SrbijaSpace

Koliko su niže cene oglašenih stanova od cena po kojima se prodaju?

Koliko su niže cene oglašenih stanova od cena po kojima se prodaju?
24
Jun-21

Koliko su niže cene oglašenih stanova od cena po kojima se prodaju?

Objavljeno: 24/Jun/2021, SrbijaSpace.com
(3) komentara (1187 pregleda)

Tržište nekretnina se brzo oporavilo iako je pandemija Covid-19 još uvek u toku. To znači da su se cene stanova vratile na početne, visoke pozicije, ali kada se one sagledavaju treba znati i to da su i te oglašene cene stanova često niže od cena po kojima se prodaju kada se sklopi konačan dogovor.

Ovo je situacija koja se često događa i to naročito u delovima grada kod kojih postoji veliko interesovanje za stanove na prodaju, ali to nije jedini razlog zbog kojeg konačna cena raste.

Da li kupci pristaju na razlike u ceni? Zašto se prodavci odlučuju na podizanje cene, da li to usporava prodaju?

Ako vas zanima ova tema predlažemo vam da pročitajte sve odgovore koje smo vam pripremili i tako jasnije razumete i ovakve situacije u formiranju cena.


Koji su razlozi za podizanje prodajne cene stana?


Iako se češće dešava situacija da je stan precenjen pa se pregovorima cena spušta, postoje i situacije kada niže cene oglašenih stanova porastu pri konačnoj prodaji.


Tražnja


Velika tražnja i konkurencija među kupcima prodavcu može dati osnov za podizanje konačne cene. Ne retko se dešavaju situacije kada se sami kupci nadmeću pa nude više iznose na šta prodavac rado pristaje.

Stan koji ima dobru kvadraturu, koji je na dobroj lokaciji i realno vredi dosta je predmet svačijeg interesovanja, naročito ako se nudi kao povoljniji pa se ostavlja prostor kupcima da se bore za njega kroz više cene.


Skretanje pažnje kupcu


Najbolja strategija za skretanje pažnje kupcu je oglašavanje stana po povoljnijoj ceni od prosečne. Mnogi će ovakav oglas pročitati, a veliki broj pozvati ga i posetiti kao ozbiljni kupci. Na ovaj način raste zainteresovanost za stan što je osnov za podizanje cene.


Cene stanova
 

Vlasnici svesno podižu cenu pravdajući je velikim interesovanjem, a ozbiljnom kupcu nekoliko stotina ili hiljada eura neće činiti ogromnu razliku ako taj stan ima sve što želi, a da je cena i dalje među prosečnima.


Cene koje nisu ažurirane


Dešava se da oglašene nekretnine imaju različitu cenu na različitim oglasima i to pre svega što su neke cene novijeg datuma, a neke stare. Dolazi do zabune, ali se to najčešće dešava na oglasima koji ne dozvoljavaju izmene ili ne ažuriraju cene.

U slučaju da se stan oglašava preko agencije za kupoprodaju nekretnina ovakve zabune su isključene jer su agenti u stalnom kontaktu sa vlasnicima i redovno menjaju sve oglašene uslove za prodaju. Isti slučaj je ako advokatska kancelarija prodaje neki stan.


Potencijal za buduću zaradu


Kada se u zoni prodaje predstavi novi infrastrukturni plan koji će u budućnosti taj kraj učiniti bolje povezanim, lako dostupnim i doneti rast cene nekretnina, onda postoji adut za pregovore koji će opravdati višu prodajnu cenu i mnogi će i pristati na nju u cilju očekivanja više buduće zarade.


Hitna prodaja banke


Stanovi koje prodaje banka su po pravilu nekretnine koje su niskih cena, ali se kroz licitaciju ta cena podiže nadmetanjem. Dakle, ako ste voljni da konkurišete i obezbedite jeftinu nepokretnost treba da znate da je oglašena početna vrednost stana, a da od konkurencije zavisi kolika će biti krajnja prodajna cena.


Zbog čega kupci pristaju na više iznose koji nisu oglašeni?


Namerno ili ne, kupac je često naveden da poseti nekretninu pretpostavljajući da je cena niža nego što stvarno jeste. Kada mu se jednom svidi nekretnina rado će da plati i višu cenu da bi postao vlasnik. Subjektivan utisak o stanu je nešto što mnoge potencijalne kupce navede na kupovinu, ali su tu i neki objektivni činioci:

 • Kada je ispoštovano sve iz oglasa
 • Kada stan zaista ima obezbeđeno parking mesto ili garažu
 • Kada stan ne zahteva velika renoviranja i kasnija ulaganja
 • Kada i unajmljeni licencirani procenitelj potvrdi da stan objektivno više vredi…


Ovo su najčešće situacije koje kupce navedu da pristanu na višu prodajnu cenu.


Da li se usporava prodaja kada postoji razlika između niže oglašene cene i konačne prodajne?


Da, moguće je da će prodaja biti usporena iako će se interesovati više kupaca, zašto? Prodaja će ići teško kada vlasnik stana nema realnu osnovu za korekciju cena, niti je stan u dobrom stanju, niti mu je lokacija atraktivna, niti postoji veće interesovanje.


Prodaja stana
 

Kada se oglašava niža cena od prodajne rizikuje se da stan ostane duže neprodat i da se na kraju ipak pristane na niske vrednosti pa se i o tome mora voditi računa.

Sve dok bude postojao trend velike tražnje za stanovima dešavaće se ovakve fluktuacije u ceni naročito u velikim gradovima poput Beograda i Novog Sada. Iako je i ponuda ogromna, oni stanovi koji imaju interesantne prednosti će brzo pronaći kupca bez obzira na to što je prodajna cena viša od oglašene.

Da li ste se susretali sa prodavcima koji nemaju istu cenu koja je oglašena? Da li treba pristati na izmene ili nastaviti sa daljom potragom? Ostavite nam svoje komentare nakon čitanja ovog teksta.

 

(3) komentara
 • Borka Vucic
  Borka Vucic
  23-Jul-22


  Ne previše u retkim slučajevima preko 10posto

 • Vesna
  Vesna
  24-Jun-21


  Cene nekretnina, otkad traje korona, nikada nisu bile nerealnije. Ja bih nastavila potragu.

 • Miki
  Miki
  24-Jun-21


  Mislim da su sada cene stanova nerealne, ne znam zbog cega... sada kada skace cena gradjevinskog materijala jos ce vise skociti i cene stanova.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
1 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
40 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
162,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
74 m2
157,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
48 m2
57,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
67 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2