoj ugljenični otisak, i dodajete održivost svom domu.

Mnogi od ovih ponovo korišćenih komada drveta imaju zanimljivu istoriju, poput železničkih pragova i starih skladišta. Bogato istorijom i teksturom, reciklirano drvo je jedan od omiljenih materijala današnjih dizajnera enterijera.

# Staklo

Fotografija: https://unsplash.com/photos/sliding-door-beside-wall-ysgELOy_t0c

Lepo oblikovano, nesumnjivo krhko, i bez napora delikatno, staklo je takođe moguće reciklirati beskonačno mnogo puta. Stotinama godina staklo se koristi u enterijerima za stvaranje dekorativnih formi i tekstura, kao što se može videti u hramovima, u vidu vitraža.

Kroz poslednjih nekoliko godina, staklo je doživelo veliki razvoj sa bezbroj vrsta koje se koriste u enterijerima, uključujući matirano, gravirano, tonirano, laminirano i rebrasto staklo. Kada želite da otvorite prostor, staklo je uvek odlična opcija, i savršeno je za ormare, zidove, kuhinjske obloge i nameštaj.

# Prirodni kamen

Prirodni kamen je veoma izdržljiv i zahteva malo održavanja, a moguće ga je i reciklirati. S obzirom na raznolikost boja i stilova koji su prirodno dostupni, gotovo uvek se koristi u enterijerima za radne ploče, kupatila i kamine.

Ako ste u mogućnosti da prirodni kamen nabavite lokalno, to je još bolje za minimiziranje vašeg ugljeničnog otiska. Iznad svega, prirodno poreklo ovog materijala znači da je bez štetnih hemikalija i isparljivih organskih jedinjenja. Jer, prirodni kamen je održiva alternativa veštačkom, i kao takav ima smanjen uticaj na životnu sredinu.

I na kraju…

Fotografija: https://unsplash.com/photos/green-plant-on-white-table-RsjzVJTfMPU

Kao što vidite, postoji toliko lepih materijala koje možete da odaberete, a da ne ugroze našu planetu, pa zato - kada sledeći put kada budete uređivali svoj dom, imajte ih na umu. Da bismo stvorili održivu budućnost, potrebno je da se posvetimo promeni načina na koji vidimo građevinske materijale i nameštaj. Budite deo ove pozitivne promene, koja je dobra za sve nas.

A koje vi materijale volite da koristite? Jesu li takođe održivi? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/white-and-black-wooden-table-with-chairs-h2WbMAg56EM

Autorski tekst: Jelena Todorović

(1) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
479,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
150 m2
450 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
32 m2
67,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
35 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2