SrbijaSpace

Život u malom prostoru: Kako iskoristiti pun potencijal vašeg doma

Život u malom prostoru: Kako iskoristiti pun potencijal vašeg doma
15
Apr-24

Život u malom prostoru: Kako iskoristiti pun potencijal vašeg doma

Objavljeno: 15/Apr/2024, Ljiljana Bugarin
(0) komentara (158 pregleda)

Garsonjera je koncept koji postaje sve popularniji širom sveta, a naročito sada, kada sve više ljudi iznajmljuje ili kupuje stanove manje kvadrature zbog visokih cena nekretnina.

Život u malom prostoru može biti vrlo izazovan, ali isto tako može vas inspirisati da iskoristite svoju kreativnu stranu i stvorite svoj savršeni kutak.

U nastavku teksta saznajte kako možete maksimalno iskoristiti svoj prostor.


Organizacija je ključ


Kako biste maksimalno iskoristili kapacitete, važno je imati dobru organizaciju i sistem odlaganja. Koristite police, vitrine, kutije za skladištenje kako biste smanjili nered i držali stvari na jednom mestu. Na ovaj način ćete održavati prostor čistim i urednim i tako će vaš stan delovati veće.

Salon keramike i opreme za kupatilo će biti vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju organizacija kupatila. Birajte vertikale i ormariće u kojima ćete moći da uredno držite svoje stvari, a koji vam isto tako neće zauzimati previše prostora u kupatilu. Ormarići koji na prednjoj strani imaju ogledalo su jedan od najboljih načina za uštedu prostora u kupatilu.

Koristite multifunkcionalni nameštaj koji nudi dodatne funkcije poput kreveta sa dodatnim fiokama ili zidne krevete, sklopive ili zidne stolove. Razmislite o kreativnim načinima kako možete iskoristiti komade nameštaja koji imaju višestruku namenu, poput klupa s ugrađenim policama za odlaganje ili stola koji možete pretvoriti u prostor za rad ili obrok.

Ukoliko nemate spavaću sobu, opredelite se za sofu na razvlačenje koja isto tako ima i dodatni prostor za odlaganje. Umesto klasičnih stolica, odaberite tabure u kojem možete čuvati stvari koje ne koristite van sezone. Ugradni plakari su sjajni za iskorišćavanje prostora.

Ne zaboravite da iskoristite zidove za dodatne police i viseće elemente i na taj način sebi stvorite dodatan prostor za odlaganje. Pametna upotreba vertikalnog prostora vam omogućava da maksimalno iskoristite prostor u vašem domu, čineći ga funkcionalnijim i organizovanijim.


Ogledala


Kako bi vaš stan delovao prostranije koristite i prirodnu i veštačku svetlost. Pokušajte da koristite ambijentalno svetlo koje daje iluziju prostorne dubine i toplote čineći stan udobnijim i prijatnijim. Upotreba toplog belog svetla, umesto klasičnog belog će vašoj sobi dati neodoljiv šarm.

Ogledala su takođe jako korisna, jer ona ne samo da reflektuju svetlost, čime se stvara osećaj otvorenog i širokog prostora, već takođe na taj način stvaraju iluziju većeg životnog prostora. Idealno mesto za veliko ogledalo je nasuprot prozora kroz koji ulazi dnevna svetlost, tako ostvarujete najbolji efekat.
 

Boje


Koncept otvorenog prostora


Ukoliko ste u mogućnosti da unesete neke veće promene u vaš stan, koncept otvorenog prostora je idealno rešenje za male stanove. Umesto zida, iskoristite šank da povežete kuhinju sa dnevnim boravkom u jednu fluidnu celinu. Takođe drvene letve za zid deluju mnogo manje opterećujuće u stanu za razliku od zida.

Međutim, da bi koncept otvorenog prostora imao željeni efekat, bitno je da se usredsredite na minimalizam prostorija koje spajate, kako biste osigurali da prostor izgleda prozračno. To znači da biste trebali pažljivo odabrati nameštaj i dekoraciju, te se odlučiti za funkcionalne komade i pažljivo izabrati boje nameštaja i zidova.


Boje


Kada birate boje za uređenje svog malog prostora, važno je imati na umu da tamne boje mogu stvoriti iluziju manjeg prostora. Birajte svetle boje nameštaja i pastelne boje za svoje zidove.

Centralni zidovi kao glavni akcenat u prostoru koji odskače po specifinoj uglavnom tamnijoj i jarkoj boji je vrlo popularan, međutim može negativno uticati na manje stanove. Isto tako, nemojte krečiti plafon u tamnije boje, jer na taj način stan vizuelno izgleda niže.

U dizajnu enterijera malih stanova se ne savetuje mešanje previše boja, jer može delovati haotično. Isto tako, različiti dezeni mogu dodatno vizuelno opteretiti prostor. Umesto toga, preporučuje se odabir jednostavnih boja i minimalističkih dezena.

Prozračne, bele zavese su mnogo bolja opcija od tamnijih, debljih koje samim tim ne propuštaju dovoljno sunčeve svetlosti. Bele zavese stvaraju dojam većeg prostora, a u zavisnosti od same veličine prozora odaberite i odgovarajuću veličinu.


Minimalizam - manje je više


Na kraju, minimalizam je neophodan, naravno, ako sebe pronalazite u njemu. Fokusiranje na eliminisanje suvišnih stvari je ključni princip koji omogućava da mali prostor zaživi u punom sjaju, a sam minimalistički pristup doprinosi osećaju skladnosti i mira.

Stvaranje ravnoteže između estetike i praktičnosti zamenom maksimalizma minimalizmom učiniće svaki kutak prostora prijatnijim za boravak. Naravno minimalistički život ne mora da znači da ne živimo luksuzno, naprotiv.

Takođe, ovo ne znači da moramo birati samo male, jednostavne komade nameštaja. Pri odabiru nameštaja je i poželjnije birati veće komade koji neće učiniti da prostor deluje natrpano.

Takođe, ukoliko ste ljubitelji biljaka, nemojte da se plašite da njima oživite svoj prostor! Biljke unose prirodnu svežinu i daju boju vašem domu, štaviše poboljšavaju kvalitet vazduha i stvaraju prijatan ambijent.

Iako uređenje malog stana može predstavljati izazov, isto tako može biti inspirativno iskustvo koje nas podstiče na kreativnost, organizaciju i efikasnost. Ključno je fokusirati se na maksimalno iskorištavanje potencijala svakog dela prostora u kojem boravimo.

Slike:
https://www.freepik.com/free-photo/woman-home_10010753.htm
https://unsplash.com/photos/potted-plant-on-side-table-8tJxjQWTyNA

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
113,300 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
55 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
300 €
Izdavanje / Zastupnik
Galerija nekretnine
35 m2
878,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
231 m2
Beograd
Stari Grad

Ugostiteljski objekat
550,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
310 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2