SrbijaSpace

Kako izgleda podstanarski život u Novom Sadu?

Kako izgleda podstanarski život u Novom Sadu?
19
Jul-22

Kako izgleda podstanarski život u Novom Sadu?

Objavljeno: 19/Jul/2022, SrbijaSpace.com
(1) komentara (671 pregleda)

 

Podstanarski život nikada nije lak ni jednostavan. Različiti uslovi za stanovanje, stvari koje nisu vaše, česte promene lokacije… mnogima će otežati pronalazak stana i duži boravak u njemu.

Svakog meseca vas očekuje plaćanje kirije i pripadajućih režijskih troškova, izuzetna briga o tuđoj nekretnini i malo svojih stvari koje možete posedovati, a morate biti spremni i da ih nosite sa sobom pri svakoj promeni adrese. Novi Sad je veliko tržište sa velikom ponudom stanova na iznajmljivanje, ali i osoba koje traže stan.

Šta možete očekivati ako u ovom gradu tražite nekretninu za stanovanje?
Koliko je teško pronaći nešto što pruža dobre uslove za stanovanje?
Kako najbrže pronaći nekretninu za stanovanje u Novom Sadu?

Mnogi se u ovom period interesuju za privatne stanova koji se izdaju. Studenti traže smeštaj za novu kalendarsku godinu, samci smeštaj bliže poslu, porodice sa decom žele da pre početka školske godine pronađu stan i usele se u njega…

Slede svi odgovori koji vas mogu zanimati i mogu se primeniti na svaki grad u Srbiji jer je situacija jako slična.


U Novom Sadu se najviše traže garsonjere i jednosobni stanovi


Iznajmljivanje nekretnina nikada nije jeftino, naročito u većim gradovima i na lokacijama koje su bliže centru pa većina ljudi rentira stanove najmanjih struktura kao što su garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi.

Do 90tih godina u Novom Sadu nisu postojale garsonjere kakve sada znamo i svaki stan je morao da ima odvojenu kuhinju što bi danas bilo kategorisano kao jednosoban stan. Osim toga, prostorije su morale da budu veće pa su stari stanovi često pregrađivani i sada se izdaju kao jednosobni stanovi koji su dosta skučeni i nisu praktični iako se vode kao jednosobni stanovi.

Na sličan način se nude i garsonjere kojih ima i manjih od 10 mkv, ali i onih kojih imaju preko 20 mkv pa je potrebno vremena da se pronađe ona koja odgovara i pruža dobre uslove stanovanja.

Ove strukture odgovaraju samcima, studentima i porodicama bez dece, a porodice sa decom obično traže nešto komforniji smeštaj koji odgovara većem broju članova domaćinstva.


Kako se kreću cene stanova za iznajmljivanje u Novom Sadu?


I cene stanova za iznajmljivanje su različite i zavise od toga koje površine su nekretnine, kakve uslove pružaju, ali i koliko su daleko od centra i važnih objekata.

Sam centar grada za veći stan preko 50 mkv je skuplji i kirija iznosi i preko 500€ mesečno dok za dvostruko manji stan se treba izdvojiti do 200€. Što je smeštaj udaljeniji to je cena niža pa se za Telep, Avijatičarsko naselje i Salajku traže najniže kirije koje su često ispod 150€.

To podstanarima ostavlja dosta prostora da traže najbolje opcije bliže i dalje centru. Potraga nije laka, naročito kada postoji rok za iseljenje iz prethodnog smeštaja, ako imate svojih stvari i imate konkretne zahteve u pogledu stanarskog prostora.

Zbog toga se podstanari mogu podeliti u dve grupe:

  1. Oni koji traže stanove za kraći period stanovanja, traže potpuno opremljene stanove za izdavanje i ako im uslovi ne odgovaraju lako se odsele i raskinu dogovoren najam.
  2. Podstanari koji traže prazne ili delimično opremljene stanove jer imaju svoje stvari i traže vlasnike koji su spremni da im  izađu u susret, a za uzvrat ostaju stanari duže vreme, čak i godinama.


U prvu grupu spadaju studenti i samci, a u drugu porodice sa i bez dece. Nije uvek lako odrediti ko pripada kojoj grupi pa treba ostaviti vremena za pregovore i razumevanje svih uslova koji se očekuju da budu ostvareni. Tako se stvara dobra veza i dobar odnos sa podstanarima koji će možda baš zbog prijatnih vlasnika ostati duže u vašem stanu.


Ugovor o najmu je jako bitan


Najbolje je zaključiti ugovor o najmu kao način da se zaštite obe strane i na dobrim temeljima započne podstanarski život. Stanari će biti zaštićeni od nesavesnih vlasnika koji stalno menjaju uslove stanovanja, a i vlasnici od stanara koji ne ispunjavaju dogovoreno i na kraju odlaze bez ikakve odštete izuzev depozita. Kada se sve stavi u pravne okvire svi uključeni će biti mnogo srećniji tokom ugovorenog perioda.

Podstanarski život u Novom Sedu nosi puno prilika, ali je potrebno vremena da se pronađe odgovarajuća nekretnina. Nekome je važna lokacija, nekome da je cena što niža. Svako će pronaći ono što traži jer velika tržišta imaju veliku ponudu. Razmislite šta je vama važno i tako suzite opcije pa tek onda krenite u potragu, uštedećete dosta vremena na potrazi.

Agencija za promet nekretnina može da pomogne i ubrza stvari tako što će pronaći najbolje ponude prema vašim kriterijumima. I ovako ćete uštedeti i vreme i novac.

Da li ste nekada bili podstanari? Kakvo je vaše iskustvo? Da li ste imali neke probleme, koliko ste lako pronašli svoju idealnu nekretninu? Da li ste sklapali ugovor o najmu i šta mislite o ovom načinu obezbeđenja obeju strana? Ostavite nam komentare nakon čitanja teksta, želimo da čujemo i vaša iskustva.


Slika:
https://www.pexels.com/photo/woman-walking-stairs-in-building-5961398/

(1) komentara
  • Marija
    Marija
    20-Jul-22


    Ne znam kako izgleda podstanarski zivot u Novom Sadu, ali znam kako izgleda u Beogradu..predpostavljam da je veoma slicno..Ja sam bila podstanar zbog studiranja a i kasnije u jednom periodu zbog posla. Ko je podstanar na duze mislim da se vise isplati da uzme kredit i tako mesecno otplacuje svoj stan.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
245,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
112 m2
155,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
45 m2
316,200 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
93 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2