SrbijaSpace

Plac ili njiva

Plac ili njiva
28
Oct-19

Plac ili njiva

Objavljeno: 28/Oct/2019, SrbijaSpace.com
(1) komentara (5097 pregleda)

Pokušaćemo pojasniti razliku između Njive i Placa, jer je razlika između ta dva tipa zemljišta velika. Pre nego nego se odlučite za kupovinu nekog zemljišta, morate kao prvo odlučiti da li želite njivu jer se planirate baviti poljoprivredom ili želite plac na kome planirate izgraditi stambenu kuću ili poslovni objekat.


Stambeni ili poslovni objekat ne može se graditi bez građevinske dozvole!


U brojnim slučajevima se desilo to da su pojedini kupci odlučili kupiti zemljište, a da se pre kupovine nisu informisali da li se to zemljište tretira kao njiva ili plac i da li se zemljište nalazi u građevinskoj zoni. U brojnim oglasima može se videti, kako mnogi prodaju „plac“, međutim neki od tih placeva se sa pravne tretiraju kao „njive“ i tu može nastati veliki problem za kupca.

U nekim ranijim slučajevima kupovane su njive i na njima su se gradili stambeni objekti, a tek kasnije se zatražila legalizacija.

U sadašnje vreme ne može se graditi objekat, ako se za njegovu izgradnju ne dobije građevinska dozvola.
 

Zbog toga vam svakako predlažemo pre nego što se odlučite na kupovinu nekog placa da zatražite od prodavca „Posedovni list“ za tu parcelu. Jer ako kupite zemljište za koje se sazna da nije građevinski plac već samo njiva, prevođenje njive u građevinski plac vas može koštati između 2000 i 4000 eura. 

Pre kupovine bilo kog zemljišta, predlažemo vam da proverite sledeće:
 

  • Tražite od prodavca vlasnički list
  • Proverite klasu zemljišta i da li je zemljište poljoprivredno ili građevinsko
  • Proverite pravo korišćenja na zemljištu
  • Zatražite od prodavca kopiju plana
  • Proverite da li je plac predviđen detaljnim regulacionim planom


Pre vaše odluke o kupovini zemljišta-placa i potpisivanja ugovora, proverite svu potrebnu dokumentaciju i nikako ne treba da verujete prodavcu na reč. Ako niste stručni i dobro informisani iz ove oblasti, predlažemo vam da obavezno angažujete stručnu osobu iz sveta nekretnina (agenciju) ili advokata. 


Njive se u Vojvodini mogu kupiti za 5000, ali i za 20.000 eura po hektaru!


Njiva ili oranica je vrsta obradivog zemljišta, koje se koristi za potrebe ratarstva. Njiva se koristi za kultivisanje biljaka, pre svega žitarica i industrijskih biljaka. Najveći deo njiva u Srbiji, smešten je po nizijama i u kotlinama.


Njive u Banatu
 

Cena njiva u Vojvodini zavisi pre svega od lokacije i kvaliteta zemljišta i takve njive se mogu kupiti za 5000 eura po hektaru, ali i za 20.000 eura.

Cena njiva u Vojvodini najpovoljnija je u Banatu dok je cena njiva u Bačkoj i Sremu potpuno izjednačena. Njive se u Sremu prodaju za 6000 eura, ali i za 10000 eura, mada se pojedine njive u ovoj regiji prodaju i za 15.000 eura po hektaru. 


Njive u Vojvodini
Njive u Vojvodini
 

Građevinsko zemljište je predviđeno za izgradnju stambenih ili poslovnih objekata. Cena građevinskog zemljišta isto zavisi od same lokacije, ali i toga da li je na zemljištu planiranja gradnja stambenih, poslovnih objekata ili objekata u građevinskoj zoni.

Cena vikend placeva u okolini Novog Sada se kreće od 10 do 50 eura po kvadratu, a sama cena zavisi od toga da li plac poseduje priključak za struju, mogućnost bunarske ili gradske vode da li je dozvoljena gradnja, putna infrastruktura sa saobraćajnicama i mogućnost gradskog ili prigradskog prevoza.
 

Cena placeva koji se mogu koristiti za stambenu izgradnju se kreće od 13100 eura za plac na Klisi od 385 metara kvadratnih za plac u blizini autoputa veličine 510 kvadrata treba izdvojiti 25.800 eura, a recimo za plac u centru Novog Sada od 340 kvadrata, treba izdvojiti čak 130. 000 eura.

Cene placeva za izgradnu stambenih zgrada i u industrijskim zonama znatno su veće, ali o tome u nekom drugom tekstu.


 

(1) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2