SrbijaSpace

Trendovi u kuhinji koji u 2022. godini polako izlaze iz mode

Trendovi u kuhinji koji u 2022. godini polako izlaze iz mode
12
Apr-22

Trendovi u kuhinji koji u 2022. godini polako izlaze iz mode

Objavljeno: 12/Apr/2022, Jelena Todorović
(4) komentara (1298 pregleda)


Ako razmišljate o renoviranju kuhinje, i želite to da uradite u skladu sa modernim trendovima, ovaj tekst je kao stvoren za vas. Ima nekih trendova koje su poslednjih godina svi pratili, ali kao što znate, moda ide u krug, tako da oni sada više nisu zanimljivi. Zato, napolje sa starim, unutra sa novim! Hajde da zajedno pogledamo koji su to trendovi u kuhinji koji polako izlaze iz mode.


#1. Sve, ali baš sve belo!


Belo je poslednjih godina toliko bilo u modi, da su neki ne samo kuhinje, već čitave kuće ili stanove uređivali koristeći isključivo belu boju. Minimalizam ih je potpuno zaludeo, pa su od svog doma napravili nešto poput velikog belanceta. Delovalo je moderno, čisto, sofisticirano, ali – hladno!

Današnji trendovi se okreću prirodnim bojama, kao što su plava i zelena. Prema izveštaju o trendovima dizajna za kuhinje i kupatila 2022. godine, srednji i svetli tonovi biće u modi kada su u pitanju kuhinjski ormari.


Kuhinja taupa


Ne želite da odustanete od bele? Razmislite onda o toplijoj beloj, ili možda taupe boji. Deluje toplije, a dobila je ime od francuske reči koja u prevodu znači „krtica“. Znate kako krtica ima krzno između braon i sive boje, koja malčice vuče i na boju jorgovana. E, to je taupe. Priznaćete da deluje toplo i sofisticirano, ali ipak neutralno.


#2. Kuhinjske slavine koje morate da dodirnete


Jednoručne ili dvoručne slavine su nekada bile norma. Mnoge od njih, bile su zaista izuzetno lepe. Ali, sa današnjom pametnom tehnologijom, više ne moramo da dodirujemo slavinu da bismo je kontrolisali. Neko će možda pomisliti da je ovo preterano, ali može biti izuzetno zgodno, naročito ako ste upravo seckali piletinu, jer u tom slučaju, posle pranja ruku, moraćete da perete i slavinu.

Kada je bezkontaktna slavina u pitanju, dovoljno je da mahnete rukom ispred nje i poteći će voda. Priznaćete da nije loše, a pritom i mnogo čistije, jer ćete je mnogo ređe ribati.


#3. Kuhinjsko ostrvo u stilu vodopada


Kuhinjsko ostrvo


Možda je to zato što smo poslednjih godina svi bili kod kuće, ali oštre ivice i hladne površine na ljude deluju pomalo hladno. Pre početka pandemije, većina nas je svakodnevno mnogo više vremena provodila van svog doma, tako da na to i nismo obraćali toliko pažnje. Ova ostrva takođe, zaklanjaju mesta za odlaganje i nekako, dominiraju prostorom. Zato treba razmisliti o nabavci klasične radne ploče, i tradicionalnijoj geometriji cele kuhinje.


#4. Trouglasti koncept kuhinje


Nekadašnje zlatno pravilo rasporeda kuhinje gde sudopera, šporet/rerna i frižider čine savršen trougao, za neometan rad – više nije standard. Pošto mnoge preuređene ili novoizgrađene kuhinje imaju veću kvadraturu nego njihove prethodnice, one često imaju kuhinjsko ostrvo koje remeti ovaj trouglasti koncept.

Kuhinje su nekada bile centar svakog doma u kome smo radili sve. Od kuvanja, preko obedovanja, do sedenja sa gostima, mesta na kome su za stolom deca radila domaće zadatke, kao i za bilo kakve druge poslove. Jedno vreme, kuhinje su služile samo za kuvanje, a sve ostalo, radilo se na drugim mestima.

Kao da nas je pandemija korone i sedenje kod kuće vratilo starim vrednostima. Kuhinju sada radije koristimo kao prostoriju za zabavu, u kojoj domaćin/domaćica može da se druži sa gostima dok priprema obrok. U tom slučaju, trouglasti raspored može da ometa takve aktivnosti, naročito ako je na sredini kuhinje još i dobro poznato ostrvo.


#5. Velika keramička sudopera iz moderne seoske kuće


Keramička sudopera


Neko vreme, ove sudopere su bile toliko popularne, da se činilo da su one jedini izbor. Ali, ovom stilu polako opada popularnost. Iako su još uvek šarmentne i kada se dobro urade izgledaju sjajno, njihova moda prolazi. Ljudi su malo umorni od čišćenja njihovih oboda. Umesto njih, pozdravite nove, moderne integrisane u ploču ili – sudopere bez ivica.


#6. Dupla rerna


Duple rerne bile su u modi jedno vreme, i može se reći da su bile praktične ali, samo za one koji imaju zaista velike kuhinje, što je danas možda slučaj u kućama. U stanovima bi trebalo razmisliti - treba li vam zaista druga rerna?

Danas se ona obično zamenjuje nekim aparatom za kuvanje poput kuvala za pirinač ili možda fritezom. Ovi aparati su jeftiniji, a mnogo korisniji od druge rerne, koja se koristi tek ponekad, tako da vredi razmisliti o njima. Kupite nešto što ćete svakodnevno koristiti, jer druga rerna veći deo vremena stoji neiskorišćena.


#7. Vidljiva napa sa haubom


Kuhinja vidljiva mapa


Vidljiva napa jeste dekorativna, ali je glomazna i nepraktična. U današnje vreme, nape su arhitektonski element, ugrađen u plafon na mestu predviđenom za šporet, što je vrlo često u okviru kuhinjskog ostrva, poput ovog na fotografiji iznad. Ovaj trend prati želju vlasnika kuće da ima kuhinju koja ne odudara mnogo od ostalih prostorija.

Nije to ni tako loše. Starinske nape, jesu najčešće izgledale vrlo dekorativno. One ugradne, zauzimale su mnogo mesta u okviru kuhinjskih ormara, i često bile postavljane tako da dok kuvate, svaki put kad se sagnete da nešto uradite, udarate glavom u nju. Sa ovim novim, takvih problema nema. Ne smetaju, a lepo rade svoj posao, tako da vredi razmisliti o njima.


#8. Mali prozori


Kuhinjski prozori su bili vrlo često mali, zbog čega su kuhinje uglavnom bile mračne. Taj standard je “napustio stanicu”. Današnji stilovi su okrenuti balansu između fizičkog i psihičkog stanja čoveka, kao i unošenju prirode u dom svakoga od nas. Insistira se na stvaranju snažne želje za povezivanjem sa prirodom pa je, s tim u vezi, potrebno što više prirodnog svetla.

Zato su u modi što veći prozori, koji se postavljaju do same granice sa radnim površinama tako da, ako živite u kući, dok radite u kuhinji imate pogled na zelenilo. A za večernja druženja u kuhinji preporučuje se kvalitetna i moderna unutrašnja rasveta.


#9. Jednostavni i elegantni kuhinjski ormarići


Kuhinjski ormarići


Kako kažu današnji dizajneri, onaj sveprisutan i pomalo oštar i krut stil koji se na kuhinjskim ormarićima ogledao poslednjih 10-tak godina je evoluirao. Mnogi vlasnici kuća prešli su na ormariće sa modernim vratima toplih boja, što danas postaje sve popularnije.

Naravno, ne morate da ih menjate, možete i da ih osvežite, tako što ćete ih presvući ili obojiti drugom bojom. Isto tako, ono što se sada sve češće viđa su ukrasi na unutrašnjoj strani vrata, što donosi taj jednostavan, ali elegantan stil.


I to bi bilo to…


Kuhinja


Znamo da će mnogi reći da ni do sada nisu imali sve to u svojim kuhinjama, da su to zapadni principi gradnje i da toga kod nas ima veoma malo ili nimalo. Ali, varate se. To su neki svetski trendovi kojih i kod nas ima mnogo. Ipak, nekome će se ovi novi trendovi dopasti, a nekome i neće, što je sasvim normalno. Od afiniteta svakoga od nas zavisi kako će svoju kuhinju urediti.

Ono što je, u celoj priči, dobro, je to što se polako vraćamo starim vrednostima, povezivanju sa prirodom i druženju, koje nam je poslednjih godina nedostajalo. A to je sve ono što ovi novi trendovi donose. Kuhinja ponovo postaje centralni deo svakog doma, ili centar svakog malog sveta – porodice.

Kako vam se dopadaju ovi novi trendovi? Hoćete li i sami promeniti nešto u svojoj kuhinji? Podelite to sa nama u komentarima.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović

 

(4) komentara
 • Ivana
  Ivana
  14-Apr-22


  Ja bih dodala jedan fotokatalitički prečišćivač vazduha, em je beo i uklapa se u svaki dezen em je koristan.

 • Ruzica
  Ruzica
  13-Apr-22


  Lepa je kuhinja i kuhinski ormarici, ali meni se ne uklapa jer je moja kuhinja mala i nema prozore, mora po celi dan da gori svetlo. Ali bi mogla sebi priustiti solis kuvalo posto radim i nemam dosta vremena to je korisno i na njemu se stedi vreme i struja.

 • Marija
  Marija
  13-Apr-22


  Moja kuhinja je starinska, od drveta, tako da se moderan dizajn ne bi mnogo ni uklopio. Jedino bih mogla da zamenim luster i stavim neku modernu xenonlight visilicu.

 • Martina
  Martina
  13-Apr-22


  Divne su ideje za kuhinje,ali mislim da mi se ne uklapaju u moj budzet.Mozda bih mogla sebi jedino da priustim solis kuvalo za pirinac,koje bi vise koristila od duple rerne.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2