SrbijaSpace

Šta sve treba razmotriti pre renoviranja stana?

Šta sve treba razmotriti pre renoviranja stana?
16
Apr-21

Šta sve treba razmotriti pre renoviranja stana? (308)

Objavljeno: 16/Apr/2021, SrbijaSpace.com

Renoviranje stana je svakako veliki posao i zahteva puno vremena, dobar plan i ulaganje novca, te se savetuje da se ovaj veliki korak preduzima tek nakon kvalitetne pripreme. Potrebno je sagledati širu sliku, kako bi uvideli da li je potrebno renoviranje celog stana ili samo nekih njegovih delova.

S obzirom na porast cena stanova u građevinskoj industriji, mnogi se radije odlučuju za renoviranje starog stana ili kuće, nego za kupovinu nove nekretnine. Renoviranje može uticati na to da vaš dom izgleda kao potpuno nov, ukoliko se radovi izvedu kvalitetno i temeljno.

U nastavku teksta saznajte na šta je potrebno obratiti najveću pažnju pre početka renoviranja.


Renoviranje podova nudi više opcija


Ukoliko nije potrebna zamena celog parketa, već samo dopunski radovi, kako bi pod izgledao lepše i sjajnije, renoviranje podova je najbolja opcija. Zamena starog parketa je veliki posao, te se ako to nije neophodno, savetuje lakiranje koje se vrši nakon hoblovanja.

Lakiranje uz korišćenje lakova na vodenoj bazi predstavlja inovativno i ekološki održivo rešenje za podove. Lak na bazi ulja ostavlja veći sjaj na parketu, međutim sporije se suši i ostavlja neprijatne mirise. Sa druge strane, vodeni lakovi su bazirani na prirodnim sastojcima, a daju podovima prirodniji izgled.

Proces pre lakiranja je hoblovanje i odnosi se na grublje radove i sastoji se od grubog šmirglanja, fugovanja, finog šmirglanja i poliranja. Tek na kraju dolazi lakiranje, a ono donosi pun sjaj izgledu parketa.

Jedna od opcija za reparaciju podova je svakako postavljanje podnih obloga, najčešće laminata. Njegove prednosti su u tome što se lako postavlja, pogodan je za različite vrste podova i može se birati između velike palete ponuđenih boja. Osim toga, lak je za održavanje i otporan na manje količine vode, ali pre postavljanja je neophodno poravnati podlogu.


Prozori su spoj sigurnosti i funkcionalnosti


Prozori su takođe poprilično jako bitni kada se radi o renoviranju, te zahtevaju savetovanje sa stručnim licima iz ove oblasti. Bez obzira za kakav stil ugradnje prozora se odlučite, oni moraju ispuniti osovne kriterijume neophodne za efiasno funkcionisanje.

Prozori između ostalog, služe za provetravanje i osvetljenost našeg doma, a potrebno je da njihov oblik i veličina budu usklađeni da bi obezbedili dovoljnu količinu svežeg vazduha. Osim toga, savremene brave i sigurnosni senzori na prozoru, učiniće da se osećate bezbedno u svom domu.


Renoviranje
 

Moguće je postaviti i dodatni sloj između dva stakla, koji zaustavlja učazak alergena i drugih štetnih materija u unutrašnjost stana. Energetska efikasnost kvalitetnih prozora se ogleda u tome da oni predstavljaju i dobru izolaciju, jer ne propuštaju vazduh iz unutrašnjosti, te je potrebna i manja količina energije radi zagrevanja ili hlađenja prostorije.

U tom pogledu značajni su prozori sa trostrukim staklom jer pružaju veću sigurnost, bolju izolaciju i zdravije rešenje. Mnogima koji žive u bučnim oblastima velikih gradova, značajni su prozori koji omogućavaju zaštitu od spoljašnje buke.

Pre nego što se odlučite za renoviranje prozora, raspitajte se o njihovim karakteristikama jer one mogu pružiti dosta pogodnosti, ukoliko se napravi pravi izbor.


Kupatilo je najčešće prva stavka pri renoviranju stana


Često se za početak renoviranja stana kreće od kupatila, s obzirom da ono predstavlja jedan od zahtevnijih delova u tom pogledu. Potrebno je da bude funkcionalno, a čak i male estetske promene mogu izazvati veće promene.

Pre svega, neophodno je rešiti tehničke probleme, poput curenja vode i eventualnih problema sa bojlerom ili umivaonikom, te na taj način izvršiti adaptaciju kupatila. Renoviranjem kupatila teži se boljem rasporedu i adekvatnije iskorišćenom prostoru. Otvorene police i prilagođeni ormarići stvaraju više mesta za peškire i higijenske proizvoda.

Nakon što se pobrinete o funkcionalnosti i praktičnosti, sledi estetsko dekorisanje kupatila. Bitno je da pomenuti deo stana bude estetski lep, jer mnogima predstavlja mesto za relaksaciju. Unutrašnja dekoracija, postavljanje saune ili podnog grejanja, učiniće da vaše kupatilo postane odlično mesto za opuštanje.

Renoviranje stana je veliki korak i zahteva mnogo radova. U tekstu smo predstavili neke od pogodnosti renoviranja osnovnih segmenata, od kojih se najčešće kreće, pa kasnije prelazi na finije radove. Opisane su prednosti kvalitetno odrađenih prozora, koje su opcije za renoviranje podova, kao i ključne stvari za obnovu kupatila. Što se bolje obavi renoviranje stana, to će i njegova vrednost na tržištu biti veća, tako da je u tom pogledu bitno posavetovati se i sa stručnjacima zbog izbora najboljeg rešenja.

 

 

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
43,260 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
29 m2
128,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
80 m2
350 €
Izdavanje / Zastupnik
BG HOME real estate
52 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

Eurostan nekretnine
IN-EL
Milox nekretnine
LIFE HOUSE NEKRETNINE
Gigant nekretnine
Agencija Momčilović 011
Cilj nekretnine
SMB nekretnine