SrbijaSpace

Najbolji urbanistički projekti koji će se odvijati u Beogradu

Najbolji urbanistički projekti koji će se odvijati u Beogradu
24
Jul-21

Najbolji urbanistički projekti koji će se odvijati u Beogradu (264)

Objavljeno: 24/Jul/2021, SrbijaSpace.com

Grad je kao živi organizam koji je konstantno u stanju transformacije – raste, razvija se, menja se… Ni Beograd nije izuzetak, u njemu se stalno gradi i u njemu se dešavaju razne rekonstrukcije i promene.

Koji nam projekti predstoje i šta će se u bližoj budućnosti dešavati u našoj prestonici na polju arhitekture i urbanizma? Predstavljamo vam neke od najboljih urbanističkih projekata koji će se odvijati u Beogradu.


Kula Beograd


Kula visine 168 metara biće ne samo najviša zgrada u našoj zemlji nego i u ovom delu Evrope. Sadržaće 220 stanova, 305 mesta za parking, a u njoj će se nalaziti i hotel i restoran. Ova zgrada u okviru projekta “Beograd na vodi” biće ujedno i povezana sa tržnim centrom “Galerija” i imaće čak 42 sprata.

Konstrukcija Kule Beograd već je završena, izlivena je i poslednja betonska ploča, a na vrhu građevine nalaziće se i vidikovac sa kog će se videti ne samo ceo Beograd, nego i Šumadija, Srem i Banat.


Linijski park


Izrada detaljnog plana regulacije za Linijski park već je inicirana, a projekat je podeljen na deset tematskih celina. Svakom celinom baviće se po jedan arhitektonski biro u kojem su zaposlene mlade arhitekte. Naime, park će obuhvatati prostor između SC “Gale Muškatirović”, uz reku Savu do Beton hale, Bulevara vojvode Bojovića i Dunavske ulice, kao i potez duž železničke pruge do Pančevačkog mosta, uključujući kako kompleks Toplana “Dunav”, tako i Marinu “Dorćol”.

Procenjuje se da će biti izgrađen do 2023. godine i da će pretežno sadržati zelene površine, a tematski prostori imaće kulturnu, edukativnu i sportsko-rekreativnu namenu. Njujorški High Line poslužio je kao koncept na koji će se Linijski park ugledati, što znači da bismo od neiskorišćene nekadašnje železnice trebalo da dobijemo pravu zelenu oazu usred grada.
 

Spomenik Nemanji Beograd


Zeleni krovovi na muzejima


Ovo rešenje koje bi se prostiralo na 27.000 m2 nadovezuje se na projekat Linijskog parka i revitalizacije stare železnice. U rešenju se ističe novoprojektovani objekat u funkciji Muzeja železnice i paviljon koji služi kao muzej na otvorenom. Na oba objekta nalaziće se zeleni krovovi koji uz vodotokove i zelene površine kreiraju privlačne ekološke prostore.

Zeleni krovovi sve su zastupljeniji trend širom sveta, a osim što neiskorišćene krovove transformišu u mesta za relaksaciju, imaju namenu parkova za decu, baštica i staza za trčanje. Osim toga, ozelenjavanje krovova čini urbanu sredinu prijatnijim mestom, jer krovovi pod vegetacijom apsorbuju padavine i predstavljaju odličnu izolaciju.


Muzej u zgradi nekadašnje Železničke stanice


Objekat Glavne železničke stanice i sam je po sebi spomenik kulture od velikog značaja, a uz to, u njemu će se nalaziti muzej. Iako je ranije najavljivano da će u ovoj velelepnoj zgradi u budućnosti biti Muzej srednjovekovne Srbije ili Muzej Nikole Tesle, mediji pišu o tome da će se tu nalaziti Istorijski muzej Srbije.

Istorijski muzej Srbije sadrži značajna umetničko-istorijska dela koja se čuvaju u riznici koju čini više od 35.000 predmeta u 23 zbirke i četiri fonda. Muzej je do sada nekoliko puta menjao lokaciju, a na ovaj način bi se naše kulturno nasleđe konačno “skrasilo”. Artefakti značajni za našu istoriju čuvali bi se na jednom mestu kakvo zaslužuju gde bi se u najboljem svetlu mogli prikazati posetiocima. Da podsetimo, zgrada bivše Glavne železničke stanice izgrađena je između 1882. i 1885. po planu arhitekte Dragutina Milutinovića.


Beograd mostovi


Tuneli i mostovi za rasterećenje saobraćaja


Problem broj jedan u Beogradu, kao što svi znaju, jeste preopterećen saobraćaj. Na koji način bi se saobraćajnice mogle rasteretiti tako da nam kretanje po gradu bude lakše i bez stresa? Koji su to arhitektonski i urbanistički projekti koji bi doneli pozitivne promene na ovom polju?

Prema pisanju medija, veliko rastrećenje tranzitnog saobraćaja doneo bi tunel od Bulevara despota Stefana do Pančevačkog mosta, novi most preko Save i Topčiderski tunel. Ovi projekti najavljivani su i ranije, kao i most kod Ade Huje koji bi u narednih deset godina potpuno promenio život stanovnika ovog područja i konačno ih integrisao sa drugim delovima grada. Preko mosta na Adi Huji koji će imati četiri trake prolaziće se pored Mokrog Luga, naselja Medaković, ulica Save Maškovića, Crnotravske, Borske, Pere Velimirovića, Patrijarha Pavla, pa sve do Mosta na Adi.

Novi urbanistički plan koji je Beogradu doneo na desetine projekata ima za cilj da obezbedi Beograđanima kvalitetniji život u urbanoj sredini, privuče strane investicije, ali i impresionira turiste koji posećuju naš grade i pozove ih da borave u našem gradu u još većem broju. Na taj način će urbanistička strategija dovesti do toga da prestonica dobije novo, lepše lice uz višestruku korist za sve.

 

(3) komentara
 • Marija
  Marija
  26-Jul-21 15:19:24 PM


  Beograd sve manje liči na sebe, što je tužno. Ne volim što se toliko gradi po najstarijim delovima grada, bez razmišljanja o uklapanju starog i novog. Korbizje je nekada davno rekao da je Beograd najružniji grad na svetu upravo zbog tog nesklada, koji je danas deset puta veći.

 • Miki
  Miki
  25-Jul-21 14:37:29 PM


  Ne svidja mi se ova nagla i ogromna urbanizacija, bez nekog jasnog reda, seca drveca i zidanje u parkovima i zelenim povrsinama. A o cenama da ne govorim. Novi Sad i nekako, moze se naci povoljnije, lepo je uredjen grad. a Beograd je postao dzungla.

 • novogadnja novi sad
  novogadnja novi sad
  25-Jul-21 09:05:20 AM


  Meni deluje da je Novi Sad najvece gradiliste. Neverovatno je koliko je dobra ponuda stanova u novogradnju u Novom Sadu. Ako se po jutru dan poznaje nekrentine su zamajc razvoja pa neka bude tako. Jos samo da cene prilagode gradjanima.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
105,400 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
62 m2
89,800 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
61 m2
350 €
Izdavanje / Zastupnik
BG HOME real estate
52 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

Cilj nekretnine
IN-EL
SMB nekretnine
Agencija Momčilović 011
Gigant nekretnine
Milox nekretnine
LIFE HOUSE NEKRETNINE
Eurostan nekretnine