SrbijaSpace

Odgušenje sudopere – sve što morate znati!

Odgušenje sudopere – sve što morate znati!
04
Oct-22

Odgušenje sudopere – sve što morate znati!

Objavljeno: 04/Oct/2022, SrbijaSpace.com
(0) komentara (561 pregleda)

 

Osećate neprijatan miris koji se širi iz sudopere? Primećujete sve sporije oticanje vode i čujete klokotanje ili zujanje iz cevi? Imate problema sa vlagom? Ovo su upravo najčešće posledice zagušenja odvoda sudopere! U želji da ovakvi problemi postanu prošlost, pripremili smo za vas nekoliko pasusa u kojima možete saznati više o korisnim taktikama za odgušenje sudopere.

Ljudska nepažnja i bacanje raznovrsnog „otpada” u slivnike često može stvoriti ogromne probleme u domaćinstvu. Da stvar bude još gora, ovakva situacija se neretko može zakomplikovati u stambenim zgradama, kada je većina stanova povezana na istoj vertikali. Na taj način biste mogli stvoriti probleme čitavom komšiluku, i pregršt neugodnih situacija.


Koje sve vrste zagušenja postoje?


Visoka informisanost o problemu će biti najbolja priprema za pravovremenu reakciju. Iz tog razloga se na samom početku moramo upoznati sa svim vrstama zagušenja. Začepljenja odvoda možemo okvirno možemo podeliti u tri grupe.

  • Prva grupa podrazumeva kućna zapušenja zatvorenog tipa.
  • Druga na listi su zagušenja glavnih vertikala koje koriste nekoliko domaćinstva.
  • Poslednja vrsta, ujedno i najzahtevnija za eliminaciju, obuhvata zagušenja kanalizacije kuće ili zgrade.


Imajte na umu da je poželjno da makar jedan od ukućana bude kvalitetno upućen u osnove sanitarnih problema. Na taj način ćete izbeći ozbiljnije kvarove i dodatno uštedeti na dolasku vodoinstalatera.


Nemojte prosipati kafeni talog u sudoperu!


Sa svojom gustinom i masnoćom kafeni soc, odnosno talog, često se poput holesterola lepi za zidove kanalizacije. Baš iz tog razloga talog kafe spada u grupu najčešćih uzročnika teških zagušenja. Tada može doći do začepljenja, vraćanja otpadnih voda, te u najgorem slučaju izlivanja po stanu. Interesantna je činjenica da zagušenje kuhinjske vertikale često ume biti teži i „prljaviji” posao u odnosu na zagušenje fekalne vertikale.

Dakle, nuspojave će se ispoljavati kroz buđ na zidu, plavljenje i slične probleme. Jednom kada primetite znake zagušenja, vrlo verovatno će biti kasno za vašu reakciju, pa će poziv struke biti neophodan. Kako biste sprečili ovakve situacije, nikako nemojte prosipati kafeni talog u odvod sudopere! Na taj način ćete uvek biti iznad situacije, te će sve biti u vašim rukama!


Odgušenje sudopere – sve što morate znati o vertikali vaše sudopere


Vertikala sudopere je veoma uska, pa je kao takva idealna za sakupljanje masnoće i prljavštine. Posledično tome, podložna je čestim zagušenjima, pa se unutar nje neretko kreiraju najjači čepovi. Kao najgori mogući ishod se izdvaja zapušena vertikala čitave zgrade. U takvim situacijama, čak i najobučeniji vodoinstalateri mogu naići na značajne teškoće prilikom odgušenja.


Ukoliko primetite vraćanje vode, odmah reagujte!


Vraćanje vode iz sudopere može naneti ozbiljnu materijalnu štetu čitavom domaćinstvu. Ukoliko se nađete u ovoj situaciji, preporičujemo da odmah pozovete stručno lice. Nakon toga bi bilo poželjno obavestiti i komšiluk, a posebno korisnike iste vertikale. Na taj način ćete uspešno sprečiti širenje problema.


Odgušenje sudopere
 

Vodoinstalater se neće moći istog trenutka stvoriti na licu mesta, tako da ćete u isčekivanju biti u obavezi da uradite nešto i sami. Primera radi, pokušajte da zagradite sudoperu peškirima, krpama ili bilo kojim drugim debljim materijalima. Tako ćete sprečiti širenje vode u druge prostorije. Upamtite da hitra i pametna reakcija prilikom ovakvih problemai te kako znači. Imajte na umu da će se pravilnim pridržavanjem navedenih saveta postotak nastanka novog zagušenja definitivno smanjiti.


Sredstva za odgušenje sudopere


U današnje vreme je moguće kupiti raznorazna sredstva koja otpušavaju odvode. Ipak, zbog svog razarajućeg dejstva, hemija vrlo lako može oštetiti sanitarne površine, a posebno ona starije proizvodnje.

Premda mogu naškoditi svim vrstama odvoda, ljudi i se i dalje pridržavaju metode „razbijanja čepova” jakom hemijom. Evo nekoliko taktika za odgušavanje sudopere koji se u domaćinstvima najčešće koriste:

  • soda bikarbona i so, u kombinaciji sa sirćetom,
  • koka-kola – napitak koji ima široku primenu u domaćinstvu,
  • limuntus i sirće – lako dostupni, često u kombinaciji sa sodom,
  • sona kiselina – najteže podnošljiva za „ručno odgušenje”,
  • različiti prahovi, gelovi i tečnosti – predstavljaju najefikasnije i najbolje sredstvo za otpušavanje cevi,
  • granule za otčepljenje


Koliko vremena je potrebno za otpušenje?


Vremenski period potreban za odgušenje sudopere nije uvek isti, niti ga je moguće tačno odrediti. Jednostavno, u zavisnosti od ozbiljnosti problema, potrebno vreme može varirati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Kao prosečno vreme se često navodi period od 30 do 50 minuta.


Koliko je teško odgušenje sudopere?


Lokacija i jačina zagušenja su glavni parametri koji određuju jednostavnost ovog posla. Problemi mogu varirati od vrlo jednostavnih do teških i jakih začepljenja (koji nisu toliko česti). Uglavnom, uz pomoć VOMA mašina ili sajli za odgušenje, ovaj proces može biti veoma brz i  jednostavan.
 

Slike: 
https://unsplash.com/photos/hQOHDAibf6A
https://pixabay.com/photos/basin-sink-kitchen-sink-tap-drain-1502544/

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
89,400 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
31 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
283,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
101 m2
Beograd
Novi Beograd

Poslovni prostor
9,000 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
643 m2
59,700 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
70 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2