SrbijaSpace

Da li je proleće najbolji period za kupovinu nekretnina

Da li je proleće najbolji period za kupovinu nekretnina
29
May-23

Da li je proleće najbolji period za kupovinu nekretnina

Objavljeno: 29/May/2023, Milica S.K.
(1) komentara (246 pregleda)

Proleće je mnogima omiljeno godišnje doba, koje svi sa nestrpljenjem očekuju posle duge, hladne i tmurne zime. Buđenje prirode, zelenilo i raznobojno  procvetalo cveće, cvrkut ptica, duži i sunčani dani izmamiće osmeh skoro kod svih. Ovo je idealan period za sve početke i važne životne odluke, a sigurno jedna od najvažnijih kupovina stana.

 

Prolece

 

Odluka o kupovini stana koliko god predstavlja  radost  i ushićenje naročito za mlađe članove porodice, toliko izaziva glavobolju za roditelje odnosno osobe koje treba da organizuju izbor i kupovinu iste, pogotovo imajući u vidu da su cene stambenog prostora svakog dana veće. Postoje mnogi specijalizovani sajtovi za nekretnine koji vam mogu pomoći da pronađete željenu nekretninu ali je to samo prvi korak na veoma dugačkom putu do donošenja odluke o kupovini.

Većina agencija slažu se u tome da su cene nekretnina u Srbiji nerealne, odnosno da su previsoke. Statistika pokazuje da su cene nekretnine u Srbiji među najvišim u svetu. Ipak tržište nekretnina ne miruje. Smatra se da ulaganjem u nekretnine niste na gubitku već naprotiv da time još i dodatno zarađujete, što dokazuju i informacije da se stanovi ređe kupuju radi rešavanja stambenog pitanja, već najčešće kao investicija.

Kupovina nekretnina u proleće može imati određene prednosti i mane. Evo nekoliko napomena u vezi toga:

Prednosti kupovine nekretnina u proleće:
 

 • Veći izbor nekretnina: Proleće je često vrhunac sezone za kupovinu nekretnina, pa se na tržištu može naći  bogatija ponuda stanova, lokala, kuća. Statistički podaci pokazuju da je na svetskom nivou proleće najpopularniji period za kupovinu nepokretnosti. Sve ovo vam daje mnogo više opcija za pronalaženje nekretnine koja je idealna za vas i vašu porodicu i koja zadovoljava vaše želje i potrebe.
 • Bolji uslovi za pregovaranje: S obzirom na veći broj nekretnina na tržištu, prodavci mogu biti spremniji  da pregovaraju o ceni ili drugim uslovima prodaje kako bi privukli kupce. Možete imati mnogo više mogućnosti da pregovaranjem dođete do željene cene vaše nekretnine baš u proleće.

 

Prolece kuca

 

 • Povoljni vremenski uslovi: U proleće se obično poboljšavaju vremenski uslovi, što omogućava lakši obilazak nekretnina, eventualno dvorišta, ukoliko tražite kuću, procenu spoljnih faktora.
 • Prirodna osvetljenost: Duži sunčani dani u proleće pružaju više prirodne svetlosti u nekretninama tokom obilaska. To vam omogućava bolji uvid u raspored prostorija i kvalitet osvetljenja.

 

Mane kupovine nekretnina u proleće:
 

 • Povećana konkurencija: Budući da je proleće jedan od najpopularnih perioda za kupovinu nekretnina, može postojati veća konkurencija među kupcima. To može dovesti do viših cena ili brže prodaje nekretnina.
 • Veće  cene: S obzirom na veću potražnju, prodavci mogu postaviti više cene za nekretnine tokom proleća. Ovo može uticati na vaš budžet i potencijalno povećati troškove kupovine.
 • Teže ostvarenje željene cene nekretnine:  S obzirom na veći broj potencijalnih kupaca zainteresovanih za istu nekretninu, pregovaranje može biti složenije. Možda nećete imati mogućnost da putem pregovaranja dodjete do cene nekretnine koja bi bila idealna za vas.
 • Ograničenja: S obzirom na povećan broj kupaca i prodavaca, može doći do gužvi kod agenata za nekretnine, hipotekarnih banaka i drugih relevantnih uslužnih sektora. Kao posledica navedenog postoji mogućnost ograničenja u vezi termina, prilikom poseta i razgledanja nekretnina.

 

Proleće je idealan period za izbor i kupovinu nepokretnosti baš za porodice sa školskom decom, jer im daje dovoljno vremena da do kraja školske godine pronadju idealnu nekretninu za svoje najmilije.  Imajući u vidu dosadašnja iskustva, odnosno da za pronalaženje i kupovinu idealne nekretnine treba između 30 do 60 dana, proleće je pravi period za kupovinu stana. Tako će za vreme školskog raspusta imati dovoljno vremena za preseljenje, bez izlaganja dece nepotrebnom stresu, usled eventualne promene škole, za vreme  školske  godine.

Zato je već danas pravi trenutak da krenete u pronalaženje idealnog stana za vas i vašu porodicu. Pogotovo imajući u vidu da je potražnja stanova veća nego ponuda pa se često dešava, da ma koliko to neverovatno zvučalo, stanovi kod investitora koji je tek počeo sa gradnjom stambene zgrade,  budu rasprodati. 

Kako bi ste uspeli da uskladite sve termine najbolje je da se obratite proverenoj agenciji za nekretnine i na taj način krenete u pronalaženje stana koji će najviše odgovarati vama i vašim najmilijima.

Zašto su agencije za nekretnine pravi izbor za kupovinu stana na proleće?

Angažovanje agencije za nekretnine može biti pravi  izbor prilikom kupovine stana, jer agencija može pružiti brojne koristi i olakšice. Evo nekoliko razloga zašto angažovanje agencije za nekretnine može biti idealan izbor:

 • Stručnost i iskustvo: Agencije za nekretnine uglavnom imaju stručno osoblje sa bogatim iskustvom. Oni su upoznati sa stanjem na tržištu nekretnina, pravnom regulativom, cenama i drugim važnim faktorima koji mogu uticati na proces kupovine stana. Njihovo znanje i iskustvo mogu vam pomoći da donesete najbolju odluku.
 • Širi pristup tržištu: Agencije za nekretnine imaju pristup širokom spektru nekretnina na tržištu , što vam može omogućiti pristup većem broju potencijalnih stanova, koji zadovaoljavaju vaše kriterijume.
 • Filtriranje i odabir: Agencije za nekretnine mogu vam pomoći da izaberete nekretnine koje najviše  odgovaraju vašim potrebama i budžetu. Na osnovu vaših kriterijuma, agencija može pretraživati tržište i pružiti vam najbolji izbor, čime vam štedi vreme i napor u samostalnom istraživanju.
 • Pravna podrška: Agencije za nekretnine obično imaju pravne timove ili pristup pravnim savetnicima koji mogu pružiti pravnu podršku tokom procesa kupovine.

 

Na osnovu svega navedenog može se zaključiti da prolećno doba predstavlja najbolji period za kupovinu nekretnina.

Slike: pexels.com

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(1) komentara
 • Ema
  Ema
  29-May-23


  Prolece je definitivno najbolji period za sve, pa i kupovinu nekretnina, eventualno leto, a kad krene hladno vreme nekako se svi povuku, tada samo ako je hitno treba kupovati.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
113,300 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
55 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
195,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
65 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
85 m2
90,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
74 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2