SrbijaSpace

Kupovina prvog stana i povrat PDV-a

Kupovina prvog stana i povrat PDV-a
13
Oct-20

Kupovina prvog stana i povrat PDV-a

Objavljeno: 13/Oct/2020, SrbijaSpace.com
(8) komentara (3166 pregleda)

Prvim stanom ili preciznije svojinskim udelom na porodičnoj zgradi smatra se prvim, ako kupac do tada nije imao ili posedovao nekretninu na svom imenu ili svojinski udeo u nekretnini, počevši od 1. jula  2006. godine.

Kada kupujete nekretninu koja je izgrađena u potpuno novoj stambenoj zgradi, tada kupca očekuje plaćanje poreza na dodatu vrednost. Zakonska obaveza plaćanja poreza u iznosu od 10%, obavezna je za kupca koji kupuje stan u novogradnji.

Ovaj porez se plaća samo pri kupovini novog stana, jer kupac kupuje finalni proizvod koji je izgradio investitor. Kompletan iznos za kupovinu stana uključujući i PDV, isplaćuje se prodavcu na račun investitora.


Zakonska obaveza plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava u iznosu od 10%, obavezna je za kupca koji kupuje stan u novogradnji!


Prvom kupljenom nekretninom smatra se onaj stan ili svojinski udeo u porodičnoj zgradi, ako je kupuje onaj kupac, koji do 1. jula 2006. godine nije posedovao nekretninu na svom imenu. Ako kupujete stan u staroj stambenoj zgradi koji je već bio u prometu, očekuje vas plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava od 2,5%.

Kupac može biti oslobođen plaćanja ovog poreza, ako kupuje prvu nekretninu i to do 40 kvadratnih metara. Za jednog člana domaćinstva, kupac može biti oslobođen plaćanja poreza za dodatnih 15 kvadratnih metara.
 

Na povrat PDV-a pri kupovini svoje prve nekretnine, ima svaki punoletni državljanin Republike Srbije-fizičko lice, koji podnese takav zahtev. Ako svoj prvi stan kupujete direktno od investitora, možete biti oslobođeni plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava i u tom slučaju imate pravo na povraćaj PDV-a.


Za stan koji se kupuje u staroj stambenoj zgradi, potrebno je platiti porez na prenos apsolutnih prava od 2,5%


Obveznik poreza u svrhu ostvarivanja prava na poresko oslobađanje, mora predati kompletnu dokumentaciju uz obavezno overenu izjavu kupca da kupuje prvu nekretninu za lične potrebe, kao i za potrebe stanovanja članova domaćinstva. Predaja zahteva za za povrat PDV-a, kupac prve nekretnine podnosi zahtev na obrascu RFN.

Za povrat PDV-a potrebno je predati sledeću dokumentaciju:

 • Obrazac-Zahtev RFN
 • Obrazac IKPS PDV, overena izjava kupca da kupuje prvu nekretninu
 • Fotokopija rešenja odobrenja za izgradnju objekta-(rešenje poseduje prodavac stana)
 • Ugovor o kupoprodaji-original ili overena kopija
 • Račun prodavca sa navedenim PDV-om-original ili overena kopija
 • Dokaz o isplati u celosti, ako je prodavac pravno lice-izvod iz banke prodavca overen pečatom banke
 • Potvrda prodavca da je stan isplaćen u celosti-original ili overena kopija
 • Izvod iz matične knjige rođenih-original ili overena kopija
 • Uverenje o državljantsvu-original ili overena kopija
 • Kopija lične karte-overena
 • Uverenje o kretanju prebivališta od 1. 07. 2006.-izdaje MUP
 • Uverenje da kupac ne poseduje imovinu od 1. 07. 2006.-izdaje se u poreskom odelenju prema mestu prebivališta
 • Kopija kartice tekućeg računa podnosioca zahteva
 • Uverenje Katastra nepokretnosti da kupac ne poseduje nepokretnost
 • Kada se proveri ispunjenost zahteva za povraćaj PDV-a u roku od 30 dana od prijema zahteva nadležni organ odlučuje o istom. Nakon provere i ispunjenosti zahteva u roku od 15 dana nadležni organ vrši refundaciju PDV-a. Ako nadležni organ smatra da je navedena cena u ugovoru znatno niža od tržišne cene, Poreska uprava utvrđuje realnu tržišnu cenu nekretnine i to u roku od 60 dana. Treba napomenuti da podnosioci zahteva moraju u poresku upravu predati dokumentaciju sa validnim datumom potpisivanja kupoprodajnog ugovora.


Da bi izbegli nepotrebno utrošeno vreme i nerviranje oko pribavljanja sve potrebne dokumentacije, predlažemo vam da sve aktivnosti prepustite odabranom licenciranom agentu.

Srećnu kupovinu prve nekretnine i poziv da prenesete Vaša iskustva pri kupovini prvog stana u našoj rubrici komentari.

 

(8) komentara
 • LOAN OFFER
  LOAN OFFER
  19-Sep-21


  Do you need a quick loan? Have you been denied a bank loan? Do you need a loan during this pandemic? interest rate of 2% no matter your location Do you need a loan to solve your financial problems? If so, then you are in luck because my company lends for a short time and the interest rate is low. If you are interested, Kindly reply to us at (Whats App) number:+919394133968 patialalegitimate515@gmail.com Mr Jeffery.

 • johann
  johann
  10-Apr-21


  Finansiranje od kredit ozbiljan Finansiranje brzo i sigurno novci bez pokrica nudimo finasiranje novca bez pokrica sirom sveta od 1.000 € do 9.000.000 € . Možete nas kontaktirati Email:MRSLINDAROBERTLOANFIRM@GMAIL.COM whatsapp: +1 215 660 7434 Email: MRSLINDAROBERTLOANFIRM@GMAIL.COM

 • Ivan
  Ivan
  05-Feb-21


  Da li je moguć povrat PDV ako neko poseduje deo roditeljskog stana? Zakon je nakaradan potpuno, ako posedujem deo roditeljkog stana očigledno nemam svoj.

 • Srecko
  Srecko
  14-Oct-20


  Ovo sa povracajem PDV-a je odlicna stvar.

 • Nenad
  Nenad
  14-Oct-20


  Poreska uprava radi puževskim korakom. Kupili smo stan još pre godinu dana a rešenja o porezu i povratu još nema. Pravdaju se koronom, možda i jeste tako, ali opet kašnjenje je ogromno. Nevena, en znam za PDV, ali kod aposloutnih prava za 15 m u formuli možete da prijavite bilo kog od ukućana, muža, maloletno ili punoletno dete.

 • Invasion
  Invasion
  13-Oct-20


  Odlicna je ideja o povratu pdv-a, ali potrebnu dokumentaciju su mogli malo da pojednostave, previse papira je potrebno...

 • nevena
  nevena
  13-Oct-20


  Već neko vreme ideja o kupovini našeg prvog stana je veoma aktuelna unašoj maloj iznajmljenoj garosnjeri. Znam da mora bit novogradnja, tj. da se ne može dobiti povraćaj pdv na staru nekretninu i naravno imam pitanje. Ja bolje kreditno stojim i stan će se voditi na mene i to je zasita moja prva nakretnina. Čula sam za formula 40+15 kvadrata odnosno za oslobađanje za prvih 40 kvadrata novog stana. Dakle, pitanje je gde su onih 15 m2 kako da i oni budu u povratu pdv? Da li neko zaista mora biti prijavljen, na primer moja majka?

 • Jeca
  Jeca
  13-Oct-20


  Odlično, za mlade parove koji kupuju svoj prvi stan. Zaista ima dosta pogodnosti. A sve ste lepo objasnili. Hvala, proslediću članak prijateljima koji su upravo u fazi kupovine svog prvog stana.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
97,850 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
38 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
1,350 €
Izdavanje / Zastupnik
Galerija nekretnine
92 m2
230,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
64 m2
110,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
45 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2