SrbijaSpace

Gotički stil u enterijeru – saveti za dramatičan izgled vašeg doma

Gotički stil u enterijeru – saveti za dramatičan izgled vašeg doma
15
Mar-23

Gotički stil u enterijeru – saveti za dramatičan izgled vašeg doma

Objavljeno: 15/Mar/2023, Jelena Todorović
(2) komentara (660 pregleda)

Gotički stil mnogo češće viđamo kao neobičan način odevanja, pomalo ekscentričnih ličnosti. Ali, on je mnogo više od crne boje i lobanja, koji su manje-više svima prva asocijacija na pomen ovog stila, što je pogrešno shvatanje. Jer, gotički stil u enterijeru je vrlo klasičan, a uz naše savete za dramatičan izgled vašeg doma, moći ćete i sami da se okušate u uređivanju.

Ako razmislite o istorijskoj arhitekturi, počećete da se približavate osnovnoj ideji kako bi trebalo da izgleda gotički stil. Shvatićete da nije onako sablasan i mračan kako ga mnogi zamišljaju. Ali hajde da krenemo od osnova...

 

Koji su najvažniji elementi gotičkog kućnog dekora?

 

Kao što rekosmo, ako niste fokusirani na mračno, gotički stil ima mnogo širu privlačnost, klasičnu i raskošnu u isto vreme. Palete boja mogu biti tamne i duboke, ali su tkanine koje koristi elegantne, a nameštaj kvalitetan, vintidž ili antikni.

Ovo je stil pomalo neobičnih ljudi koji vole jedinstvene i neočekivane enterijere. Prozori su možda najupečatljiviji deo gotske arhitekture, sa svojim veoma složenim, šiljatim (izlomljenim) lukom. U današnje vreme, takvi se voma retko koriste, osim ako stanujete u nekoj od starih zgrada iz ranijih epoha. Jer ovo ipak nije moderan stil, ali je mnogima privlačan.

 

Kratka istorija gotičkog stila

 

Goticki stil
 

Ovaj zanimljivi stil potiče iz srednjovekovnog arhitektonskog stila, popularnog između XII i XVI veka. Karakterišu ga vitraži, zasvođeni lukovi, statue, složeni ukrasni radovi na fasadama i kitnjasti dekor u unutrašnjosti. Neki od najpoznatijih primera gotičke arhitekture su katedrala Notr Dam u Parizu, ili Vestminsterska opatija u Londonu.

Možda se pitate zašto sada pričamo o tome, ali ovaj stil je ponovo popularizovan početkom 1900-ih, u Viktorijanskoj eri, kada je dobio prefiks neo, tako da je poznat kao neogotički stil, i vrlo brzo postao popularan u Severnoj Americi, kako u arhitekturi, tako i u dizajnu enterijera. A vrlo brzo se njegov uticaj ponovo proširio i na Evropu.

 

Evo nekih ideja za uređenje enterijera u gotičkom stilu

 

Sveobuhvatni gotički kućni dekor nije po ukusu svakoga. Ali, postoje elementi koje svako može da iskoristi ako želi da u svoj dom unese nešto malo drukčije, neobično i klasično.

# Ćudljiva paleta boja
 

Plaeta bija


Upotrebite tamnu i ćudljivu paletu boja za svoje zidove, ali ovo ne znači da treba da budu crni. Dobar izbor su suptilnije nijanse sive ili zelene boje, dubokih i hladnih tonova. Oni dobro funkcionišu u kućama ili stanovima inspirisanim gotikom. Neki od najboljih tonova koje treba uzeti u obzir su boja patlidžana, duboki safir i bogati smaragd. Za akcente upotrebite rubin crvenu, pa čak i ružičastu.

Za ovaj izgled, sasvi je prikladno obojiti lajsne prozora i vrata u neku duboku boju. Možete ih obojiti u istu boju kao i zidove, ili odabrati dva duboka tona koji međusobno naglašavaju jedan drugog. Ili, ako ne želite da bojite ceo zid dubokom bojom, obojite samo okvire stolarije, da biste istakli gotički stil kućnog dekora na moderniji način.

# Upotreba luksuznog tekstila

Kada je u pitanju gotski stil u enterijeru, upotreba luksuznog tekstila je veoma važna. Uključuje materijale poput pliša, somota, satena, krzna, svile, tapiserije i brokata. Ovi materijali, kroz istoriju su se koristili za izradu tapeta, zavesa, draperija, presvlaka za nameštaj i baldahina. Setite se, ovaj stil je dramatičan i luksuzan, ne predstavlja današnje vreme kada se većina nas trudi da sve što može pojednostavi i prođe što jeftinije.

# Korišćenje tapeta

Tapete su jedno vreme bile popularne, pa onda nestale, da bi se poslednjih godina ponovo vratile, na velika vrata. U gotskom enterijeru one stvaraju onaj poznati, dramatičan izgled, tako da se često koriste umesto boje za zidove.

Birajte bogate cvetove i motive kraljevskih krinova za klasični gotski stil, ili modernije ali neobičnije tapete za moderan. I obavezno obratite pažnju i na dekorativne karakteristike prostora i zidova. Mislimo na gipsane radove, gotičke okvire ogledala i slika, kao i zanimljive zidne lampe.

# Dekorativni prozori i vrata
 

Gotika


Kada uzmete u obzir gotičku, pa čak i neogotičku arhitekturu, jedan od najizrazitijih elemenata su prozori i vrata. Lancet (visok i uzak prozor sa gotičkim lukom na vrhu) i vitraž (spajanje stakla različitih boja pomoću olovnih traka) dominiraju arhitekturom građevina u ovom stilu. Oni nisu tako česti danas, ali se sreću u obliku ogledala ili zidnog dekora koji ilustruje ovaj stil.

# Dekorativna rasveta

Kitnjasta, dekorativna rasveta bila je uobičajena u neogotskim enterijerima. Masimalističko osvetljenje poput kristalnih i zlatnih lustera danas se često viđa u elegantnom kućnom gotičkom dekoru. Možete da upotrebite jedan centralni luster sa savremenijim kućnim dekorom, da biste mu dali notu neogotike, ili ga koristite zajedno sa ostalom rasvetom, za tradicionalniji pristup.

Ali, obavezno dodajte i što više ambijentalnog osvetljenja, jer je za ovaj stil karakteristično i mnogo zidnih svetiljki, kao i svećnjaka, da bi se stvorio slojevitiji pejzaž u enterijeru. Dobro se uklapaju uz plafonske rozete i bogatu boju zidova, pa i uz moderne fotelje i parket. Tako se dobija dramatična kombinacija stilova.

# Vintidž i antikni komadi nameštaja

Moderan gotički stil naveliko oponaša stilove prošlosti. Zato je upotreba vintidž i antiknog nameštaja uobičajena pri uređenju. Odaberite zanimljive komade sa oblinama i krivinama, umesto pravih linija, za najautentičniji enterijer u gotičkom stilu.

Naravno, ne treba da zamenite sav svoj nameštaj starinskim komadima. I samo nekoliko dobro postavljenih antiknih predmeta od tamnog drveta, ili tamno obojenog nameštaja, daće vašem prostoru nagoveštaj gotičkog stila.
 

Gotika


# Unikatne dekoracije

Ako više volite tamni gotički kućni dekor, možete da dodate unikatne elemente po sopstvenom izboru. Oni treba da budu zanimljivi, ali ne i kičasti. Zato razmislite o zanimljivim slikama u pozlaćenim okvirima, knjigama, sklupturama, pa čak i prepariranim životinjama, rogovima divljači i čudnim lobanjama ako volite tako nešto. Jer, kao što smo već rekli – ovaj stil, nije za svakoga.

# Rezbarije u drvetu

Izrezbareni detalji na nameštaju zaista divno izgledaju u gotički dizajniranim prostorijama. Ako želite da dodate više istorijskog, gotičkog stila, razmislite o dodavanju lažnih drvenih greda duž plafona. A ako već imate zasvođeni plafon, to će izgledati još autentičnije, kao da je prostor tako i građen.

 

I za kraj – kako da ugradite gotički stil u svoj dom

 

stil
 

Gotički kućni dekor se lako meša sa drugim stilovima kućnog dekora, stvarajući neki vid eklektike. To je zato što ovaj stil nije isključiv, tako da možete jednostavno dodati neke gotičke karakteristike svom domu. Recimo tamne i duboje boje, nekoliko starinskih komada nameštaja, prijatno ambijentalno osvetljenje, luksuznije tkanine i zanimljive kućne dekoracije.

Odlična stvar kod ovog stila je što daje toplinu prostoru, tako da je vredan dodatak bez obzira na osnovni stil uređenja vašeg doma. Postoje brojne zablude vezane za gotičko uređenje doma. Jedna od najrasprostranjenijih je da on mora da bude jeziv i preteran, jer se vezuje uz gotički stil oblačenja, goth metal muziku, pa i vampire i ostale elemente specifičnih ljudi.

Ipak, nije tako. Gotički elementi mogu se lepo uklopiti u već postojeći enterijer jer se lako spaja sa drugim stilovima, dajući prostoru novu dimenziju, dubinu, toplinu i vrednost.

Kako se vama dopada ovaj stil? Da li biste neke njegove elemente ugradili u svoj prostor, ili ste otkrili da neke od njih već i imate? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Fotografije: YouTube.com

Autorski tekst: Jelena Todorović

(2) komentara
 • Ema
  Ema
  16-Mar-23


  Lep mi je goticki stil, ali na gradjevinama, crkvama itd, u svojoj kuci ga ipak ne bih koristila .

 • Vesna
  Vesna
  15-Mar-23


  Obožavam gotički stil, mada moram priznati da nisam mnogo razmišljala o takvom enterijeru. Svodilo se na odeću uglavnom, i arhitektura mi se oduvek dopadala. Ali sve ovo - nisam znala. Hvala.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
113,300 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
55 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
195,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
65 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
85 m2
90,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
74 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2