SrbijaSpace

Kupovina prvog stana i povrat PDV-a

Kupovina prvog stana i povrat PDV-a
13
Oct-20

Kupovina prvog stana i povrat PDV-a (1761)

Objavljeno: 13/Oct/2020, SrbijaSpace.com

Prvim stanom ili preciznije svojinskim udelom na porodičnoj zgradi smatra se prvim, ako kupac do tada nije imao ili posedovao nekretninu na svom imenu ili svojinski udeo u nekretnini, počevši od 1. jula  2006. godine.

Kada kupujete nekretninu koja je izgrađena u potpuno novoj stambenoj zgradi, tada kupca očekuje plaćanje poreza na dodatu vrednost. Zakonska obaveza plaćanja poreza u iznosu od 10%, obavezna je za kupca koji kupuje stan u novogradnji.

Ovaj porez se plaća samo pri kupovini novog stana, jer kupac kupuje finalni proizvod koji je izgradio investitor. Kompletan iznos za kupovinu stana uključujući i PDV, isplaćuje se prodavcu na račun investitora.


Zakonska obaveza plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava u iznosu od 10%, obavezna je za kupca koji kupuje stan u novogradnji!


Prvom kupljenom nekretninom smatra se onaj stan ili svojinski udeo u porodičnoj zgradi, ako je kupuje onaj kupac, koji do 1. jula 2006. godine nije posedovao nekretninu na svom imenu. Ako kupujete stan u staroj stambenoj zgradi koji je već bio u prometu, očekuje vas plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava od 2,5%.

Kupac može biti oslobođen plaćanja ovog poreza, ako kupuje prvu nekretninu i to do 40 kvadratnih metara. Za jednog člana domaćinstva, kupac može biti oslobođen plaćanja poreza za dodatnih 15 kvadratnih metara.
 

Na povrat PDV-a pri kupovini svoje prve nekretnine, ima svaki punoletni državljanin Republike Srbije-fizičko lice, koji podnese takav zahtev. Ako svoj prvi stan kupujete direktno od investitora, možete biti oslobođeni plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava i u tom slučaju imate pravo na povraćaj PDV-a.


Za stan koji se kupuje u staroj stambenoj zgradi, potrebno je platiti porez na prenos apsolutnih prava od 2,5%


Obveznik poreza u svrhu ostvarivanja prava na poresko oslobađanje, mora predati kompletnu dokumentaciju uz obavezno overenu izjavu kupca da kupuje prvu nekretninu za lične potrebe, kao i za potrebe stanovanja članova domaćinstva. Predaja zahteva za za povrat PDV-a, kupac prve nekretnine podnosi zahtev na obrascu RFN.

Za povrat PDV-a potrebno je predati sledeću dokumentaciju:

 • Obrazac-Zahtev RFN
 • Obrazac IKPS PDV, overena izjava kupca da kupuje prvu nekretninu
 • Fotokopija rešenja odobrenja za izgradnju objekta-(rešenje poseduje prodavac stana)
 • Ugovor o kupoprodaji-original ili overena kopija
 • Račun prodavca sa navedenim PDV-om-original ili overena kopija
 • Dokaz o isplati u celosti, ako je prodavac pravno lice-izvod iz banke prodavca overen pečatom banke
 • Potvrda prodavca da je stan isplaćen u celosti-original ili overena kopija
 • Izvod iz matične knjige rođenih-original ili overena kopija
 • Uverenje o državljantsvu-original ili overena kopija
 • Kopija lične karte-overena
 • Uverenje o kretanju prebivališta od 1. 07. 2006.-izdaje MUP
 • Uverenje da kupac ne poseduje imovinu od 1. 07. 2006.-izdaje se u poreskom odelenju prema mestu prebivališta
 • Kopija kartice tekućeg računa podnosioca zahteva
 • Uverenje Katastra nepokretnosti da kupac ne poseduje nepokretnost
 • Kada se proveri ispunjenost zahteva za povraćaj PDV-a u roku od 30 dana od prijema zahteva nadležni organ odlučuje o istom. Nakon provere i ispunjenosti zahteva u roku od 15 dana nadležni organ vrši refundaciju PDV-a. Ako nadležni organ smatra da je navedena cena u ugovoru znatno niža od tržišne cene, Poreska uprava utvrđuje realnu tržišnu cenu nekretnine i to u roku od 60 dana. Treba napomenuti da podnosioci zahteva moraju u poresku upravu predati dokumentaciju sa validnim datumom potpisivanja kupoprodajnog ugovora.


Da bi izbegli nepotrebno utrošeno vreme i nerviranje oko pribavljanja sve potrebne dokumentacije, predlažemo vam da sve aktivnosti prepustite odabranom licenciranom agentu.

Srećnu kupovinu prve nekretnine i poziv da prenesete Vaša iskustva pri kupovini prvog stana u našoj rubrici komentari.

 

(8) komentara
 • LOAN OFFER
  LOAN OFFER
  19-Sep-21 00:40:21 AM


  Do you need a quick loan? Have you been denied a bank loan? Do you need a loan during this pandemic? interest rate of 2% no matter your location Do you need a loan to solve your financial problems? If so, then you are in luck because my company lends for a short time and the interest rate is low. If you are interested, Kindly reply to us at (Whats App) number:+919394133968 patialalegitimate515@gmail.com Mr Jeffery.

 • johann
  johann
  10-Apr-21 03:22:54 AM


  Finansiranje od kredit ozbiljan Finansiranje brzo i sigurno novci bez pokrica nudimo finasiranje novca bez pokrica sirom sveta od 1.000 € do 9.000.000 € . Možete nas kontaktirati Email:MRSLINDAROBERTLOANFIRM@GMAIL.COM whatsapp: +1 215 660 7434 Email: MRSLINDAROBERTLOANFIRM@GMAIL.COM

 • Ivan
  Ivan
  05-Feb-21 09:16:17 AM


  Da li je moguć povrat PDV ako neko poseduje deo roditeljskog stana? Zakon je nakaradan potpuno, ako posedujem deo roditeljkog stana očigledno nemam svoj.

 • Srecko
  Srecko
  14-Oct-20 18:41:56 PM


  Ovo sa povracajem PDV-a je odlicna stvar.

 • Nenad
  Nenad
  14-Oct-20 14:33:13 PM


  Poreska uprava radi puževskim korakom. Kupili smo stan još pre godinu dana a rešenja o porezu i povratu još nema. Pravdaju se koronom, možda i jeste tako, ali opet kašnjenje je ogromno. Nevena, en znam za PDV, ali kod aposloutnih prava za 15 m u formuli možete da prijavite bilo kog od ukućana, muža, maloletno ili punoletno dete.

 • Invasion
  Invasion
  13-Oct-20 18:22:26 PM


  Odlicna je ideja o povratu pdv-a, ali potrebnu dokumentaciju su mogli malo da pojednostave, previse papira je potrebno...

 • nevena
  nevena
  13-Oct-20 18:14:00 PM


  Već neko vreme ideja o kupovini našeg prvog stana je veoma aktuelna unašoj maloj iznajmljenoj garosnjeri. Znam da mora bit novogradnja, tj. da se ne može dobiti povraćaj pdv na staru nekretninu i naravno imam pitanje. Ja bolje kreditno stojim i stan će se voditi na mene i to je zasita moja prva nakretnina. Čula sam za formula 40+15 kvadrata odnosno za oslobađanje za prvih 40 kvadrata novog stana. Dakle, pitanje je gde su onih 15 m2 kako da i oni budu u povratu pdv? Da li neko zaista mora biti prijavljen, na primer moja majka?

 • Jeca
  Jeca
  13-Oct-20 18:13:42 PM


  Odlično, za mlade parove koji kupuju svoj prvi stan. Zaista ima dosta pogodnosti. A sve ste lepo objasnili. Hvala, proslediću članak prijateljima koji su upravo u fazi kupovine svog prvog stana.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
43,260 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
29 m2
128,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
80 m2
350 €
Izdavanje / Zastupnik
BG HOME real estate
52 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

Gigant nekretnine
Agencija Momčilović 011
IN-EL
LIFE HOUSE NEKRETNINE
SMB nekretnine
Cilj nekretnine
Milox nekretnine
Eurostan nekretnine