SrbijaSpace

Koliko je sada lakše dobiti stambeni kredit?

Koliko je sada lakše dobiti stambeni kredit?
28
Mar-22

Koliko je sada lakše dobiti stambeni kredit?

Objavljeno: 28/Mar/2022, SrbijaSpace.com
(2) komentara (824 pregleda)

 

Stambeni krediti su najbolji način finansiranja kupovine stana, ali su procedure često komplikovane i zbunjujuće. Klijenti treba da znaju koliko je sada lakše dobiti stambeni kredit i zašto je dobro pristupiti ovom načinu kupovine stambene nekretnine?

Sadašnje procedure su dosta unapređene, a i država olakšava osiguranje i odobravanje kredita pa je i logično da klijenti imaju drugačiji, olakšan način dobijanja i podizanja veće sume novca.

Zbog čega su stambeni krediti dobar izbor? Kako se oni definišu? Zbog čega je procedura dobijanja stambenog kredita sada jednostavnija nego inače?

Sva objašnjenja koja će vam zatrebati pri kupovini stana se nalaze u ovom tekstu, nastavite sa daljim čitanjem.


Stambeni kredit – odličan način za kupovinu stana


Stanovi koštaju po nekoliko desetina hiljada evra i to je situacija bilo da se kupuje stan u Novom Sadu, Beogradu, Boru ili u drugim delovima zemlje.

Reč je o dugoročnom obliku kreditiranja gde je period otplate i do 30 godina kako bi se rata maksimalno snizila prema potrebama klijenta. Na ovaj način je moguće podignuti i preko 30.000 €, a da mesečna rata ne pređe 150 €. Država pomaže pa je dala preporuku i za snižavanje obaveznog učešća sa 20% na 10% tako da se mnogo lakše prikupe sredstva i ostvare uslovi za podizanje kredita.

Prema propisima, banke odobravaju kredit na osnovu više parametara, a oni najosnovniji su: na osnovu visine primanja, godina života i da li je osoba u stalnom radnom odnosu.

Da bi se podigao kredit za stan važno je da postoje redovna primanja u minimalnom periodu od 6 meseci kod banke kod koje se aplicira za kredit.

Osoba mora imati preko 20 godina u momentu podizanja kredita, ali tu granicu svaka banka definiše individualno pa je granica različita, ali je propis isti za trenutak otplate i to mora biti maksimum 60 godina u momentu otplate poslednje rate kredita. To znači da starija lica moraju pristati na kraći rok otplate i potencijalno višu ratu.

Kada je u pitanju visina prihoda gleda se tako da lice može da bude kreditno zaduženo do maksimalno pola plate. To znači da se rata po stambenom kreditu sabira i dodaje drugim kreditnim opterećenjima i to sve mora biti do visine pola primanja.

Ovo se definiše kao granica koja će da obezbedi dovoljno za potrošačku korpu pa će se izbeći potencijalni problemi u otplati, a novca će biti dovoljno tokom svih decenija otplate.

Banke pored ova tri opšta imaju i dodatne propise  koji variraju od banke do banke pa će i uslovi podizanja biti drugačiji.


Online bankarstvo – olakšavanje procedure za apliciranje i obradu kredita


Uvođenje interneta u bankarsko poslovanje je omogućilo da se na više načina olakšaju sve procedure pa i način na koji se odobravaju stambeni krediti kao jedni od onih gde su procedure komplikovane.

Online otvaranje računa je prva velika olakšica za sve nove klijente koji i inače moraju posedovati račun u banci u kojoj se konkuriše za kredit. Sva dokumentacija i podaci se šalju on-line i za desetak minuta se završava posao, bez odlaska u banku i čekanja u redu.

Online komunikacija sa bankarskim službenicima mnogo pomaže da se stambeni kredit brže realizuje jer klijent ne mora da za svako pitanje dolazi u banku, već mnogo jednostavnije dolazi do svih informacija i rešava sve probleme.

Banka putem interneta prikuplj gotovo sva dokumenta po službenoj dužnosti tako da, za razliku od ranijeg perioda, klijent ne mora da gubi vreme i sam traži neophodna dokumenta radi apliciranja za kredit.

Banka mnogo brže donosi odluku o kreditnom zaduživanju i procenjuje da li klijent uopšte može da konkuriše za stambeni kredit. Jednostavno sve procedure su sada prilagođene klijentu koji štedi i vreme i novac, ali i službenicima ovakvo poslovanje odgovara jer lakše raspoređuju svoj posao i imaju efektivnije radno vreme.


Kako izabrati najbolju banku?


Procedura za dobijanje stambenog kredita je samo jedan od razloga zbog kojih se treba odlučiti za neku konkretnu banku.

Važne su i kamatne stope, uslovi po kreditu, ljubaznost osoblja, pa će odluka zavisiti od više faktora koje banka daje. Ono što je sigurno jeste da je u sektoru poslovnih banaka vlada velika konkurencija pa se banke bore za što bolje uslove i za svakog klijenta.

Za koju god se banku odlučili jedno je jasno, internet je olakšao kupovinu stana na kredit i uprostiće mnoge procedure i u budućnosti. Mnogo je lakše jer se sve završi brže, efikasnije i uz podršku bankarskih službenika što je to izuzetno važno za odluku i rešavanje svih dilema.

Online bankarstvo omogućava da se jednostavnije reše sva pravna i finansijska pitanja, ali i da se preskoči donošenje brojne dokumentacije koja je kod dugoročnih vidova zaduživanja i najobimnija.

Da li ste imali potrebu da kupujete stan uz pomoć stambenog kredita ili znate nekog ko je to uradio? Kakva su iskustva sa bankarskim uslugama, koliko je procedura komplikovana i koliko je bilo teško prikupiti sve za podnošenje zahteva? Podelite svoja iskustva sa nama i napišite ih u komentarima nakon čitanja teksta. Čekamo ih!

 

Slika:

https://www.pexels.com/photo/person-with-keys-for-real-estate-7599735/

 

(2) komentara
 • Nenad
  Nenad
  29-Mar-22


  Dalje od kredita, posebno sada kada je neizvesno šta će da se dešava u budućnosti. Energetska kriza je na pomolu, recesija i inflacija isto tako, a to znači i veće kamate, ako niste IT stručnjak sa ogromnom zaradom dobro razmislite

 • Kalina
  Kalina
  28-Mar-22


  Lično, nikada nisam kupovala stan na kredit, ali znam mnogo ljudi koji su nastradali zbog kredita u švajcarcima. Baš su imali problema. Kakvo je vreme, ne znam ni da li bih imala hrabrosti da krenem u tu priču. Danas ovako, sutra onako, danas imaš posao, sutra - ko zna, a kredit je tu. Kad sam mogla do sada, strpeću se još malo u svom malom stanu, pa posle - videćemo.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
128,750 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
57 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
160,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
62 m2
1,390,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
450 m2
300 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
28 m2
800 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2