SrbijaSpace

Da li kupiti stan bez garaže?

Da li kupiti stan bez garaže?
14
May-23

Da li kupiti stan bez garaže?

Objavljeno: 14/May/2023, Bolewriter
(0) komentara (626 pregleda)


Ponuda nekretnina u današnje vreme je sve bogatija i raznovrsnija. Zato je i kupovina stana bez garaže danas daleko kompleksniji poduhvat nego što je to bilo nekada. Postoji sve više faktora na koje morate obratiti pažnju, kako biste bili sigurni da ćete kupiti stan koji nema garažu a koji će zadovoljiti vaše potrebe.Kupovina stana

 

Svakako će vam angažovanje profesionalne agencije za nekretnine pomoći u ovome ali i vi morate mnogo toga proveriti pre donošenja odluke o kupovini.

Ovaj tekst ima za cilj da vam kroz razmatranje ključnih pitanja, pomogne da pronađete ono što vam zaista treba.

Poseban segment teksta posvećen je vlasnicima automobila i njihovim problemima sa parkiranjem u gradskim zonama. On će svakako pokušati da vam da odgovor na pitanje da li odmah pri kupovini stana, kupiti i garažu ili ne.


Bitni faktori kada je u pitanju kupovina stana


Lokacija: Jedan od najvažnijih faktora pri izboru stana je lokacija. Obratite pažnju na to da li se stan nalazi u zoni koja vam odgovara. Da li je u centru grada? Da li je dobro povezana u smislu gradskog prevoza ili dobre saobraćajne infrastrukture. Da li su vam u blizini stana važni objekti: posao, škola, vrtić, zdravstvena ustanova, park, prodavnice...

Stanje nekretnine: Pre izbora dobro obratite pažnju na stanje nekretnine. Da li je u dobrom stanju, ili će vam biti potrebno da investirate dodatna sredstva u renoviranje ili popravke. Takođe, obratite pažnju na kvalitet gradnje, materijale koji su korišćeni, kao i na opremu koja je uključena u cenu stana.

Veličina: Odredite koja veličina stana vam je optimalna i koliko prostora vam je dovoljno za udoban život. Uzmite u obzir i to da li ćete imati dovoljno prostora za skladištenje stvari koje vam trebaju i da li stan poseduje ostavu ili podrum.

Cena: Analizirajte cenu stana u odnosu na slične stanove u istoj zoni.

Sigurnost: Obratite pažnju na sigurnost objekta. Da li je zgrada opremljena interfonom, sistemima za video nadzor i da li postoji čuvar objekta.


Parkiranje na ulici
 

Orijentacija stana: Obratite pažnju na orijentaciju stana i eventualne objekte koji ometaju vidik ili zaklanjaju dnevnu svetlost. Stanovi koji su okrenuti ka jugu dobijaju više sunca i imaju bolju osvetljenost.

Pravne aspekte: Uverite se da su sve pravne procedure oko kupovine stana u potpunosti ispoštovane, da li je nekretnina upisana u katastar i vlasnički list, da li postoji bilo kakav teret na nekretnini.

Komšije: Pokušajte upoznati komšije i saznati nešto o životu u zgradi u kojoj se nalazi nekretnina koju želite kupiti.

Zagađenje: Proverite da li se stan nalazi blizu nekih zagađivača vazduha ili je u pitanju zdrava sredina sa drvećem i zelenilom, koje će vam obezbediti čist vazduh.

Parkiranje: Proverite da li stan poseduje parking ili garažno mesto.


Zašto?


Ko nije imao ovakav problem, teško ga može i razumeti.

Zato ćemo uzeti primer da vaša zgrada nema garažu, već auto parkirate, nedaleko na besplatnom javnom parkingu.

Nedelja uveče. Vraćate se umorni sa nekog puta. Nosite nekoliko torbi sa stvarima. Sutra je radni dan, jedva čekate da se istuširate i legnete da odmorite.

Parking nije daleko od zgrade ali kao za baksuz, opet su sva mesta zauzeta. Napravite jedan krug nadajući se da će neko izaći, zatim drugi, treći, i ništa. Odete 200 metara dalje, do drugog bloka zgrada i tamo se nekako parkirate. Pokupite ne baš lake torbe i polako se dogegate do stana. Ulazite u njega i shvatate da ste više od pola sata izgubili u traženju parking mesta. A šta da su stvari bile teže? Da ih je bilo više?

I svaki kasniji dolazak kući ponavlja se ista priča. Počinjete da izbegavate vožnju i pomeranje automobila kada je blizu zgrade, jer posle je jako teško naći parking mesto.

Ovo je gotovo uobičajena pojava na mnogim lokacijama u većim gradovima.


Ulični parking
 

Nedostatak parking prostora je česta pojava i zato možete imati velikih problema ako ne rešite ovo pitanje, pre nego što kupite stan. Zato, ako posedujete automobil morate voditi računa o tome gde će i on spavati. Jer vaš četvorotočkaš isto zahteva svoj „stan“.  

Naravno, postoje i mesta u određenim gradovima, koji nemaju problema sa parking prostorima ali je to danas prava retkost.

Odluka o kupovini stana bez garaže zavisi od vaših ličnih prioriteta i potreba. Ako već imate obezbeđeno parking mesto u blizini stana, onda kupovina stana bez garaže neće biti problem za vas. Bar u prvo vreme, i ako se nešto ne promeni u budućnosti, pa parking prostor ne promeni prvobitnu namenu.

Morate shvatiti da to nije vaša svojina i da mu je to samo trenutna namena. U urbanim delovima grada često se grade objekti sa nedovoljnim brojem garažnih mesta. Zato morate voditi računa da se može desiti i da se poveća broj stanovnika u okolini pa da taj parking prostor bude premali za sve.

Međutim, ako vam je automobil neophodan za svakodnevnu upotrebu i nemate drugo parking mesto u blizini, onda biste trebali ozbiljno razmisliti o tome da kupite stan sa garažom. Parkiranje automobila na ulici može biti nepraktično i neprijatno iskustvo, posebno u urbanim delovima gradova, gde je parkiranje često ograničeno ili skupo, a parkirani automobili na ulici se često i oštećuju.

Takođe, treba imati u vidu da stan sa garažom može imati veću cenu, ali će vam dugoročno možda biti isplativiji, jer će se vaš automobil bolje održavati i zadržati veću vrednost ukoliko je parkiran u garaži, umesto na ulici. Takođe, garaža može pružiti dodatnu sigurnost za vaš automobil, jer se može zaključati, a često je opremljena i sistemima za video nadzor.

Ukratko, odluka o kupovini stana bez garaže ili sa garažom zavisi od vaših ličnih potreba i prioriteta. Ako vam je automobil neophodan i nemate parking mesto u blizini, onda bi kupovina stana sa garažom bila najbolja opcija. Ako, s druge strane, ne posedujete automobil ili ne smatrate da vam je neophodna garaža, onda biste mogli da kupite stan bez garaže.

Slike: pexels.com

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2