SrbijaSpace

Gde studentu iznajmiti stan u Novom Sadu?

Gde studentu iznajmiti stan u Novom Sadu?
14
May-21

Gde studentu iznajmiti stan u Novom Sadu?

Objavljeno: 14/May/2021, SrbijaSpace.com
(4) komentara (1795 pregleda)

2021.godina je donela normalizaciju života i isto se očekuje i za početak nove studentske godine od septembra – oktobra. Dakle, nastava će biti redovna, a smeštaj neophodan. Sada je pravo vreme za pitanje gde studentu iznajmiti stan u Novom Sadu?

Prednost ranijeg traženja vam daje mogućnost da imate izbor između više stanova za izdavanje u Novom Sadu pošto je reč o univerzitetskom centru i velikom broju studenata koji imaju iste namere kao i vi – traže jeftin smeštaj za izdavanje u blizini kampusa u Novog Sada.

Kako da što brže pretražite sve oglase, kako da vaše dete bude bezbedno kada započne stanovanje, na šta obratiti posebnu pažnju?

Iako je kalendarski nova školska godina daleko, u avgustu ćete teško pronaći kvalitetnu i jeftinu nekretninu. Odgovaramo na sve nedoumice da bi potraga bila lakša.


Šta unajmiti - stan ili sobu?


Ako uključite u pretragu i sobe za izdavanje u Novom Sadu imaćete više mogućnosti da pronađete idealan smeštaj. Ipak odluka zavisi od vaših mogućnosti i želja studenta.

Sobe najčešće unajmljuju brucoši koji još uvek nemaju kolege za docimerski život pa se osećaju bezbednije sa gazdom u stanu, a ujedno plaćaju i nižu kiriju. Važno je da se svi uslovi preciziraju detaljno:

 • Da li postoji ograničenje u korišćenju tople vode?
 • Kada sme da se koristi kuhinja?
 • Da li porodica ili prijatelji smeju da dolaze u posetu ili da prenoće?
 • Da li stanodavac ograničava vreme dolazaka i odlazaka?
 • Datum plaćanja kirije?


Kada se sve dogovori i stanovanje u sobi studentu može pružiti odličan start i uslove za učenje. Retki su oni koji ovakav život vole svake godine i najčešće kasnije iznajme stan jer im to daje više slobode i prostora.


Iznajmljivanje stana u Novom Sadu


Dva faktora su ključna za pronalazak odgovarajućeg stana – cena i lokacija. Najviše se traže stanovi u naselju Limani 2 gde je i smešten kampus, stanovi u Centru ili naselju Grbavica koji su udaljeni 10 minuta vožnje od fakulteta. Medicinari obično traže smeštaj na Novoj Detelinari jer su tako bliže fakultetu.

Studenti vole i blizinu studentskog grada, ali i da su bliže centru, noćnom životu, šetalištima i centrima kulture. Zato je Podbara, ali i Stari Grad jedna od lokacija koja im se dopada za iznajmljivanje stana.

Adice, Telep, Avijatičarsko Naselje su najmanje poželjne lokacije, ali se studenti i tu smeste makar privremeno i to najčešće oni koji u avgustu traže stan za izdavanje, kada je sve bolje bliže već izdato.

Cene stanova za izdavanje su šarenolike i kreću se od 80 eura za garsonjere pa do preko 300 eura za stanove velikih površina. Za dva studenta je idealan jednosoban stan, mada se često iznajmljuje i garsonjera. Kada podele troškove kirije i režijske troškove na pola, porodicama je daleko lakše da obezbede potreban novac.

Najčešće se traže namešteni stanovi koji imaju veš mašinu, opremljenu kuhinju, nameštaj za odlaganje i nameštaj za spavanje. Češće biraju jeftinije nego luksuzno opremljene stanove, ali nameštaj mora biti funkcionalan.

Lift studentima u glavnom ne treba, čak i kada je reč o potkrovlju, ali im je važno da je kraj bezbedan, a linije gradskog saobraćaja u blizini mesta stanovanja.


Kako brzo pronaći dobar stan za izdavanje?


Iznajmljivanje stana putem agencije


Stanove traže studenti koji dolaze iz unutrašnjosti i sigurno je da im ne odgovara da 10 puta dolaze u Novi Sad u bezuspešnoj potrazi. Zato su oni koji žele uštedu vremena i novca pomoć potražili u agenciji za promet nekretninama gde se oglašavaju i stanovi za izdavanje u Novom Sadu.


Izdavanje studentima Novi Sad
 

Slike i opis je tu, a ostale informacije će agenti za promet nekretnina rado dati telefonskim ili elektronskim putem. Kada izaberete favorite obavestićete agenciju i za jedan dan obići sve lokacije. Isto tako, ako niste pronašli ništa što vam se dopada uvek možete da ostavite popis onoga šta nekretnina treba da ima pa da agent, uz simboličnu proviziju to pronađe za vas i naplati je tek nakon obavljenog posla!

Da bi sarađivali sa najboljima obratite se agenciji koja ima dugogodišnji staž i koja posluje na teritoriji Novog Sada jer takvi opstaju među velikom konkurencijom i sigurno je da su uspešni u tome.


Iznajmljivanje stana bez posrednika


U slučaju da stan iznajmljujete bez posrednika, sve pažljivo precizirajte bez obzira da li vlasnika vidite prvi put ili vam je to porodični prijatelj. Najbolje je da se sastavi Ugovor o zakupu stana, ali i Zapisnik o primopredaji gde se navodi u kakvom je stanju svaki komad nameštaja, instalacije, zidovi, kupatilo, tako da vlasnik plaćeni depozit može da aktivira samo onda kada ste prouzrokovali neku štetu.

I depozit se često traži i iako su primamljivi stanovi koji ga nemaju, ovo je dobar način zaštite i stanarevih interesa jer nemate dodatne troškove pri iseljenju, a ako je stan iseljen bez prouzrokovane štete vlasnik je dužan da vam depozit vrati.

Tržište nekretnina u Novom Sadu je ogromno, ali je teško pronaći jeftin, uređen stan u zgradi koja je u bezbednom kraju u blizini fakulteta. Da bi to uspeli morate angažovati pomoć ili posrednika, ali i sa potragom krenuti na vreme!

Koja lokacija je idealna za stanovanje studenta u Novom Sadu? Podelite Vaša iskustva sa čitaocima ovog teksta.

(4) komentara
 • prenoćište dvorište
  prenoćište dvorište
  13-Jul-21


  prenoćište dvorište novi sad su ekstra apartmani za studente.

 • Srecko
  Srecko
  16-May-21


  Postoje dva nacina, prvi je preporukom a drugi preko sajtova koji se bave nekretninama.Agencije za nekretnine imaju vecu bazu ponude pa mozes da biras gde ti odgovara sto je od velike pomoci.

 • Nikolina
  Nikolina
  15-May-21


  Ni ja ne bih tražila sama, agencije to bolje znaju. Ali bih gledala da ako može stanuje sa još nekim od drugara ili kolega, jer bi i troškovi bili manji.

 • Lana
  Lana
  15-May-21


  Najbolje i najsigurnije je traziti stan preko agencije za nekretnine, oni su upućeni u svakom trenutku u ponudu i najlakse je na taj nacin dobiti bas ono sto nam treba.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
211,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
89 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
325,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
79 m2
225,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
75 m2
Beograd
Vračar

Stambeno-poslovni prostor
750,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
341 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2