SrbijaSpace

Kako prezentovati nekretninu za prodaju?

Kako prezentovati nekretninu za prodaju?
19
Dec-20

Kako prezentovati nekretninu za prodaju?

Objavljeno: 19/Dec/2020, SrbijaSpace.com
(9) komentara (1659 pregleda)


Prvo uvod


Umetnost prodaje se stiče ili otkriva. Ona je blisko povezana sa našim socijalnim delom bića. A gde je socijalno tu je i mogućnost komunikacije. Tu je i dijalog. Razgovor. Tu niste sami.

Jer kao što neko nekada reče  - ko misli da može da živi sam i nema potrebu za drugima ili je Bog ili je zver. Prodaja nekretnina je veoma izazovan deo naših života gde se za mnoge događaju spektakularne stvari, pogotovo one finansijske.

Zaronimo u jednu tako važnu sferu naših života na drugačiji način.


Pitanje rađa pitanje


Kako se to najčešće marketinški radi? Krene se od sledećih pitanja. Prodajete nekretninu, stan, kuću, poslovni prostor, plac?

I daju se odgovori. - Ništa lakše od toga. Pa unese malo zapleta. Ipak, ima i jedna preprekica. - I ništa teže od toga. Pogotovo ako želite da izvučete maksimalnu zaradu od prodaje nekretnine.

I onda vešti agenti za nekretnine uspeju da potencijalnog kupca uvedu u priču i slome poslednju liniju odbrane koja dovodi do sklapanja Ugovora o kupoprodaji.


Zlatne ruke u zanatlije govore da neće ostati gladan a šta govore veštine agenta za nekretnine?


Kako je u oblasti prodavaca nekretnina? Koje osobine, veštine, znanja i iskustva treba da poseduju agenti za nekretnine kako bi bili što uspešniji prodavci nekretnina? Očekujemo da  ovaj tekst ponudi neke korisne odgovore.

Dobro prezentovanje nekretnine je ključ uspešne prodaje. Kupci prilikom odabira svoje idealne nepokretnosti posete dosta lokacija pa je neophodno izdvojiti se, naznačiti važne karakteristike, a nedostatke tako vešto predstaviti da se i ne čine kao neka bitna mana. Zato je najbolje angažovati stručnjake – agenciju za kupoprodaju nekretnina koji imaju iskustva i kvalifikovane agente čime se nekretnina pravilno pripremi i prikaže u najboljem svetlu.


Svi vole svetlo i svetlost


Jer svetlo je život. Naravno, ako želite da sami doprinesete boljoj prodaji ovo je možda delom i tekst za vas. Naučićete ili se podsetiti se o kanalima promocije, o privlačenju interesenata i pravilnoj komunikaciji sa potencijalnim kupcima. Za više detalja pročitajte ceo tekst.


Prvi korak je priprema nekretnine za prikazivanje


Bilo da se prodaje kuća, stan, poslovni prostor ili zemljište, nekretnina mora biti reprezentativna što znači da treba da bude spremna i u najboljem izdanju za obilazak kupaca.

Ako je reč o zemljištu ono treba da bude očišćeno od korova, granja i smeća. To će dati lepši vizuelni efekat i pre privući kupce. Obavezno postavite i tablu sa natpisom da se plac prodaje, pa se interesenti možda i tako jave.

U slučaju da prodajete stambeni ili poslovni prostor važna je i okolina i sama nekretnina. Pri prodaji kuće vazno je da i dvorište bude uredno, bez suvišnih stvari, a ako vreme dozvoljava i uz cveće koje će plac učiniti prijatnijim.

Kada govorimo o zgradama ne može se puno uraditi vezano za ukrašavanje okoline, ali je ključno dobro predstaviti unutrašnjost stana. Uvek je dobro da su zidovi okrečeni, stan bez stvari ili minimalistički uređen tako da klijent može da zamisli kako bi prostor izgledao drugačije uređen. Neka vrata ne škripe, neka je prostor čist, a sitne popravke odrađene.

Ovako se stvara pozitivan utisak o nekretnini pa se pri kasnijem razmatranju ona visoko kotira na listi izbora!


Na koje načine prezentovati nepokretnost?


Svakome je jasno da oglašavanje na banderama neće dovesti do velikog broja poziva. Čak su i novinski oglasi u dobroj meri prevaziđeni.

Ako želite da budete zapaženi treba da kombinujete načine oglašavanja. Počnite sa oglašavanjem preko agencije za promet nekretnina jer je to prvo mesto gde će kupci tražiti nekretninu. Facebook, Instagram i socijalne mreže kao i štampana novinska izdanja su dosta dobar način da se sa pravom reklamom istaknete u moru sličnih oglasa.

Bilo koji kanal da izaberete oglašavanje mora da prati tekst, fotografije i po mogućstvu i video.

Tekst treba da bude koncizan, sa svim detaljima o samoj nekretnini, o lokaciji, blizini važnih objekata…sve podatke, ali i da suptilno navedete čitaoca da ozbiljno razmotri posetu iako to možda nije u skladu sa njegovim željama.

Slike i video treba da budu visokog kvaliteta, a dobro je koristiti i virtuelni obilazak – Tlocrt 3600 . Kao i kod direktnog razledanja, sve mora biti uredno, čisto, pregledno…

Agencije za kupoprodaju nekretnina ima tim koji se brine oko načina oglašavanja, pravilnog sastavljanja teksta i slikanja predmeta prodaje pa ako nemate iskustva uvek možete iskoristiti ove slučajeve. Iskustva najboljih, kao što su agenti agencije SOLIS NEKRETNINE iz Novog Sada, može vam značajno poboljšati brzinu prodaje.


Završni potez – fantastično prezentovanje pri obilasku nekretnine


U slučaju da nemate iskustva u prodaji nudimo vam nekoliko saveta za što bolji nastup:

 • Zapišite sve ono što bi trebalo reći, pripremite koncept sa odgovorima šta bi kupce moglo da interesuje: kakav je komšiluk, kakav je pogled, blizina parka, škole, autobuske stanice…
 • Pokažite sve važne stavke koje bi trebalo naglasiti, na primer: da su zidovi okrečeni, pod obnovljen, kupatilo renovirano, kakva je stolarija, grejanje…
 • Ne budite nametljivi, iako vam je u interesu da nađete kupca nikakvim ubeđivanjem ga nećete naterati na bržu odluku već suprotno.
 • Jasno u oglasu navedite koja je cena i da li ste spremni na pregovore. Dozvolite da čujete i ponudu kupaca pa razmislite da li vam više odgovara da čekate veći iznos novca ili da manje zaradite, ali da se kupoprodaja realizuje.
 • Koliko god vam smetalo da iznova i iznova telefonski ili lično dajete iste informacije netrpeljivost ne sme biti vidljiva. Ljubaznost i pravila lepog ponašanja su ključ uspeha svakog dobrog prodavca. Čak i kada vidite da interesenti nisu zainteresovani za kupovinu, ostanite jednako prijatni jer vas mogu preporučiti nekom drugom - „dobar glas se daleko čuje“.


Naravno, ako imate strpljenja i ako vam je retorika na dobrom nivou, imajte na umu da možda umete i vladate tehnikama koje se mogu iskazati i na ovaj način: vrhunska veština se sastoji u slamanju neprijateljskog otpora bez borbe.

Ponovićemo, ako vam je i ovaj deo posla naporan uvek možete da posao prepustite agentu i da se pojavite samo pri potpisivanju kupoprodajnog ugovora. Priprema dokumentacije za na primer stambeni kredit treba da bude posao profesionalaca.

Nesuvislo je i ponekad smorno podsećati se misli nekih uspešnih ljud iu potnjem vremenu. Jedna od njih je veoma primenljiva i treba da je imate inkorporiranu i svoj nastup Ona glasi:

Najčešće svoje mišljenje o ljudima formiram nakon deset sekundi nakon što ih sretnem – i jako ga retko menjam. Tako je osmislila i govorila Tačerka stroga.

2020. godina i pandemija Covid-19 je pokazala kako se može smanjiti lični kontakt pri prezentovanju nekretnine, ali i koliko je važna internet prezentacija i kako može zameniti druge kanale promovisanja. Živimo u eri digitalizacije i treba je iskoristiti na najbolji mogući način.


Još malo pažnje


Prvi korak je da se istaknete i da skrenete pažnju na vaš oglas, zatim da zainteresujete kupca da daju šansu vašoj nekretnini, a potom da se istaknete i pri direktnoj prezentaciji prilikom posete i razgledanja. Uz ove savete prodaja samo može biti brže realizovana.

Imate li vi možda još neke ideje za kvalitetnije prezentovanje nekretnine za prodaju? Da li mislite da su ovi koraci dovoljni za lakšu prodaju? Pišite nam u komentarima nakon čitanja ovog teksta.

 

 

(9) komentara
 • Slikar
  Slikar
  23-Jul-22


  Platiti fotografa i obradu slika alinr možete izbeći da vam kupac vidi stan pre kupovine.

 • tesko zanimanje
  tesko zanimanje
  23-Dec-20


  Ko nije radio posao agenta za nekretnine nema u stvari predstavu koliko je to zahtevno zanimanje. Ono što oni rade je neuporedivo više od sam eprodaje, prezentacije, jer da bi taj novac zaradili rade i mnogo toga pre same prezentacije nekretnine. Stalno su u pokretu, moraju da prate trendove, da proveravaju oglase ali i da se edukuju. Kao i u svakom poslu ko izuči zanat postaje veoma uspešan a na zapadu su uspešni agenti i sa velikim bankovnim saldom na računu.

 • milica kojic
  milica kojic
  23-Dec-20


  Jedno simpatično pravilo kaže da o ceni nekretnine ne raspravljate sa vlasnikom iste. Treba da prihvatite da je to posao vašeg izabranog agenta za nekretnine. Bez obzira koliko verujete u svoje trgovačka umeća ili veštine pregovaranja, pa krenete da nabrajate mane nekretnine kako bi smanjili cenu, treba da imate na umu da vlasnik isto tako može da forsira dobre strane nekretnine i da podigne cenu. Na kraju krajeva ili početku početaka, zašto ste unajmili agenciju odnosno agenta ako vi mislite da treba da znate posao bolje od njih?

 • ne filozofirajte
  ne filozofirajte
  20-Dec-20


  uradite dobr procenu nekretnine i ne odstupajte. dajte ekskluzivu nekom dobrom agentu i to je to. agent za nekretnine je kljucan u ovom poslu.

 • dekoracija i dekoracija
  dekoracija i dekoracija
  20-Dec-20


  sve ti je to marekting. ako prodajes kucu i to negde u prolece uredi bastu da sija, da ima cveca, da je sve dekorisano ko na filmu i eto mogucnosti da povecas cenu nekretnine. prosto je svi volimo lepo a nekada nas to lepo toliko zaslepi da i ne gledmao previse na cenu

 • Bivši kupac
  Bivši kupac
  20-Dec-20


  Najvažniji su slike. Neverovatno kakve slike šalju prodavci. Mrzi ih da bar malo srede svoje nekretnine i da to liči na nešto. NIje nikakvo bacanje bara unajmiti nekog ko se razume u to da napravi par stvarno dobrih slika. Kada sam tražio stan, mnoge sam odbio samo na osnovi lošeg vizualnog utiska.

 • Marija
  Marija
  20-Dec-20


  Ova situacija sa virusom je malo zakomplikovala prezentacije uzivo, ali zato dobar internet marketing zlata vredi. Dobra prezentacija online je vec pola posla. Iskusni agenti sigurno znaju vec kako najbolje treba da prezentuju nekretnine.

 • iskusan agent
  iskusan agent
  19-Dec-20


  Primetio sam da mladje kolege agenti nekada ne razumeju koliko je vazno ugoditi potencijalnom klijentu. A pravila su krajnje jednostavna. Pri pokazivanju nekretnine zime treba da bude toplo u stanu ili kuci a leti da bude ugodno, prijatno, klimatizovano. Ni manje ni vise jer kupci ne daju novce tek tako i zamislite sebe da dodjete u stan koji zelite da kupite a u njemu zima, hladno. Los utisak na pocetku nije dobar za posao.

 • Sunčica
  Sunčica
  19-Dec-20


  Odlični saveti. Zaista, mnogo toga zavisi od dobrog agenta. Ako ume da prezetnuje nekretninu na pravi način i istakne ono što je stvarno dobro, prodaće bez problema i ono što nije najbolje. A to se, na kraju, vidi po tome koliko dugo neko to radi. 1990-ih godina, agencije za nekretnine su nicale na sve strane. Ali, malo ih je koje još uvek rade. Radila sam u jednoj u to vreme, kao sekretarica, i nije dugo trajala, nekih godinu i po dana. Teško je opstati, ali ko zna posao - pliva.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2