SrbijaSpace

Kada se radi adaptacija ili renoviranje stana?

Kada se radi adaptacija ili renoviranje stana?
02
Apr-22

Kada se radi adaptacija ili renoviranje stana?

Objavljeno: 02/Apr/2022, SrbijaSpace.com
(3) komentara (3087 pregleda)


Pred nama su duži i topliji dani kada se najčešće radi adaptacija ili renoviranje stana. Zimski meseci nisu pogodni jer se radovi sporije odvijaju, urađeno se sporije suši, ne može da se koristi terasa, a kraća je i majstorska satnica što značajno usporava završetak posla.

Renoviranje stana je mnogo drugačije od renoviranje kuće i zbog blizine komšija kojima će sigurno adaptacija smetati. Zbog toga se svi radovi moraju obaviti planski, efikasno, brzo i uz što manje buke.


Renoviranje stana prijava


Ako planirate adaptaciju u stanu i veće radove, zakon propisuje da se neki moraju prijaviti i dobiti dozvola za izvođenje. Renoviranje u stanu za koje ne treba dozvola:

 • Krečenje i radovi na zidovima (lepljenje tapeta, gletovanje, malterisanje)
 • Zamena stolarije, zastakljivanje terase, postavljanje roletni
 • Postavljanje pločica
 • Renoviranje kupatila
 • Zamena samo nekih vodovodnih cevi
 • Zamena radijatora


Ovakvi radovi ne izazivaju previše buke i najčešće su kozmetičke prirode gde se menja samo spoljašnji izgled prostorija. O radovima se obaveštava upravnik zgrade i dobro je da i stanari budu upoznati sa njima.

Unapred obavestite o kratkoročnim gašenjima vode ili struje i potrudite se da svi radovi proteknu što je brže moguće. Treba voditi računa i o kućnom redu, uznemiravanju starijih osoba i dece koja su u zgradi, prljanju zajedničkog prostora da se dobrosusedski odnosi ne bi narušili.

Potrebno je prijaviti adaptaciju u stanu ako se:

 • Pomeraju zidovi
 • Menja se put vodovodnih i kanalizacionih cevi
 • Menjanje spoljašnjeg izgleda zgrade
 • Menja raspored grejnih tela


Tada se prijava podnosi opštini i radovi započinju nakon dobijanja dozvole tzv. „male građevinske dozvole“. Opet, to ne isključuje obaveštavanje stanara u zgradi i briga o tome koliko remetite život suseda.

Ovo su opšti saveti koji se odnose na većinu poslova koji se obavljaju u stanu i važno je nikako ih ne ispustiti iz vida.


Kada se radi adaptacija u stanu?


Renoviranje se najčešće radi nakon kupovine stambenog prostora, dok nije useljen, ili ako su se javili neki problemi koji će morati da se saniraju planski.

Sve je više zgrada u kojima se stanari udružuju i menjaju spoljašnju stolariju za energetski efikasnu, ali se obavlja i zamena podova, gletovanje uz krečenje i renoviranje ili adaptaciju kupatila.

Ovakvi poslovi se rade planski jer zahtevaju angažovanje nekoliko različitih majstora, dosta posla i nisu jeftini. Odgovorniji vlasnici stana nedostatke rešavaju pre nego što se pogoršaju i izazovu veće probleme što je to itekako moguće ako je u pitanju vodovod ili kvarovi na električnoj mreži.

Dakle, adaptacijom u stanu su obuhvaćene veće popravke i radovi koji će sigurno biti primećeni zbog buke, prljavštine i materijala koji se nosi kroz zgradu.


Kako organizovati renoviranje stana?


Nakon odluke o obimu renoviranja trebalo bi isplanirati dinamiku koja će učiniti da se radovi odvijaju brže i uz mnogo manje „praznog hoda“.

Prvo na redu je bacanje smeća pa pripremite način transporta do kontejnera ili deponije. Najbolje je ako se unajmi prazan kontejner koji će biti postavljen u blizini zgrade za što efikasnije izbacivanje. U slučaju da je reč o zameni stolarije ili odvoženju krupnih komada, od komunalnog preduzeća možete dobiti i kamion ili drugo sredstvo za odvoženje smeća čime se ne remete propisi i ne ugrožava bacanje smeća drugih stanara.

Kada je u pitanju sama adaptacija stana, prvo se rade radovi koji se rade u zidu, tako da ako renovirate kupatilo prvo ćete angažovati majstora za instalacije, a onda za pločice i sanitariju. Čak i kada niste planirali neke radove, dobro je da se pre adaptacije raspitate o tome koliko bi detaljno renoviranje trebalo da bude.

Ako je prošlo nekoliko desetina godina od prošle adaptacije stana, trebalo bi započeti sa zamenom cevi, popravkom grejanja pa onda raditi kozmetičke popravke. Ovako se jednom rade najteži radovi i nakon toga ste kao stanar apsolutno mirni i pošteđeni ikakvog većeg ulaganja u svoj stambeni prostor.


Renoviranje stana
 

Prilikom renoviranja stana važno je pratiti satnicu koja diktira kućni red i po propisu od 2019. radovi u stanu se mogu vršiti od 07 ujutru do 16h, i od 16h do 22h uveče. To važi i za bilo kakve druge aktivnosti koje mogu izazvati buku, poput unošenja ili iznošenja stvari. Ako se ne pridržavate propisa možete dobiti kaznu za narušavanje reda i mira i što je još i gore – uznemiriti sve stanare.

Planiranjem i dobrom organizacijom renoviranje će proteći brzo i efikasno. Uvek imajte na umu koliko će komšije biti ugrožene i obavestite ih na vreme o svojim aktivnostima. Da bi posao protekao brže dogovorite sa majstorima sve faze tako da ne postoje zastoji i čekanje.

Prvi topli dani mogu biti iskorišćeni za adaptaciju i možete ih planirati već sada. Uvek je dobro da budu što detaljniji jer će kasnije trebati mnogo manje promena zbog čega će i posao, ali i troškovi biti znatno manji.

Kada ste vi radili adaptaciju svog životnog prostora? Kako je to izgledalo? Ostavite nam komentare nakon čitanja teksta!

 

 

 

 

 

 

(3) komentara
 • Srecko
  Srecko
  05-Aug-22


  U svojoj kuci mozete da radite sta hocete ali u stanu ne,ako planirate adaptaciju u stanu i veće radove, zakon propisuje da se neki moraju prijaviti i dobiti dozvola za izvođenje.

 • Neca
  Neca
  28-May-22


  Zašto u stvari radite renoviranje stana? Zapamtite, to nije smao šminkanje. Kada vidite rezultate renoviranja moda ne primetite na prvi pogled koliko ste u stvari dobili renoviranjem. Renoviranje stana je u stvari sve ono što vaš stan čini funkcionalnijim i prijatnijim za življenje. Još ako ima i šminkanja, tj. neki dodatni elementi će uticati naravno i na izgled, tj. "šminkanje" stana će vas lakše podsetit da ste imali veće radove u stanu.

 • Lina
  Lina
  02-Apr-22


  Ovo zaista jeste pravo vreme za adaptaciju. Lično, kompletnu adaptaciju nikad nisam radila u isto vreme. Sve nekako parcijalno, jedino postavljanje laminata i krečenje celog stana radila sam u isto vreme. Ono što mi je najviše problema zadalo bilo je renoviranje kupatila. Loši majstori, prvo su mi rekli da će trajati između 7 i 10 dana, a trajalo je 17, jer su u međuvremenu uzeli još poslova koje su radili paralelno, pa su jednog dana kod mene, drugog dana kod nekog drugog, a svi mi čekamo da što pre završe. I na kraju nisam bila zadovoljna kako su mi uradili pločice, koje sam preskupo platila. Zaista mi je preselo. U suštini, majstori su uvek najveći problem. Kad ih unajmljujete, sve znaju i sve mogu. A onda ispadne da se na vašem stanu uče. Grrrrrr... "Majstori, majstori, kuću ste mi rasturili!"dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
123,600 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
50 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
250,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
90 m2
900 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
95 m2
800 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2