SrbijaSpace

Šta je jednosoban stan u svetu a šta u Srbiji

Šta je jednosoban stan u svetu a šta u Srbiji
01
Jun-23

Šta je jednosoban stan u svetu a šta u Srbiji

Objavljeno: 01/Jun/2023, Bolewriter
(2) komentara (206 pregleda)


Želite da zakupite ili kupite stan.
Početni uslov je da vam ne treba previše prostora. Nešto malo ali funkcionalno.
Počeli ste pretragu preko brojnih specijalizovanih sajtova za nekretnine ali niste sigurni šta odabrati?
Sledeći tekst će pokušati da vam pomogne u tome.

 

Jednosoban stan

 

Pojam jednosobnog stana

 

Jednosoban stan je vrsta stambenog prostora sa strukturom koja uključuje  kuhinju, dnevni boravak, izdvojeno kupatilo i toalet, ali i posebno izdvojenu spavaću sobu. Jednosoban stan može imati i ostavu, terasu, kao i podrum. Veličina jednosobnih stanova može varirati, ali obično su manji u poređenju sa višesobnim stanovima.

U retkim slučajevima, jednosobni stanovi mogu imati otvoren koncept, gde se dnevni boravak, kuhinja i spavaća soba nalaze u istom prostoru bez unutrašnjih pregrada. Ovaj tip stana je često popularan među samcima, studentima ili parovima koji žive sami.


Koliki komfor nudi jednosoban stan


Površina jednosobnog stana može varirati u zavisnosti od različitih faktora. Može se kretati od oko 20 kvadratnih metara za vrlo male ili studio stanove, pa do 50-60 kvadratnih metara za veće jednosobne stanove. Naravno, postoje i još veći jednosobni stanovi koji, ali su takvi stanovi manje zastupljeni.

Važno je napomenuti da se standardi i očekivanja u vezi sa veličinom stana mogu razlikovati između različitih zemalja i oblasti. U gusto naseljenim urbanim područjima, poput većih gradova, često se grade manji jednosobni stanovi.

Komfor jednosobnog stana zavisi i od broja osoba koje žive u njemu.


Razlika između garsonjere i jednosobnog stana


Garsonjera i jednosoban stan su tipovi manjih stambenih prostora. Po površini mogu biti slični ali postoje razlike u njihovoj konfiguraciji i rasporedu.


Garsonjera


Garsonjera je najmanja smeštajna jedinica, koju čini jedna prostorija. Po površini garsonjera je obično manji stambeni prostor od jednosobnog stana.

Sadrži jednu prostoriju koja služi kao dnevni boravak, spavaću sobu i kuhinju, sve u istom prostoru bez unutrašnjih pregrada. Kupatilo u garsonjeri može biti odvojeno i zasebno. Garsonjere su često dizajnirane za pojedince ili parove. Budući da je sve u jednom prostoru, garsonjere su obično kompaktne i efikasne, sa ograničenim prostorom za život.

 

Garsonjera

 

Razlike u strukturi i veličini garsonjera u svetu su velike. Srbija prednjači kada su garsonjere male kvadrature u pitanju, jer se u njoj mogu naći čak i one površine manje od 10 kvadratnih metara, dok se u SAD mogu naći ogromne garsonjere, od 500 i više kvadratnih metara.


Jednosoban stan

 

 • Jednosoban stan obično ima odvojene prostorije za dnevni boravak, spavaću sobu,  kuhinju i kupatilo.
 • Jednosoban stan je najčešće veći od garsonjere i pruža više prostora za život.
 • Jednosoban stan može biti pogodan za pojedince, parove ili porodice bez dece.
 • Jednosoban stan može pružiti više privatnosti i odvojenih funkcionalnih prostora u odnosu na garsonjeru.


Važno je napomenuti da se terminologija može razlikovati između različitih oblasti i tržišta nekretnina. Zato je uvek potrebno proveriti specifičnosti u opisima stambenih jedinica na određenom području, kako biste bili sigurni, da li su u pitanju garsonjera ili jednosoban stan.

U jednosobnom stanu mogu živeti dve osobe, a isti slučaj i sa garsonjerama ali je komfor koji pruža jednosoban stan daleko veći nego kod garsonjere .

 

Jednosoban stan

 

Razlike izmedju dvosobnog i jednosobnog stana


Dvosobni i jednosobni stanovi su različiti po broju soba i rasporedu prostora. Evo nekih ključnih razlika između njih:

 • Dvosoban stan ima dve odvojene spavaće sobe, kuhinju, kupatilo i dnevni boravak. Pored toga može, kao i jednosoban stan imati i ostavu, terasu i podrum.
 • Dvosoban stan pruža veću privatnost jer poseduje dve odvojene prostorije za spavanje i posebnu za odmor.
 • U zavisnosti od veličine, dvosoban stan može pružiti više prostora za život, rad ili odlaganje stvari u poređenju sa jednosobnim stanom.
 • Dvosobni stanovi su popularni među parovima, porodicama sa jednim detetom ili pojedincima koji žele više prostora za sebe.
 • Jednosobni stanovi mogu biti praktičniji za održavanje i čišćenje zbog manje površine ali i ekonomičniji u smislu cene, bilo da su zakup ili kupovina u pitanju.


Bitno je naglasiti da osim broja soba, postoje razlike u rasporedu i veličini prostorija kod dvosobnih i jednosobnih stanova, a koje direktno mogu uticati na njihovu fukcionalnost i komfor koji pružaju.

 

Ko kupuje jednosobne stanove?

 

Jednosobni stanovi često privlače različite grupe ljudi. Evo nekoliko najčešćih primera:

Samci: Jednosobni stanovi su popularni među samcima, posebno mladim osobama koje tek započinju samostalan život ili su u potrazi za manjim i praktičnijim prostorom. Takvi stanovi obično zadovoljavaju osnovne potrebe jedne osobe i često su ekonomičniji u smislu cijene najma ili kupovine.

Studenti: Studenti su često zainteresovani za jednosobne stanove, posebno ako žive daleko od rodnog grada ili se sele u drugi grad radi školovanja. Jednosobni stanovi pružaju im dovoljan komfor i optimalne uslove za učenje.

Parovi bez dece: Parovi koji još nemaju decu često biraju jednosobne stanove ili garsonjere. Ovi stanovi često pružaju dovoljno prostora za život udvoje, ali bez nepotrebnog viška prostora.

Investitori: Jednosobni stanovi često privlače investitore koji se bave izdavanjem nekretnina. Oni često kupuju jednosobne stanove, sa ciljem iznajmljivanja ili preprodaje.

 

Da li se u svetu razlikuju jednosobni stanovi

 

Da, u svetu se često razlikuju jednosobni stanovi u smislu veličine, rasporeda i karakteristika. Ove razlike mogu se javljati između različitih zemalja, ali i unutar iste zemlje ili grada, u zavisnosti od lokalnih tržišnih uslova, građevinskih i arhitektonskih trendova, kao i potreba stanovništva.

 

Jednosoban

 

U nekim zemljama ili gradovima, jednosobni stanovi mogu biti manji i imati ograničen prostor, posebno u gusto naseljenim urbanim područjima gde je cena nekretnina visoka. Na primer, u velikim azijskim gradovima kao što su Hong Kong, Tokio ili Singapur, jednosobni stanovi mogu biti vrlo mali, često manji od 30 kvadratnih metara, ali su dizajnirani tako da maksimalno iskoriste dostupni prostor.

Sa druge strane, u nekim zemljama, jednosobni stanovi mogu biti veći i prostraniji. Na primer, u nekim delovima Evrope ili Severne Amerike, jednosobni stanovi često imaju površinu od 40-60 kvadratnih metara i više.

Osim veličine, jednosobni stanovi mogu imati različitu strukturu i raspored prostorija, uključujući otvoreni koncept sa spojenim prostorijama ili više tradicionalan raspored sa odvojenim prostorijama.

 

Šta je jednosoban stan u Srbiji 

 

U Srbiji je prema propisima i normativima za projektovanje i izgradnju stanova jednosoban stan definisan na sledeći način:

jednosoban stan: ulazna zona, prostor za pripremu hrane (kuhinja), višenamenska soba sa prostorom za obedovanje i kupatilo.

Praktično jednosoban stan je vrsta stambenog prostora koji se sastoji od jedne spavaće sobe, prostorije koja služi kao dnevni boravak, kuhinje i kupatila.

Površina jednosobnih stanova u Srbiji može varirati, ali često se kreće između 20 i 40 kvadratnih metara, s tim da su manji stanovi češći u gusto naseljenim urbanim područjima, kao što su veći gradovi. Veći jednosobni stanovi površine veće od 40 kvadratnih metara, manje su zastupljeni.

 

Soba


Zbog opšte raznolikosti u opisima i karakteristikama stanova u svetu, može se zaključiti da ne postoje značajne razlike u kada je u pitanju pojam jednosobnog stana u Srbiji i u Svetu.  

U Srbiji se često oglašavaju stanovi sa strukturom jednosobnog, koji to zapravo nisu. Zato je najbolje da se pre kupovine, ili zakupa stana obratite profesionalnoj agenciji za nekretnine koja će vam objasniti sve specifičnosti ponuđenih stambenih jedinica i omogućiti vam da izaberete najpovoljniju ponudu.

Slike: pexels.com

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(2) komentara
 • Tanja
  Tanja
  01-Jun-23


  Posedujem garsonjeru u Novom Sadu i kupila sam je uz pomoć dobrih saveta agenata iz Solis agencije. sve preporuke!

 • Marica
  Marica
  01-Jun-23


  Veoma iscrpno objašnjenje. U svetu se u jednosobne stanove uglavnom računaju oni koji imaju jednu spavaću sobu (one bedroom apartment). Za sve ostalo ipostoji čitava lepeza naziva. Kod nas ta jedna, kao što ste rekli u tekstu, služi za sve! Ako je moguće bar nekako vizuelno odvojiti deo za spavanje, obedovanje i sednje, to je samo plus. Mada, uz dobar plan i ugradni višenamenski nameštaj, i mali stan može da bude sasvim dovoljne veličine, naravno, za malu porodicu ili samce.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2