SrbijaSpace

Prodaja stanova Novi Sad

Prodaja stanova Novi Sad
01
May-21

Prodaja stanova Novi Sad

Objavljeno: 01/May/2021, SrbijaSpace.com
(5) komentara (2161 pregleda)

Prodaja stanova u Novom Sadu je u stalnom porastu. Iako se tržište nekretnina menja i prodaja kuća raste, stanovi su i dalje prvi izbor mnogih kupaca. Može se pronaći stan u centru Novog Sada, možete živeti na periferiji grada… Ponuda novogradnje je u porastu, a promet starogradnje je uvek aktuelan i veliki.

Šta je to što privlači kupce? Gde se najčešće kupuju stanovi? Koje kvadrature su najtraženije i zašto?

Korisni odgovori slede u daljem nastavku teksta, a nakon čitanja pitamo i Vas za mišljenje o tržištu nekretnina u Novom Sadu pa nam pomozite da steknemo „širu sliku“ ovoj temi!


„Jeftini stanovi Novi Sad“ i „Prodaja stanova Novi Sad do 35000 evra“ su najtraženiji uslovi


Za razliku od cene stanova u Beogradu, u Novom Sadu je moguće kupiti stan u centru za 30.000 evra. Nekada je to hitna prodaja stanova, ali u glavnom je reč o jeftinim stanovima - garsonjerama malih kvadrata, a pošto u rubnom delu grada cena po metru kvadratnom pada tamo da je moguće kupiti jednosoban ili čak i jednoiposoban stan.

U naselju Grbavica ili na Bulevaru Oslobođenja tj. u strogom centru grada za 30.000 - 35.000 evra prodaju se stanovi površine već od 12 m2, što su zapravo najmanje garsonjere sa cenama od 1600 evra po m2 .

Što je stan noviji, u zgradi koja je novije gradnje ova cena raste, ali opet govorimo o pristupačnoj ceni za jedan stan od oko 35000 evra, pa mnogi požele da investiraju u ovakve nekretnine.

U naseljima Telep, Adice, Limani 4 i drugima udaljenima od centra se može kupiti gotovo dupla kvadratura za cenu od 30.000 evra. Naime, reč je o prostranim jednosobnim, pa i jednoiposobnim stanovima površine od 30 metara kvadratnim, a ako je hitna prodaja ti uslovi mogu biti i mnogo bolji.

Dakle, naš glavni grad Vojvodine iako blizu Beograda ima sasvim drugačije cene nekretnina i omogućava da se kupi jeftin stan i u centru Novog Sada.


Prodaja stanova od investitora


Veliki obim novogradnje generiše velika tražnja za stanovima koji su u vlasništvu investitora. To kupcima omogućava da na kredit kupe prvi stan i uzmu povraćaj PDV, ali i da kupe stan u izgradnji i tako znatno uštede!

Država je propisala mere za subvencionisanje kupovine prvog stana, a najveća je vraćanje PDV-a. Međutim, to nije jedina mera pa se poslovnim bankama preporučuje da sniže stopu obaveznog učešća sa 20% na 10%, a i same banke privlače klijente tako što smanjuju troškove obrade zahteva, one prikupljaju svu papirologiju…

Povraćaj PDV-a je mera za koju mogu da konkurišu sve osobe koje su kupile stan od investitora, a da im je to prva nekretnina u vlasništvu. Vlasnik može da traži povraćaj za do 40 m2 , a za svakog prijavljenog člana još po 15 m2 . Na ovu meru se konkuriše samo jednom, a novac nije zanemarljiv i dobro dođe svakom vlasniku.

Sa druge strane, kupovina stana od investitora omogućava da, ako imate sredstava, kupite ga pre nego što je završen tj. u izgradnji i tako dobijete povoljniju cenu što je još jedan način da pronađete jeftin stan u Novom Sadu.


Kome se prodaju stanovi u Novom Sadu?


Agencije za kupoprodaju nekretnina prepoznaju nekoliko grupa kupaca koji, shodno svojim potrebama traže određene uslove od svog stana. Gotovo svakom kupcu je na prvom mestu niža cena, pa se prvo raspituju oko hitne prodaje stanova što im u Novom Sadu može obezbediti prostranije mesto za život.

Mlade porodice i porodice sa decom će najčešće biti spremne za kompromis i kupiti stan koji je udaljeniji od centra, a da ima veću kvadraturu. Bitan je i kraj gde se stan nalazi, blizina škole, vrtića…pa vrlo lako mogu da kupe jednoiposobne, čak i dvosobne stanove za povoljnu cenu ako im lokacija nije puno važna.

Druga grupa kupaca su samci ili vlasnici stanova koji su za izdavanje i oni traže tačno određenu lokaciju, najčešće blizu centra ili naselja Limani 2 ili Novog Naselja. Kupuju garsonjere ili jednoiposobne stanove zato što su ovo najjeftinije nekretnine, ali i zbog toga što se stanovi manjih površina najlakše izdaju.

Od znanja i sposobnosti agenta za prodaju stanova zavisi da li će prepoznati šta je to što kupac želi da dobije i da mu onda to i proda. Neko želi najjeftinije stanove koji se prodaju, neko traži veću površinu stana pa su spremni da za to plate višu cenu…

Kada se traži kategorija „prodaja stanova Novi Sad“ najviše se traže nekretnine koje imaju obezbeđenu garažu ili parking mesto, one koje imaju lepši pogled, bolji raspored, one koje su bliže prodavnicama i imaju dobru putnu vezu sa ostalim delovima Novog Sada.

Tržište nekretnina u Novom Sadu ima ogromnu ponudu tako da će se za svakog pronaći idealan stan koji je na prodaju. Pozovite agenciju za prodaju stanova u Novom Sadu i napravite prvi korak ka kupovini.

Koliko se prodaja stanova u Novom Sadu razlikuje od ponude u drugim mestima? Podelite svoje mišljenje sa nama u komentarima ispod ovog teksta!

 

(5) komentara
 • Srecko
  Srecko
  03-Dec-23


  Stanovi nikada nisu bili jevftini,ali ako vec uzimas stan neka to bude u centru grada, jes da je kvadrat skuplji ali sve imas na dohvat ruke.

 • Nadja
  Nadja
  03-May-21


  Ja sam pobegla od centra, bolje je ziveti dalje, a imati veci komfor i mir.

 • Nekislav
  Nekislav
  03-May-21


  Sve je to stvar ponude i potražnje. Hteli smo kapitalizam, eto ga, ko ima para kupuje stanove, i više ako treba, a obično mu trebaju. A ko nema ili je podstanar, ili kupuje u suterenu. Ili se seli u manje mesto. Što i ne mora biti tako loše. Novi Sad je nekada bio predivan grad, nije više tako

 • Olivera
  Olivera
  01-May-21


  Nekad se i razlikovala, sada više ne. Cene su otišle "nebu pod oblake". Moja sestra trenutno prodaje stan u Adicama, a htela bi da se preseli na Bulevar Oslobođenja. Što znači, moći će da traži nešto duplo manje. Po meni, to je suludo ali, ne pitam se ja. A Bulevar Oslobođenja jeste primamljiv, sve je blizu, svuda se može pešice, ali je i cena kvadrata k'o da nije u pitanju Novi Sad nego Beograd. Zato i kažem, nema više razlike, svuda je podjednako skupo.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
370,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
135 m2
168,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
56 m2
75,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
98 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2