SrbijaSpace

TRŽIŠTE NEKRETNINA U NOVOM SADU (JOŠ UVEK) NA LEDU

TRŽIŠTE NEKRETNINA U NOVOM SADU (JOŠ UVEK) NA LEDU
24
Feb-12

TRŽIŠTE NEKRETNINA U NOVOM SADU (JOŠ UVEK) NA LEDU (10852)

Objavljeno: 24/Feb/2012, Zoran Bodor, SOLIS-nekretnine

Iako je druga polovina 2011. godine donela izvesnu živost na tržišu nekretnina u Novom Sadu, poslednji mesec prošle godine i prva dva meseca 2012. obeleženi su veoma malim prometom nekretnina u Novom Sadu.

Tržište nekretnina je veoma osetljivo i kao takvo, reaguje, u većoj ili manjoj neri, na niz faktora. Povećan promet nekretnina koji se osetio tokom prošle jeseni, bio je uzrokovan pre svega nejasnom predstavom kod klijenata šta će se dešavati sa evropskom valutom, pa su mnogi rešili da slobodni kapital pretvore u nekretnine.

Zimski meseci, decembar, januar i februar tradicionalno su meseci kada promet nekretnina znatno opada, kako zbog slava i praznika, tako i zbog samih vremenski uslova. Stoga u novosadskim agencijama za promet nekretnina, očekuju više posla sa dolaskom lepših dana i prvim zracima prolećnog Sunca.

Kako ističu u najstarijoj novosadskoj agenciji za nekretnine SOLIS, u ovom trenutku ponuda svih vrsta nekretnina je veoma dobra, dok je potražnja veoma mala. Kao i uvek, najviše se traže stanovi male kvadrature, koji cenom ne prelaze vrednost od 30.000.-eur, zatim mali 1,5-sobni stanovi, koji poseduju dnevnu i spavaću sobu, a da pritom nisu skuplji od 35.000.

Veći stanovi, u ovom trenutku, prilično teško pronalaze kupca, a prodavci koji zaista žele da prodaju svoj stan, prinuđeni su da ga prodaju dosta jeftinije od onoga što su očekivali.

Usled vrlo male potražnje, cene nekretnina već mesecima u kontinuitetu lagano klize na dole. Koliko će još trajati ovaj trend, u ovom trenutku je teško predvideti. Mnogi investitori se žale da već sada rade sa veoma malom zaradom, jer cenu kvadrata jako podiže vrlo skupo građevinsko zemljište u Novom Sadu, kao i ostale dažbine prema državi.

Primera radi, u agenciji SOLIS nekretnine, navode da se u ovom trenutku za nove garsonjere u Novom Sadu traži između 1.100-1.250.eur/m2, zavisno od lokacije, a neretko se desi da se takve garsonjere na kraju prodaju za cenu koja je tek nešto viša od 1000eur/m2. Veći stanovi u novogradnji se, takođe zavisno od lokacije kreću od 1.000-1.200eu/m2.

Sekundarni stanovi, tj. stanovi koji ne predstavljaju novogradnju, u Novom Sadu, zavisno od sprata i lokacije, mogu se kupiti i za 800eur/m2, a u nekim delovima grada i za nižu cenu. U posebno teškom položaju su vlasnici poslovnih prostora koji žele da prodaju svoje lokale.

Potražnja za poslovnim prostorom je potpuno zamrla i skoro da je nemoguće odrediti cenu za neki lokal, jer uopšte nema zainteresovanih kupaca. Kao i uvek izuzetak su poslovni prostori na atraktivnim gradskim lokacijama u centru, u pešačkoj zoni, Bulevaru oslobođenja... Dobar deo kupaca i dalje dolazi u Novi Sad sa raznih strana i upravo ti kupci održavaju aktivnost tržišta nekretnina u Novom Sadu.

Mala platežna moć građana, nesigurnost u očuvanje radnog mesta i nepovoljni uslovi stambenih kredita, samo su neki od faktora koji utiču da se kupci u većem broju ne odlučuju na kupovinu stanova. Ipak, nova poslovna godina je tek počela i celokupan tim menađera firme SOLIS nekretnine sa optimizmom dočekuje proleće i spremno dočekuje nove klijente.

(1) komentara
  • Agent prodaje
    Agent prodaje
    28-Jul-18 07:31:18 AM


    Novi Sad je bez ikakve sumnje odlično mesto za posao, ali pre svega za život.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
138,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
67 m2
415,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
106 m2
350 €
Izdavanje / Zastupnik
BG HOME real estate
52 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

Eurostan nekretnine
SMB nekretnine
IN-EL
LIFE HOUSE NEKRETNINE
Milox nekretnine
Agencija Momčilović 011
Cilj nekretnine
Gigant nekretnine