SrbijaSpace

Kako kupiti stan

Kako kupiti stan
09
Dec-19

Kako kupiti stan (250)

Objavljeno: 09/Dec/2019, SrbijaSpace

Prva pomisao na kupovinu stana, potencijalne kupce najčešće odmah dovodi u agencije koje se bave prometovanjem nekretninama. Na samom početku kontakta kupaca sa licenciranim agentima prodaje nekretnina, agenti ih prvo pitaju koji su način plaćanja predvideli za kupovinu i da li je to gotovina ili otplate putem kredita.

Poznato je da se u 90 posto slučajeva, kupovina nekretnina završava isplatom nekretnine putem stambenog kredita. Najčešći kupci garsonjera u Novom Sadu su klijenti čija deca planiraju studirati u našem gradu. Jednosobne stanove najčešće kupuju klijenti koji su prodali svoju nekretninu van Novog Sada i koji raspolažu sa manjom sumom novca za kupovinu stana. Jednoiposobni stanovi su ujedno i najtraženiji i za njima vlada prava navala kupaca.

Kupovina dvosobnih stanova celoj priči o kupovini stanova daje dodatnu ozbiljnost. Dvosobni stanovi su kupcima pre svega zanimljivi zbog izdvojene kuhinje od svih drugih prostorija u stanu. Ništa manje nije važna ni spavaća soba u ovom tipu stanova, koja poseduje najmanje 10 kvadrata. Višesobne stanove najčešće kupuju porodice koje imaju više dece uz želju da svako od dece poseduje svoju zasebnu sobu. Salonske stanove kupuju klijenti koji su navikli da žive u luksuznim nekretninama.
 

U 90 posto slučajeva, kupovina nekretnina se završava isplatom nekretnine putem stambenog kredita!!!


Klijent koji raspolaže ograničenom sumom novca sa kojom može kupiti stan manje kvadrature, mora biti svestan da treba razmišljati o kupovini manjeg stana na lokacijama koje nisu najpopularnije ujedno i najskuplje. U toj varijanti agenti koji se bave prodajom nekretnina, potencijalnim kupcima najčešće predlažu kupovinu nekretnine na Staroj Detelinari, Novoj Detelinari i Avijatičarskom naselju.
 

Klijentima koji poseduju manju sumu novca za kupovinu stana predlažu se manje popularne, ali cenom povoljnije destinacije!!!


Agentima je najvažnije da što pre od potencijalnog kupca saznaju koju je sumu novca planirao za kupovinu stana i da li stan planira kupiti za gotovinu ili putem otplate na kredit. Cena stana je uvek kamen spoticanja između kupaca i prodavaca, ali kupac nikada ne treba prodavca pitati koja je cena stana, naročito tokom prvog obilaska stana za koji je zainteresovan. 

Takvo pitanje može izazvati revolt kod prodavca koji u takvim slučajevima odmah kaže da je cena stana fiksna ili da ga više ne želi prodati. Kupci taj deo priče trebaju prepustiti agentima, koji će svakako uz svoje iskustvo koje imaju, pokušati što više približiti dve sume, onu koju kaže prodavac, kao i onu sumu koja odgovara kupcu. 


Poželjno je da kupci agentima prepustite dogovor sa prodavcem oko cene stana!!!


Kupovina stanova u starijoj gradnji je poželjnija, jer stanovi u starijoj gradnji poseduju veću kvadraturu i bolji raspored prostorija. Zna se kako uvek postoji razlika u ceni kvadrata kod kupovine stanova u starijoj i novijoj gradnji, ali je poznato da stanovi u starijoj gradnji omogućavaju i razne adaptacije pa i pregrađivanja. 

Treba napomenuti kako je kupcima sigurnije ako stan odluče kupiti u saradnji sa renomiranom agencijom za prometovanje nekretninama, kao i njihovim iskusnim i licenciranim agentima prodaje. Agencije kupcima obezbeđuju uslugu svojih advokata sa kojima potpisuju ugovor o saradnji, a treba reći kako je usluga advokata u tom slučaju besplatna.

Ako se sa kupcem dogovori kupovina stana putem obezbeđivanja kredita, prvo se formira predugovor, a ako je isplata za kupovinu stana u gotovini, odmah se pristupa izradi ugovora, koji prodavac i kupac kasnije overavaju kod notara.


 

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

Top nekretnine

Sve top nekretnine
131,610 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
83 m2
102,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
67 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
75 m2
105,400 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
62 m2
180,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
260 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2
53,000 €
Prodaja / Zastupnik
OXO CAPITAL d.o.o
62 m2

LIFE HOUSE NEKRETNINE
Gigant nekretnine
Agencija Momčilović 011
Eurostan nekretnine
Cilj nekretnine
SMB nekretnine
Milox nekretnine
IN-EL
Kristal nekretnine