SrbijaSpace

Da li je izdavanje nekretnina isplativ biznis?

Da li je izdavanje nekretnina isplativ biznis?
28
May-22

Da li je izdavanje nekretnina isplativ biznis?

Objavljeno: 28/May/2022, SrbijaSpace.com
(2) komentara (3689 pregleda)

Većina nekretnina kupuje se radi izdavanja i ostvarivanja dugoročnih i pasivnih prihoda. Pokretanje biznisa sa izdavanjem nekretnina je neizvesan i rizičan potez koji zahteva dosta ulaganja, ali koji je istovremeno veoma unosan i samo je pitanje vremena kada će se investicija isplatiti.

Mnogi vlasnici stanova se upravo iz ovog razloga upuštaju u proces izdavanja svojih nekretnina, a mesečna zarada koju dobiju od njega sasvim je dovoljna za pokrivanje mesečnih troškova.

Sigurno i efikasno izdavanje nekretnina zahteva donošenje brojnih odluka, kao što je, na koji vremenski period izdavati nekretninu, kako i na osnovu čega odrediti visinu rente, u koje nekretnine investirati.

Ukoliko razmišljate da i vi postanete deo ovog sve popularnijeg biznisa, u nastavku teksta pročitajte odgovore na ova pitanja i saznajte najvažnije informacije koje će vam koristiti.


Od čega zavisi visina rente?


Da li se pitate kako da odredite visinu rente za vašu nekretninu?

Visina rente nije određena jednom stavkom, već na nju direktno utiče više faktora odjednom. Jedan od glavnih faktora koji utiče na formiranje cene koju će podstanari plaćati je lokacija nekretnine.

Poznato je da su najveće cene iznajmljivanja u Srbiji u velikim gradovima kao što su Beograd, Niš i Novi Sad, dok su u manjim gradovima one znatno niže. To je prvenstveno zbog velike potražnje za stanovima u ovim gradovima. Iz tog razloga je i samo ulaganje koje je potrebno u ovim gradovima veće.

Takođe, i visina rente u jednom gradu može varirati u zavisnosti u kom delu grada se nekretnina nalazi, pa će na primer mesečna kirija u prigradskoj opštini biti znatno niža u odnosu na onu u blizini centra grada.


Izdavanje stanova
 

Sledeći faktor koji utiče na cenu je da li je u pitanju stara ili nova gradnja. Vlasnici stana u novoj zgradi mogu zaraditi mnogo više novca od iznajmljivanja od onih koji poseduju stan u staroj gradnji. Takođe veoma važna je i opremljenost stana, da li ima nameštaj, koje je grejanje u pitanju, kog su kvaliteta prozori i izolacija.

Na visinu mesečne rentre znatno utiče i kvadratura stana ili kuće koja se izdaje. Što nekretnina ima više kvadrata, cena mesečne rente je veća.

Kao što možete primetiti više faktora u određenoj meri utiče na formiranje mesečne kirije koju možete da ponudite podstanarima. U zavisnosti od kombinacije ovih faktora, na primer manji stan u centru grada može imati jednaku cenu kao i duplo veći stan u prigradskoj opštini.


U koje nekretnine uložiti novac?


Najisplativije nekretnine za dugoročno izdavanje i oni za kojima je najveća potražnja na tržištu su stanovi između 50 i 60 kvadrata. Kupovina nekretnine ove kvadrature nosi najmanji rizik, međutim naveće stope prinosa nose investicije u poslovne zgrade, tržne centre i ostale kompleksnije nepokretnosti u koje je ulaganje i rizičnije, pa se za njih najčešće odlučuju strani investitori.

Ukoliko kupujete stan radi izdavanja na kredit, veoma je važna procena mesečne stanarine - ona mora biti ista ili veća od rate za kredit kako bi izdavanje bilo isplativo.

S obzirom da su veliki procenat podstanara studenti, izdavanje nekretnina u nekom od univerzitetskih gradova ima veću potražnju pa samim tim i veći potencijal da bude isplativo.


Stan na dan ili mesečno izdavanje?


Mnogi vlasnici koji izdaju svoje stanove imaju dilemu da li iznajmiti stan na kraći ili duži vremenski perod. A kada se sagledaju sve prednosti i mane, ova dilema je u potpunosti opravdana.


Prednosti i mane izdavanja stana na dan


Izdavanje stana na dan, odnosno na kraći vremenski period, donosi mogućnost ostvarivanja veće zarade. Na primer cene u Beogradu se kreću između 25 i 100 evra po danu, u zavisnosti od lokacije i kvadrature stana.

Ukoliko je stan popunjen veći deo meseca, prihod koji on donosi su veliki. Za manje od 3 nedelje se može ostvariti veći prihod nego izdavanje za ceo mesec. Stan na dan je posebno isplativ za vreme turističke sezone, kada je veliki broj turista u potrazi za smeštajem.

Iako je prednost ovog vida izdavanja očigledna, ipak postoje i određene mane. Svakodnevne obaveze u vidu dočekivanja novih i ispračanja starih stanara kao i kompletno čišćenja stana za sledeće stanare, oduzimaju dosta vremena. Ukoliko čišćenje ne obavljate samostalno, pored troškova za struju, infostan i ostale obaveze, tu su i troškovi čišćenja.

Takođe, s obzirom na to da je česta promena stanara, velike su šanse da ćete se više puta susresti sa onima koji neće poštovati propisana pravila ponašanja i doći u konflikt sa komšijama.

Sve su ovo stavke koje treba uzeti u razmatranje pri odlučivanju o vremenskom periodu izdavanja nekretnine.


Prednosti i mane mesečnog izdavanja stana


Prednost izdavanja stana na mesečnom nivou je svakako manje obaveza i vremena koje je potrebno da izdvojite. Takođe manje su šanse od nastanka štete u stanu, jer stanari vaš stan doživljavaju kao dom a ne kao privremeni smeštaj, pa više vode računa o njemu.

Međutim pored očigledne slabosti mesečnog najma - manje mesečne zarade, ovde postoji i dodatni rizik. Ukoliko iz nekog razloga stanari odluče da napuste stan, a o tome vas ne obaveste blagovremeno, pronalazak novih stanara može biti težak. Ako ne uspete odmah da pronađete nove stanare, vi snosite trošak svih računa i gubite pasivan prihod koji ste mogli da ostvarite iznajmljivanjem.

Iako je izdavanje nekretnina rizičan posao, ukoliko mu se pažljivo i pripremljeno pristupi, može biti veoma unosan i pasivan izvor prihoda. Nadamo se da smo vam ovim tekstom razjasniji sve nedoumice, te da ćete se odlučiti da zakoračite u svet nekretnina!

 

Izvor slika:

https://www.pexels.com/photo/white-concrete-building-under-sunny-blue-sky-87223/

https://www.pexels.com/photo/person-with-keys-for-real-estate-7599735/

(2) komentara
 • Lena
  Lena
  28-May-22


  U pravu ste, izdavanje je rizičan biznis, ima i uspešnih i neuspešnih primera. Mislim da ipak bolje prolaze oni što su na dobrim lokacijama, pa svoje stanove izdaju kao stan na dan. Sve ostalo, može da bude i dobro i loše. Jedna moja prijateljica je to radila, pa rekla nikad više! A druga od toga ima još jednu platu. Nikad se ne zna. Kad bih imala svoj stan za izdavanje, mislim da bi to bilo na dan. Jeste malo više posla, ali i bolja zarada.

 • Emilija
  Emilija
  28-May-22


  O da, i te kako je isplativo izdavanje nekretnina, pogotovo zadnjih par godina, kada je cena skocila i sve visa je iz godine u godinu.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
113,300 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
55 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
195,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
65 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
85 m2
90,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
74 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2