SrbijaSpace

Novi Sad na vodi da ili ne, za i protiv

Novi Sad na vodi da ili ne, za i protiv
03
Sep-23

Novi Sad na vodi da ili ne, za i protiv

Objavljeno: 03/Sep/2023, Bolewriter
(3) komentara (682 pregleda)

Gotovo pet godina vode se polemike o planovima za izgradnju Novog Sada na vodi. Sve što se dešava veoma je slično onome što je prethodilo realizaciji projekta Beograd na Vodi.

Zato da bi se stekao uvid u sve izvesniju realizaciju projekta “Novi Sad na vodi”, može se analizirati projekat “Beograd na vodi”, koji je, čini se u finalnoj fazi realizacije.  

 

Beograd na vodi

 

Beograd na vodi

 

Svedoci smo da se poslednjih gotovo 10 godina u Beogradu gradi stambeno-poslovni kompleks "Beograd na vodi". To je ambiciozan urbanistički projekat koji se tiče rekonstrukcije i razvoja dela obale reke Save i Dunava u Beogradu, sa ciljem stvaranja modernog poslovnog, stambenog i kulturnog kompleksa. Projektom su planirane zgrade, tržni centri, stambene jedinice, hoteli, kulturni centri i drugi sadržaji.

Projekat "Beograd na vodi" je zajednički poduhvat između kompanije Eagle Hills, koja je međunarodna investiciona i razvojna kompanija, i Vlade Republike Srbije. Eagle Hills je bio glavni investitor i finansijer projekta, dok je Vlada Republike Srbije pružila podršku i olakšice kako bi se projekat realizovao. Ovaj projekat je privukao znatnu pažnju i izazvao različite reakcije u javnosti i medijima. Najavljeno je da će po završetku izgradnje, u ovom stambeno-poslovnom kompleksu biti šest hiljada stanova, osam hotela, 165 apartmana i kula Beograd visoka 168 metara.

 

Beograd na Vodi radovi

 

Projekat "Beograd na vodi" izazvao je različite reakcije među građanima Beograda, stručnjacima, političarima i javnosti uopšte.

Ovo bi bile neke od  ključnih tačaka reakcija i mišljenja koje su ljudi imali u vezi ovog projekta:

Podrška razvoju: Neki su podržavali projekat jer su videli potencijal za razvoj i modernizaciju Beograda. Smatrali su da bi projektom mogao da se privuče veći broj investicija i poslovnih mogućnosti, što bi pozitivno uticalo na ekonomiju i zapošljavanje.

Kritika urbanističkog plana: Kritičari su isticali da urbanistički plan nije adekvatno osmišljen i da se ne uklapa sa postojećim okruženjem. Brige su se javljale u vezi sa visokim zgradama koje bi mogle da naruše vizuelni identitet grada i da utiču na kvalitet života.

Nedostatak transparentnosti: Kritika se usmeravala i ka nedostatku transparentnosti u vezi sa planovima i izvođenjem projekta. Građani su često bili nezadovoljni što nisu dovoljno informisani o detaljima projekta i kako će on uticati na njihovu svakodnevnicu.

Pitanje ekonomske isplativosti: Postavljala su se pitanja o dugoročnoj ekonomskoj isplativosti projekta i da li će stvarno doneti očekivane koristi gradu i građanima.

Zemljište i vlasnička prava: Bilo je i kontroverzi u vezi sa eksproprijacijom zemljišta i vlasničkim pravima. Neki građani su bili prisiljeni da se isele zbog projekta, što je izazivalo negodovanje.

Politika i uticaj investitora: Kritičari su se pitali koliko je vlada bila nezavisna u donošenju odluka i da li je projekt mogao da dovede do zloupotrebe moći i političkog uticaja.

Ove su samo neke od mnogobrojnih reakcija koje su se pojavile u vezi sa projektom "Beograd na vodi". Važno je napomenuti i da su mišljenja bila podeljena i da su se menjala kako je projekt napredovao.

 

Novi Sad na vodi

 

 "Novi Sad na vodi"  podrazumeva sličan pristup razvoju obalnih područja uz reku u Novom Sadu, sa kombinacijom stambenih, poslovnih i kulturnih objekata kako bi se unapredila infrastruktura i urbani pejzaž.


Novi Sad na vodi
Mogući izgled "Novog Sada na vodi" (Foto: Print screen / Analiza saobraćaja / Via inženjering )


"Novi Sad na vodi" trebalo bi da iznikne narednih godina na obali Dunava u glavnom gradu Vojvodine. Izgradnja novosadskog stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru starog brodogradilišta na obali Dunava planirana je Nacrtom Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine.

Taj plan da se na priobalju Dunava u Novom Sadu gradi poslovni kompleks godinama su, kao i u slučaju “Beograda na vodi” pratile kritike aktivista i dela javnosti koja ga upoređuju sa projektom "Beograd na vodi".

U nacrtu ovog plana navedeno je da „bivše brodogradilište koje se nalazi na veoma atraktivnoj i vrednoj lokaciji već duži niz godina nije u funkciji, te se nameće potreba preispitivanja namene tog zemljišta". Prema urbanističkom planu, na tom trenutno beskorisnom zemljištu biće izgrađeni stambeno-poslovni kompleksi  u okviru kojih će se nalaziti šetališta, zelene površine i biciklističke staze, a koji će biti na usluzi svim građanima. Procenjuje se da će na Brodogradilištu biti izgrađeno preko 2.200 stanova, a da će lokalitetom dominirati dve kule sa po 20 spratova.

"Pristupačnost i privlačnost priobalja svim stanovnicima grada u takvom rešenju postaje novi urbani i socijalni kvalitet uređenja obale, koliko prema gradu toliko i prema vodi", navodi se u planu.

Jedan od značajnijih pozitivnih aspekata ovog projekta odnosi se na to da je izgradnja uslovljena dogradnjom nasipa, odnosno sistemom odbrane od poplava. Aktivisti koji se protive ovom projektu navode da se ovaj sistem gradi samo da bi se investitoru omogućila izgradnja na tom zemljištu i da je to skupa i nepotrebna investicija koju bi plaćali građaniu Novog Sada.

Kritičari projekta tvrde i da se stambeno-poslovni kompleks gradi kako bi privatni investitori zaradili od prodaje stanova na spomenutoj lokaciji za koju tvrde da je jedna od najatraktivnijih u Novom Sadu, i da građani neće imati od toga veliku korist.

 

Da li će građani imati koristi od projekta Novi Sad na vodi

 

Iz gradskog Zavoda za urbanizam tvrdi se da je u pitanju revitalizacija tog dela grada, ali i Novog Sada u celini, kao i da se na području ne planira izgradnja stambenih objekata, kao i da izgradnja planiranih sadržaja neće prelaziti deset posto ukupne površine.

Građanima bi trebalo da budu dostupni uređeni parkovi, šume, veslačke staze, plaže, sportski sadržaji, marine, biciklistički centar, kulturni sadržaji i hotelski kompleks na površini od 7,2 hektara.

Tako bi i Кamenička ada trebala da postane novi turistički i sportsko-rekreativni centar Novog Sada. Tvrdnje su i da će površine pod šumom na prostoru Kameničke ade biti povećane, a posebna pažnja posvetiće se očuvanju staništa ptica“

Tvrdnje su i da će realizacijom ovog projekta Novi Sad biti svrstan među gradove sa najmodernije uređenim priobaljem.

Još uvek nije predstavljen detaljan plan projekta, pa se još uvek ne može znati da li su strahovi dela javnosti i struke opravdani i da li će građani Novog Sada imati neke koristi od Novog Sada na vodi.

 

Bgd Na vodi

 

Gotovo je sigurno da će stanovi građeni na Novom Sadu na vodi biti skupi i da po svoj prilici neće biti pristupačni većini građana.

Ali ako želite stan na atraktivnoj lokaciji, sa pogledom na reku, možda će vam se isplatiti da pozovete proverenu agenciju za nekretnine i posavetujete sa njima po pitanju isplativosti da baš tu kupite stan za vas ili poslovni prostor.

 

 

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(3) komentara
 • Lenka
  Lenka
  16-Sep-23


  Ja sam protiv Beograda na vodi, pa isto mislim i za Novi Sad. Mislim da su obale mesta za parkove i šetališta, ne i za gradnju, naročito ne visokih solitera. Ali... ko mene pita?!

 • Goran
  Goran
  16-Sep-23


  Umesto da čuvamo prirodu, mi je uništvamo gde god stignemo. A onda se pitamo zašto je zagađenost velika, zašto poplave, zemljotresi... Plašim se da i ovaj projekat koliko to lepo izgledalo neće doneti ništa dobro običnom čoveku već onim prebogatim koji svojim odnosom sve uništavaju, zadrad još većeg profita.

 • Miki
  Miki
  04-Sep-23


  Nisam za to, ok su mi te velike zgrade, ali ne na obali reke.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
123,600 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
50 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
250,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
90 m2
900 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
95 m2
800 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2