SrbijaSpace

Kako chatbotovi menjaju pravila igre u biznisu sa nekretninama?

Kako chatbotovi menjaju pravila igre u biznisu sa nekretninama?
25
Nov-23

Kako chatbotovi menjaju pravila igre u biznisu sa nekretninama?

Objavljeno: 25/Nov/2023, Anđelka Pavlović
(5) komentara (400 pregleda)

Razvoj tehnologije nam na dnevnom nivou pokazuje koliko se stvari u svetu biznisa menjaju i koliko se naša iskustva kao korisnika raznih usluga i potrošača  preoblikuju zbog raznoraznih inovacija. Ono što je juče bilo nezamislivo, danas je deo naše svakodnevice, a chatbotovi predstavljaju samo jedan od primera kako tehnologija konstantno oblikuje naša iskustva i čini ih sveobuhvatnijim.

Jedan od najuočljivijih pomaka je rastuća prisutnost chatbotova na tržištu nekretnina. Gde god da se okrenemo, ovi virtuelni asistenti su tu da pojednostave našu potragu za savršenim domom.
 

Nema više napornih pretraga po sajtovima - sada možete razgovarati sa četbotom koji će vam pomoći u pronalaženju idealnog mesta za život.


Chatbotovi u svetu nekretnina su kao superheroji, dakle, kada tražite određenu nekretninu, oni znaju šta želite čak i pre nego što sami shvatite. Nema više čekanja na odgovore, jer oni  analiziraju vaše želje brže od svetlosti.

Zamislite ih kao svoje lične gurue za nekretnine, bez čekanja i bez gubljenja vremena na nepotrebna pitanja. Život je previše kratak za dosadne pretrage, zar ne?


Po kom principu rade chatbotovi?


Ova tehnološka inovacija koristi veštačku inteligenciju (AI) i mašinsko učenje (ML), a jedan od ključnih benefita chatbotova je sposobnost razumevanja konteksta i pružanje personalizovanih iskustava korisnicima. Ovaj nivo interakcije nije samo praktičan, već pruža i dozu zadovoljstva i uzbuđenja u samom procesu pronalaženja doma.

Chatbotovi mogu o vama da znaju više stvari od vaših prvih komšija - ali ne brinite, oni barem ne šire tračeve okolo.


chatbot
 

Oni se obučavaju na velikom skupu podataka koji obuhvataju različite vrste korisničkih upita i odgovora. Tokom obuke, algoritam uči kako da poveže određene ulazne fraze (korisnički upiti) sa određenim izlaznim reakcijama (odgovori).

Umesto jednostavnog davanja odgovora, chatbotovi analiziraju nameru korisnika i prate njihove preferencije i ponašanje tokom pretrage. Takođe oni pamte i prethodne razgovore, što korisnicima koji se vrate na sajt omogućava da nastave tamo gde su prethodno stali, a sve to daje bolji učinak u poslovanju. Ovo omogućava pružanje relevantnih informacija u stvarnom vremenu, čineći svaku posetu sajtu doslednom, relevantnom i jedinstvenom.


Da li ste znali da chatbotovi uče iz interakcija sa ljudima?


Što više ljudi komunicira sa chatbotom, on postaje veštiji u pružanju tačnih i relevantnih odgovora, kao i u predviđanju šta bi potencijalni korisnik mogao sledeće da pita. Zanimljivo, zar ne?

Inače, najbolja platforma za dizajniranje chatbotova, SnatchBot, čini ovu najsavremeniju tehnologiju lako dostupnom. Ova platforma koristi vizuelni interfejs koji omogućava korisnicima da postave različite korake i interakcije unutar chatbota, bez potrebe za pisanjem koda.


Kako se chatbotovi koriste u svetu nekretnina?


Chatbotovi prate trendove u ponašanju korisnika, kontinuirano se prilagođavajući kako bi pružili optimalno iskustvo. Kroz korišćenje chatbotova na sajtovima za nekretnine, korisnicima se pruža mogućnost samousluge. Naime, ovi virtuelni asistenti efikasno rešavaju pitanja korisnika, pružajući im informacije o dostupnim stanovima, cenama, lokacijama i drugim relevantnim detaljima. 

Uz to, chatbotovi mogu voditi korisnike kroz virtuelne ture stanova. Korisnici mogu zatražiti  da vide određene delove stana, a chatbot može odgovoriti prikazivanjem relevantnih slika ili video zapisa, stvarajući time uzbudljivo iskustvo. 

Chatbotovi takođe mogu da pomognu korisnicima u zakazivanju pregleda stanova, proveravanju dostupnosti, pa čak i rezervacijama, čime štede vreme i trud kako korisnicima, tako i agentima za nekretnine.

Osim što chatbotovi poboljšavaju korisničko iskustvo, oni takođe unapređuju produktivnost timova koji se bave prodajom i iznajmljivanjem nekretnina. Automatizacija ponavljanja pitanja omogućava timovima da se fokusiraju na ključne aspekte, čineći ceo proces bržim i efikasnijim. Ova tehnologija ne samo da štedi vreme, već i podiže kvalitet usluge na viši nivo. Zato je uzbudljivo pratiti kako ove inovacije otvaraju nova vrata u svetu nekretnina i menjaju način na koji smo ranije doživljavali proces  potrage za  domom.


Chatbotovi ili agenti za nekretnine


A da vidimo sada koje su prednosti i nedostaci chatbotova u odnosu na agente za nekretnine od krvi i mesa. Uporedićemo na osnovu sledećih kriterijuma:
 

Dostupnost i brzina:

 • Chatbotovi: Dostupni su 24/7 i pružaju trenutne odgovore. Mogu brzo obraditi veliki broj upita istovremeno.
 • Agenti za nekretnine: Dostupni su u radno vreme i zavise od ljudske sposobnosti za brzu obradu informacija.

 

Automatizacija i ljudska intuicija

 • Chatbotovi: Koriste automatizovane procese za analizu informacija i pružanje odgovora. Nemaju ljudsku intuiciju.
 • Agenti za nekretnine: Mogu pružiti dublje razumevanje potreba i preferencija klijenata, uzimajući u obzir emocionalne i kompleksne faktore.

 

Personalizacija:

 • Chatbotovi: Pružaju personalizovane preporuke na osnovu podataka koje korisnici unesu, ali ograničeni su informacijama dostupnim u bazi podataka.
 • Agenti za nekretnine: Mogu prilagoditi pristup i preporuke u skladu sa specifičnim potrebama i željama klijenta.

 

Složenost pitanja i pregovaranja:

 • Chatbotovi: Efikasni za jednostavna pitanja i informacije, ali se mogu suočiti sa izazovima kod složenih pitanja ili pregovaranja.
 • Agenti za nekretnine: Mogu da odgovaraju na složenija pitanja, pregovaraju  i pružaju dodatne informacije koje zahtevaju ljudsku obradu.

 

Ljudska toplina i empatija:

 • Chatbotovi: Nedostaje im ljudska toplina, empatija i sposobnost emocionalnog razumevanja
 • Agenti za nekretnine: Mogu pružiti personalizovanu uslugu, izražavati empatiju i bolje rešavati situacije koje zahtevaju međuljudske veštine.

 

Troškovi i efikasnost:

 • Chatbotovi: Ekonomičniji su za poslovanje i pružaju brzu i jeftinu podršku velikom broju korisnika.
 • Agenti za nekretnine: Plaćeni su dobro, ali nude kompletniju i prilagođeniju uslugu.

 

Prednosti korišćenja chatbotova u sferi prodaje i najma nekretnina su očigledne. Oni omogućavaju brzu dostupnost, automatsku obradu velikog broja upita, i pružaju personalizovane preporuke na osnovu analize podataka. Takođe, chatbotovi su ekonomičniji za poslovanje, čineći podršku korisnicima jeftinijom.

Međutim, važno je uzeti u obzir i nedostatke. Chatbotovi su ograničeni u emocionalnom razumevanju i empatiji, što može biti ključno u sferi nekretnina gde su ljudske veštine važne. Takođe, složena pitanja i pregovaranje mogu predstavljati izazov za chatbotove, jer im nedostaje ljudska ekspertiza.


Da li vas plaši ovaj članak?


Na osnovu svega ovoga možemo da zaključimo da je u ovom trenutku kombinacija chatbotova i agenata za nekretnine win win strategija. Agenti donose ljudsku toplinu, dublje razumevanje i sposobnost rukovođenja složenim situacijama uz intuiciju naravno, dok chatbotovi pružaju efikasnost, brzu podršku i ekonomičnost. Samo ova sinergija trenutno može da zadovolji različite potrebe klijenata, stvarajući sveobuhvatno iskustvo u procesu prodaje i najma nekretnina. 

A jednog dana ćemo možda moći da koristimo  potpuno automatizovane sisteme gde će bot asistent voditi korisnike kroz ceo proces iznajmljivanja ili kupovine nekretnina.

Sa razvojem ove tehnologije, veb sajtovi za nekretnine definitivno postaju više od običnih digitalnih platformi -  postaju intuitivni, efikasni i orijentisani ka korisnicima u potrazi za savršenim domom.

Slike: Pixabay

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(5) komentara
 • Mirela
  Mirela
  22-Dec-23


  Kukuuu, dokle smo stigli! Ipak, ne verujem da ćemo stići dotle da oni obavljaju sve te poslove do kraja. Ljudski faktor nezamenjiv da isprati neke stvari do kraja. Chatbot može da daje odgovore koji su mu učitani, ali pitaj ga nešto za šta mu treba malo kreativnosti - nema šanse da se snađe.

 • Lina
  Lina
  26-Nov-23


  Pa ne plaši me, jer nije prvi put da se takve stvari dešavaju, ali ne mogu da kažem da mi se dopada. Gadna su vremena...

 • Gargamel
  Gargamel
  26-Nov-23


  Videcemo, ovako cu sigurno dobiti ponudu koja me zanima a ne ono sto odgovara agentu da proda.

 • Nele
  Nele
  26-Nov-23


  Bice da nece biti. Da li cu da se cenjkama sa robotom? Pa da ga pitam a koja je najniza cena? Zaboravi, nece oni jos zameniti agente.

 • Nina
  Nina
  25-Nov-23


  Super je sto se tehnologija tako brzo razvija, jeste da olaksava mnogo, ali ipak...gde sve to vodi? Iskreno me plasi da u jednom trenutku vestacka inteligencija ne zameni ljude do te mere da nece ni biti potrebni za rad.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
1 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
40 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
162,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
74 m2
157,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
48 m2
57,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
67 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2