SrbijaSpace

Gde kupiti nekretninu na Divčibarama ili Zlatiboru? Istražili smo za vas

Gde kupiti nekretninu na Divčibarama ili Zlatiboru? Istražili smo za vas
10
Feb-20

Gde kupiti nekretninu na Divčibarama ili Zlatiboru? Istražili smo za vas

Objavljeno: 10/Feb/2020, SrbijaSpace.com
(1) komentara (3588 pregleda)

Ako želite da uložite u svoj privatni raj daleko od gradske gužve, a suzili ste izbor na ove dve planine, ovaj tekst  će uporediti cene, ponudu i šta dobijate za uložen novac. Pročitajte naša zapažanja i jasnije ćete odgovoriti na dilemu – gde kupiti nekretninu na Divčibarama ili Zlatiboru?


Zapitajte se šta želite da imate?


U zavisnosti od toga kakva ste osoba zavisi i odgovor na pitanje: gde investirati u nekretninu na Divčibarama ili Zlatiboru?

Ako ste ljubitelji mira, tišine, dugih šetni i netaknute prirode onda su Divčibare bolji izbor. Još uvek polu-divlja, ne previše naseljena, ova planinska lepotica će obezbediti pravi odmor u prirodi.

Ako mir i tišinu tražite na Zlatiboru moraćete se potruditi da pronađete svoje parče zemlje i da gradite svoju vikendicu. Druga opcija je da kupite neku na udaljenijim lokacijama od centra Zlatibora, ali je pitanje da li će biti odgovarajuća, koliko je daleko, treba li renoviranje... Zlatibor ima najveću posetu turista u Srbiji, bučan je i turisti to vole. Dobre ski-staze, odličan provod za celu porodicu i zimi i leti, Dino park, Avantura park, sankalište, za odrasle tu su kafići, apartmani sa pristupom spa centru, šetnje, vožnje biciklom...i zato mnogi ne mogu  Zlatiboru da odole.

Postoji i još jedan faktor koji morate da uključite – da li bi kupljen smeštaj izdavali ili ne- jer se onda morate voditi željama većine i gde bi turisti voleli da odsednu. U oba slučaja centar planine bi bio dobar izbor, a gde ćete i pazariti nekretninu najviše zavisi od novčanih sredstava.


Šta sve dobijate za uložen novac?


Ako vam je stalo da imate nekretninu na tačno određenom delu planine spremite se na čekanje, na izdvajanje većih suma a sve da bi na kraju želja bila ispunjena. Ipak, prosečan kupac ima neki cenovni raspon preko koga neće ići pa je to u glavnom najbitnija odrednica gde kupiti nekretninu na Divčibarama ili Zlatiboru?

Na Zlatiboru i bez našeg teksta znate da su cene paprene. Za jedan ar placa morate izdvojiti i po 10000eur, ako uopšte pronađete adekvatan jer koliko god da cena raste još se brže prodaju.

Cena novogradnje ide i do 2000eur/m2, a u izgradnji to je „povoljnih“ 1000-1500 eur/m2. Cena varira od lokacije, ali je u svakom slučaju potrebno izdvojiti veću svotu novca. Nešto od toga se može vratiti kroz izdavanje nekretnine, ali vam je u startu potreban „džak para“.

Divčibare, sa druge strane, su mnogo pristupačnije za kupovinu mada i ovde cene počinju da rastu. Otvaranje sportsko-hotelskog kompleksa, uređenje ski staza, blizina autoputa „Miloš Veliki“ doprinosi tom trendu.


Obratite pažnju na ove stvari


Na Zlatiboru ako kupujete apartman u zgradi ili nekom od postojećih ili novoizgrađenih naselja imaćete sav luksuz danas dostupan. Standard u gradnji je tako visok da se podrazumeva lift, parking, sistem obezbeđenja objekta, održavanje objekta, spa centar sa bazenom u okviru kompleksa...

Divčibare su daleko od toga. Još uvek vode borbu da se zimi dobro održavaju prilazni putevi, često je nestašica vode, struje, nemaju kvalitetnu putnu infrastrukturu... Dolazi vreme kada će se to rešiti upravo zbog sve većeg priliva turista, ali ako tražite nekretninu do koje sigurno dolazi komunalna infrastruktura (plac), apartmanski smeštaj luksuzno uređen, zanimljive aktivnosti za sve članove porodice, kafići, izlasci…onda je za vas Zlatibor ipak bolji izbor.


Kakvo se kretanje cena može očekivati u narednim godinama?

Turistička organizacija Zlatibora vešto pravi ponudu tako da interesovanje za posetu ne opada. Ali svi oni koji traže mirniji odmor se sve više odlučuju da borave na Divčibarama, naročito jer je ova planina bliža stanovnicima Beograda i Novog Sada.

Ako danas postavljate ono pitanje sa početka teksta „gde da kupim nekretninu Divčibare ili Zlatibor?“ morate predvideti i kretanje cena u budućnosti.

Za Zlatibor niko sa sigurnošću ne može da kaže do koje visine će cene rasti. U početku se verovalo da će nedostatak zemljišta i novogradnje spustiti toliku tražnju za apartmanima, ali se novogradnja širi sve više od centra i jezera a sve novoizgrađeno brzo pronađe kupca. Poslednji plan za izgradnju je kompleks blizu skijališta Tornik.

Ako kupite nekretninu na Divčibarama bilo da je plac, apartman, vikendica mnogo manje ćete potrošiti, a očekujte rast vrednosti u narednim godinama. Uvek je dobro posedovati vrednu  nekretninu, a kupovina na Divčibarama je u ovom trenutku jednostavno pristupačnija. Za par godina možda ne bude tako.

Kada sve ove faktore uporedite biće vam jasnije šta volite, šta možete dobiti i za koji iznos. Postoje uslovi koji su vam jako bitni, ali i puno onih stvari gde možete biti fleksibilni i menjati ih tokom sužavanja pretrage. Koju god planinu izabrali stanovnici Zapadne Srbije se kunu u njihove lepote i da pogrešan izbor ne postoji. Obe imaju svoje čari i pružiće odličan odmor.

I dok se premišljate i verovatno deseti put menjate odluku, podelite i sa nama vaša zapažanja jer će ona sigurno pomoći i nekom drugom!

BONUS tekst: Svi bi na Zlatibor i Frušku Goru (http://www.solis-nekretnine.com/public/pdf/zlatibor-fruska-gora-ivan-radulovic.pdf)

Da li biste vi kupili nekretninu na Fruškoj Gori ili Zlatiboru? Pošaljite nam vaš komentar na ovu temu.

 

(1) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
123,600 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
116 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
71 m2
150,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
34 m2
162,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
63 m2
48,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
60 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
118 m2