SrbijaSpace

Da li stan treba da bude opremljen klima uredjajem?

Da li stan treba da bude opremljen klima uredjajem?
05
Feb-23

Da li stan treba da bude opremljen klima uredjajem?

Objavljeno: 05/Feb/2023, Boban
(5) komentara (582 pregleda)

GLOBALNO OTOPLJAVANJE I UTICAJ NA LJUDE


Poslednjih desetak godina svedoci smo čudnih klimatskih oscilacija. Nekako, kao da godišnja doba igraju maskenbal i pojavljuju se kada im vreme nije, i još u nekoj neprimerenoj „odeždi“. Kao da je dugo najavljivana bitka sa prirodom već izgubljena. Ona kao da nam taj način šalje opomenu da se još uvek ne predaje, da nije odustala od nas i da je potrebno da se uozbiljimo, ako želimo da opstanemo na ovoj prezagađenoj planeti.

Na različitim delovima planete Zemlje, kao posledica globalnog zagrevanja i otopljavanja, veoma često se desavaju i prirodne katastrofe. Poplave, šumski požari, zemljotresi... odnose živote i ostavljaju ljude bez krova nad glavom.


Globalno otopljavanje
 

Na našem podneblju evidentna posledica ovih promena je ta da su leta postala toplija i duža, a zime blaže i kraće. Snega, gotovo da nema u nižim predelima ili je to pojava koja traje samo nekoliko dana. Letnje temperature su i u kontinentalnim oblastima postale bliske tropskim i veoma često su oko 40% Celzijusovih. U ovim novim uslovima gotovo je nemoguće da čovek normalno funkcioniše bez adekvatnog rashlađivanja, pogotovo u stanovima. To više nije samo jedan od uređaja u stanu nego potreba. Promaja i ventilatori više ne mogu u tome pomoći, pa je život bez klima uređaja postao gotovo nezamisliv. Nekada su klime povremeno korišćene, a u današnje vreme, samo se povremeno isključuju.

Još jedan razlog za korišćenje klima uređaja je njihova funkcija grejanja. Oni su veoma ekonomični u odnosu na druge načine grejanja, a današnje blage zime pogoduju njihovom korišćenju, jer  je malo „prehladnih“ dana, kada klima uređaj ne bi mogao efikasno da vrši svoju funkciju.


MALO ISTORIJE I ŠTA TO KLIMA IMA ŠTO NAS TERA NJIMA?


Prvi klima uređaji bili su veoma jednostavni. Raspolagali su samo funkcijom hlađenja. Bili su to prozorski modeli koji su zauzimali dobar deo prozorskog okna. Nisu bili praktični i nisu baš izgledali lepo ali su hladili prilično dobro.

Temperature u toku leta tada su retko prelazile 30 stepeni i vremenski period u toku leta kada se nije moglo bez klime bio je veoma kratak.  Dovoljni su tada bili i obični ventilatori da se prostorije rashlade. Osnovni razlog nekorišćenja klima uređaja tada, bila je njihova cena, koja je bila prilično visoka. Ali evolucija klima uređaja dovela je do toga, da danas novi klima uređaji pored dodate funkcije grejnja, poseduju i druge savremene mogućnosti, a njihove cene su u odnosu na starije modele i 10 puta niže.


Globalno otopoljavanje 2
 

Nove karakteristike, kao i porast energetske efikasnosti i ekonomičnosti dovele su do pojave masovnog korišćenja klima uređaja u domaćinstvima. Preko vrhunskog filtriranja vazduha i sve većeg raspona temperatura okoline u kojima mogu raditi,vrhunac dostižu u dodatnim funkcijama za programibilno upravljanje i daljinsko upravljanje putem interneta, uz korišćenje običnog mobilnog telefona.

Postoje razne vrste klima uređaja, različitih veličina, kapaciteta, sa različitim punjenjem, funkcijama, efikasnošću, cenama... Klima uređaj se bira na osnovu specifičnosti prostora koji treba da se greje ili hladi.

Jačina klima uređaja bira se na osnovu zapremine, geometrije, izolacije prostora i njene namene. Klima uređaji mogu se koristiti za grejanje, hlađenje ili povremeno grejanje i dogrevanje. Jedinica za jačinu je BTU (skraćeno od British Thermal Unit).

Na tržištu su dostupni uređaji jačine od 7.000 BTU, namenjeni hlađenju prostorija do 20 kvadrata,  pa svedo 24000 BTU koji mogu hladiti prostorije površine i preko 100 metara kvadratnih. Poslednji fudbalski praznik u Kataru, pokazao nam je koliko su klima uređaji danas potrebni. Na njemu su za potrebe hlađenja ogromnih fudbalskih stadiona korišćeni specijalni klima uređaji.


GDE SE UGRAĐUJE KLIMA, I ZAŠTO BAŠ TU?


Klima uređaj ugrađuje se u prostoriju koju je leti potrebno hladiti, a zimi grejati ili dogrevati. Bilo da se radi o dnevoj sobi, kuhinji, spavaćoj ili radnoj sobi, potrebno je pravilno dimenzionisati njen kapacitet i lokaciju.

Kada se odredi svrha upotrebe, na osnovu veličine prostora odabere jačina klime, potrebno je odrediti lokaciju za postavljanje njene unutrašnje jedinice.


Gde se ugradjuje klima
 

To je jedna nepoznata, na prvi pogled laka za rešiti ali možda i najveća glavobolja i problem, ako se tu pogreši.

Zašto?

Pre svega zato što klima u toku rada ispušta hladan ili topao vazduh i može jako smetati, ako je direktno usmerena u prostor gde neko boravi, sedi ili spava.


Sta to ima klima
 

Klima uređaji poseduju krilca, kojima se može vršiti regulisati smer vazduha, ali je bolje izabrati mesto unutrašnje jedinice, tako da se to ne mora činiti. Lokacija unutrašnje jedinice često određuje i mesto postavljanja spoljašnje jedinice, tako da se i tome mora voditi računa u projektovanju. Veći prostori, opremaju se sa više klima uređaja, čiji se rad može kombinovati.


KADA TREBA DA SE UGRADI KLIMA?


Pa zar je još niste ugradili?

Neverovatno!

Krenite u kupovinu odmah danas, ili sutra ili čim majstori mogu da dođu i nameste je!

Život bez klima uređaja je zaista postao nezamisliv. Požurite, jer ako sačekate leto, od kupovine uređaja do njenog nameštanja može proći dugo vremena, a vi ćete se do tada potpuno ukuvati.

Ako kupujete novi stan, obavezno odaberite stan sa klima uređajem ili kupite klima uređaj i postavite ga pre useljenja.

 

 

(5) komentara
 • Draja
  Draja
  15-Feb-23


  Поучан текст. Хвала. Ја сам имао проблем да је због прозора било тешко ускладити позиције спољашње и унутрашње јединице. На крају сам морао да уместо једне јаче уградим две мање климе.

 • Lana
  Lana
  08-Feb-23


  Prosle godine sam prebacila klimu sa jednog dela kuce na drugi, posto sada tamo vise boravimo, majstori su dosli i za cas su prebacili i ocistili klimu, sada je kao nova i prezadovoljna sam.

 • Lena
  Lena
  08-Feb-23


  U današnje vreme, klima nije luksuz, već neophodna potreba.

 • agentica
  agentica
  08-Feb-23


  Lokacija je kljucni faktor za cenu i to znaju svi prodavci i agenti. Stan na dobroj lokaciji ce uvek imati vise nego jaku cenu.

 • Mare
  Mare
  07-Feb-23


  klima da freon ne!dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2