SrbijaSpace

Božići u Budimpešti 2023: Advent festival i vašar na gradskim trgovima

Božići u Budimpešti 2023: Advent festival i vašar na gradskim trgovima
09
Nov-23

Božići u Budimpešti 2023: Advent festival i vašar na gradskim trgovima

Objavljeno: 09/Nov/2023, SrbijaSpace.com
(0) komentara (1505 pregleda)

 


Pravi, autentični duh Božića ponovo zaživeo u srcu Budimpešte kroz božićni vašar koji traje do 1. januara 2024. godine.

Božićni vašar, koji važi za jedan od najboljih u Evropi, oduševljava posetioce jaslicama, ručnim radovima, klizalištem i impozantnom jelkom. I mada u ovom prelepom gradu na obali Dunava ima mnogo takvih manifestacija, dva najposećenija se održavaju na trgu Verešmarti i ispred bazilike Svetog Stefana. 

Lutanje štandovima dok traje advent u Budimpešti je pravo uživanje za čula, jer se miris cimeta širi iz toplih šolja vina dok uživate u toplim mađarskim medenjacima.


Budimpeštanski advent: Šta raditi za vreme Božića u Budimpešti?


Uronite u otvorene bazene čuvenih Sečenji kupatila

Iskustvo je biti potopljen u vodi od 38 stepeni dok oko vas pada sneg. Zaboravili ste kupaći? Nema problema! Mogu se kupiti na istom mestu, a peškire možete iznajmiti. Međutim, preporučujemo da ponesete svoje peškire, jer redovi za vraćanje depozita mogu biti dugački.


Klizajte na klizalištu Gradskog parka


Ovo klizalište se nalazi veoma blizu Sečenji kupatila, pa možete prvo da idete na klizanje i zatim da se opustite u banji. To je jedno od najstarijih i najvećih klizališta u Evropi, smešteno na prelepom mestu gde možete da napravite sjajne fotografije. Takođe, možete posetiti Mađarski muzej hokeja, iznajmiti klizaljke i uzeti časove klizanja u zgradi klizališta.


Pogledajte balet "Krcko Oraščić" u Operi


Ovaj čuveni balet Čajkovskog postao je tradicija u mađarskoj prestonici. Najbolje od svega je cena ulaznica: manje od 40 evra po osobi!


Vozite se tramvajem ukrašenim božićnim svetlima


Za razliku od onoga što možda mislite, cena karte je ista kao za običnu autobusku kartu. Ovi tramvaji mogu da se koristite na bilo kojoj od svojih stanica duž obale Dunava u jednom od najlepših delova Budimpešte. Oni su u funkciji od početka decembra do kraja Božića.


Božićni vašar na trgu Verešmarti


Božićni vašar na trgu Verešmarti je jedan od neizostavnih delova božićne čarolije u Budimpešti. Ako želite da uživate u tipičnoj atmosferi Božića - uz miris jelki, kuvano vino, cimeta i božićnih kolačića, ovo je mesto koje ne smete propustiti.


Šta vas očekuje na božićnom vašaru?


Ovaj božićni vašar u Budimpešti karakterišu mnogi rustični drveni štandovi sa božićnim ukrasima, dve pozornice sa različitim aktivnostima, koncerti uživo, i plesne predstave. Možete uživati u različitim vrstama božićnih koncerata: narodna muzika, džez, bluz, soul, svetska muzika, kao i plesne predstave u haus stilu.

Vašar je otvoren do 31. decembra, od 11:00 do 21:00 časova od nedelje do četvrtka, i do 22:00 časa petkom i subotom. Na Badnji dan radno vreme je od 10:00 do 14:00 časa, a 25. i 26. decembra od 12:00 do 18:00 časova.


Gastronomske čarolije


Turistička agencija Rapsody Travel & Events preporučuje da probate bar jednu od tradicionalnih lokalnih poslastica: pečene kestene, šljivu sa cimetom, toplu čokoladu, kuvano vino, dimnjak kolač sa cimetom ili čak Nutelom, langoš, Sekler tortu, savijače, tradicionalni jevrejski kolač sa slojevima oraha, maka i punjen šljivama, ili hleb picu pečen u glinenoj peći.

Za ljubitelje mesa, predlažemo veoma poseban specijalitet: burger od mangalice, napravljen od jedine dlakave svinje na svetu.


Autentično iskustvo božićnog vašara


Kao i svake tako i ove godine, svi proizvodi koji se prodaju na budimpeštanskim vašarima, kao i hrana na božićnim štandovima, su ručno izrađeni. Zbog visokog kvaliteta ovih proizvoda, obično su malo skuplji u poređenju sa ostalim proizvodima u gradu.

Na primer, kuvano vino košta oko 1.200 forinti (tri evra), pivo 1.500 forinti (oko 3,5 evra), ili langoš pogača 1.750 forinti (oko četiri evra). Ipak, u poređenju s drugim evropskim zemljama i gradovima, cena je i dalje pristupačna, kao i sve ostalo u Mađarskoj.


Božićni vašar kod bazilike Svetog Stefana u Budimpešti


Ovaj vašar smatra se najlepšim Božićnim vašarom u Budimpešti, iako je manji od onog na Verešmarti trgu. Na ovom vašaru nalazi se klizalište površine 200 kvadratnih metara i ogromna jelka u samom centru trga: savršeno mesto za spektakularne fotografije sa bazilikom u pozadini.

Šta čini ovaj vašar posebnim? 3D projekcija svetlosnog šoua prikazana na fasadi bazilike Svetog Stefana. Ovaj šou se održava svakog dana od 17:30 do 20:00 sati, na svakih pola sata. U poslednjih nekoliko godina, postoje dva tipa izmenjujućih svetlosnih šoua: jedan "tradicionalni" i drugi u 3D formatu, koji se gleda sa 3D naočarima, dostupnim u bilo kojoj prodavnici na vašaru.

Ako posetite ovaj Božićni vašar, možete uživati i u radnjama sa ručnim radovima i uličnoj hrani na ulicama Zrinji i Sas (sendviči, palačinke, supe, langoš i božićni slatkiši).

Radno vreme ovog vašara je od 11:00 - 21:00 od nedelje do četvrtka, petak do subote od 11:00 do 23:00. Posebno radno vreme je 24. decembra (11:00 - 15:00) i 25-26. decembra (11:00 - 20:00).


Zaključak


Božić u Budimpešti 2023. godine obećava pravu čaroliju i nezaboravne trenutke. Božićni vašari na trgovima Verešmarti i ispred bazilike Svetog Stefana nude autentično božićno iskustvo s jaslicama, ručnim radovima, klizalištima i impresivnim jelkama. Ovo je savršeno vreme da uživate u mirisu cimeta iz šolja kuvanog vina i toplih mađarskih medenjaka.

Osim toga, šou sa 3D projekcijom svetla na fasadi bazilike Svetog Stefana dodaje posebnu draž ovom događaju. Tu su i razni muzički koncerti, plesne predstave i mnoge poslastice koje možete probati.

Advent u Budimpešti pruža priliku da uronite u otvorene bazene Sečenji kupatila, kližete na klizalištu Gradskog parka i uživate u baletu "Krcko Oraščić". Poseta božićnim vašarima u Budimpešti je prilika da uronite u čaroliju ovog velikog praznika, uživate u autentičnim iskustvima i napravite nezaboravne uspomene.
 

Slika: Hungarian Parliament Building · Free Stock Photo (pexels.com)

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
123,600 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
50 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
250,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
90 m2
900 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
95 m2
800 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2