SrbijaSpace

Koje su prednosti kupovine već razrađenog biznisa

Koje su prednosti kupovine već razrađenog biznisa
03
Dec-19

Koje su prednosti kupovine već razrađenog biznisa (380)

Objavljeno: 03/Dec/2019, SrbijaSpace.com

Pokretanje sopstvenog biznisa je stvar koja je mnogim ljudima, koji ne žele da rade za nekog i zavise od drugih, želja broj 1. Ipak, ulazak u takav posao nije nimalo jednostavan i često zahteva mnogo odricanja, ali i ulaganja. Osim toga, važno je pažljivo istražiti tržište, steći poverenje potencijalnih potrošača, pozicionirati se na tržištu… Sve to oduzima mnogo vremena i sredstava. 

Svi oni koji nemaju strpljenja, ali ni vremena da čekaju kako bi razradili sopstveni biznis i kako bi mogli da “ubiraju plodove” svog rada, imaju još jednu mogućnost pred sobom. To je kupovina već razrađenog biznisa, odnosno preuzimanje posla od drugog preduzetnika. 

Kako sve to izgleda, šta podrazumeva i koje su prednosti kupovine već razrađenog biznisa možete saznati ako nastavite sa čitanjem ovog teksta. 


Kako izgledaju kupovina i prodaja razrađenog biznisa u Srbiji

Širom Srbije postoji veliki broj malih i srednjih preduzetnika koji su voljni da ustupe, odnosno prodaju svoj već razrađeni biznis onima koji su spremni da nastave jedan takav posao prema sopstvenim zamislima i biznis idejama. 

Ko god se odluči da otpočne sopstveni biznis treba da ima u vidu da je prodaja firmi u Srbiji, posebno onih koje su već ostvarile izlazak na tržište, jedno od praktičnih rešenja, uz koje se vrlo brzo može povratiti uloženo, pa čak i ostvariti profit

Najčešće se kupoprodaja razrađenih biznisa obavlja putem interneta, a ponuda biznisa u Srbiji je izuzetno velika, počev od ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, pa sve do fitnes centara i butika. 
 

Zašto je bolje rešenje kupovina razrađenog od pokretanja sopstvenog biznisa

Mnogi će reći da je pokretanje biznisa odlična prilika za sve ambiciozne i kreativne ljude koji na taj način imaju priliku da iskažu sav potencijal i izgrade sopstveno malo carstvo, koje uz malo sreće i mnogo truda može da preraste u pravu poslovnu imperiju

Ipak, krenuti od nule nosi sa sobom i veliki rizik, koji mnogi nisu spremni, a nisu ni u mogućnosti sebi da priušte. Ulaganja su velika, počev od cene poslovnih prostora, opreme, radnika, pa sve do marketinga.

Zato se kao logično rešenje i povoljna opcija nameće kupovina razrađenog biznisa, a pored toga postoji još nekoliko krucijalnih prednosti ovakvog vida započinjanja posla. 


Sjajna opcija za početnike u poslu

Svi oni koji po prvi put ulaze u ovakvu vrstu biznisa, mogu da iskoriste već unapred razrađeni posao kako bi se što lakše snašli na tržištu i samim tim brže naučili kako funkcioniše kada si sam svoj gazda i kada, manje-više, sve zavisi od sopstvenog pristupa poslu. 

Sve te već postojeće firme mogu biti odličan način da se brže ostvari zarada, s obzirom na to da predstavljaju uhodan sistem sa izgrađenim poverenjem potrošača, koji novom vlasniku mogu doneti profit neposredno nakon ulaska u posao.


Brži dolazak do željenih rezultata

Početnicima u biznisu ključni faktor predstavlja vreme za koje moraju da razrade posao, steknu poverenje potrošača i ostvare određenu reputaciju na tržištu. Samo tako mogu da dođu do zarade. 

Upravo to je ono što svi ljudi koji se odluče na kupovinu već razrađenog biznisa mogu da izbegnu, s obzirom na to da na taj način, osim samog posla, dobijaju i poziciju na tržištu, ali i lojalne potrošače.


Veća sigurnost u poslovanju 

Novostvorene kompanije se u proseku ugase već nakon dve do tri godine poslovanja, podaci su Agencije za privredne registre (APR). Preduzetnici u velikom broju slučaja zatvaraju svoje radnje čim uvide da im posao ne ide onako kako žele i kako su zamislili, odnosno ako ne ostvare željeni profit. To je pokazatelj da je dosta sigurnije ulaganje u već postojeći biznis, nego pokretanje potpuno novog. 


Šta je važno razmotriti kod kupovine postojećeg biznisa

Pre kupovine određenog razrađenog biznisa, važno je da se detaljno upoznate sa delatnošću kojom se bavi, ali i da saznate kakvo je stanje na tržištu kada je ta oblast u pitanju. Vrlo često se oni koji su pokrenuli taj biznis odlučuju da prodaju svoj posao, jer ne ostvaruju pozitivan rezultat, pa zato ne bi trebalo da se zalećete sa kupovinom. 

Ukoliko posao ne ide dobro usled manjka interesovanja prethodnog vlasnika ili njegove loše poslovne strategije, onda je sve u redu i sigurno postoji mogućnost da kao novi vlasnik uspete da reorganizujete poslovanje i podignete preduzeće na noge. 


Razradjen biznis
 

S druge strane, ukoliko na tom području ne postoje adekvatni uslovi za razvoj takvog biznisa, odnosno ako je stanje na tržištu takvo da posao nema potencijala u budućnostu, onda je svakako bolje rešenje da potražite neku drugu opciju. Kao i kod investiranja u nekretnine, o brojnim aspektima treba razmotriti pre donošenja konačne odluke i same kupovine. 

Ako se odlučite za kupovinu već razrađenog biznisa budite spremni na nešto viša početna ulaganja, s obzirom na to da time kupujete i ideju i poziciju na tržištu i lojalne potrošače. Ipak, zahvaljujući svemu tome, taj novac se vrlo brzo može vratiti, te je ovo sjajna prilika za sve one koji žele da postanu privatni preduzetnici. 


 

(1) komentara
  • Biznismen
    Biznismen
    16-Dec-19 16:52:21 PM


    kada se kupuje neka firma treba videti da li je stvarno taj biznis razrađen ili ne. Na primer može se kupiti ova rent a car kompanija (http://www.rentacarmms.rs/) ili ova (https://www.unirent.rs/). NIje isto jedna je mala i nije baš razrađena, ali postoji potencijal da to bude, a druga je etablirana na tržištu i ona pravi profit, tako da je isplatljivije nju kupiti (naravno ako se prodaje). Osim toga, kod kupovine drugog biznisa treba pažljivo proveriti potencijalne sakrivene dugove koji vlasnik hoće da sakrije a koji će kad tad doći na naplatu.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
25,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
20 m2
32,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
41 m2
95,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
47 m2
155,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
204 m2
87,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
49 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2
45,720 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
36 m2

Kristal nekretnine
SMB nekretnine
LIFE HOUSE NEKRETNINE
Gigant nekretnine
Milox nekretnine
Cilj nekretnine
Eurostan nekretnine
IN-EL
Agencija Momčilović 011