SrbijaSpace

Razgledanje stana koji želite da kupite

Razgledanje stana koji želite da kupite
04
Sep-23

Razgledanje stana koji želite da kupite

Objavljeno: 04/Sep/2023, SrbijaSpace.com
(1) komentara (204 pregleda)


Da li ste čuli da je neko kupio stan na neviđeno? Jednostavno, to se ne događa. Pre kupovine stana svaki kupac želi da se uveri da je to baš ona nekretnina koju je video u oglasima.

Prilikom razgledanja stana koji razmatrate za kupovinu, postoje neki ključni faktori na koje treba da obratite pažnju kako biste doneli odluke zbog kojih se kasnije nećete kajati. Sabrali smo dobre prakse i iskustva i evo nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom razgledanja stana.

Lokacija: Istina, lokacija je broj jedan od faktora za ogromnu većinu kupaca. Proverite lokaciju stana a tu pre svega mislimo na prateće sadržaje koji su vam potrebni. Blizina javnog prevoza, prodavnica, škola, bolnica i drugih važnih mesta može biti ključna u vašem odabiru. Takođe, razmotrite bezbednost i kvalitet života u tom delu grada.

Stanje nekretnine: Opšte stanje nekretnine tj. stana može da mu spusti ili podigne cenu. Otvorite četvoro oči. Proverite da li su zidovi, podovi, plafoni i instalacije u dobrom stanju? Pogledajte da li postoje oštećenja ili znaci vlage. Parket, stolarija, podrumske prostorije.

Orijentacija: Mnogima nije svejedno na kojoj strani stana sunce zalazi a na kojoj izlazi, tj. Gde je terasa ili balkon. Obratite pažnju na orijentaciju stana. Da li je dovoljno svetlosti tokom dana? Da li ima dobrog prirodnog osvetljenja?

Pogled: Pogledajte kroz prozore. Kakav je pogled? Da li postoje prepreke koje bi mogle da ga blokiraju u budućnosti? Pogotovo u velikim gradovima kao što su Beograd ili Novi Sad, nove zgrade niču brže nego što možete i da zamislite. Možda baš vama ta nova zgrada uništi lep pogled.

Prostor: Kvadratura ume da zavara, pogotovo ako stan ima mnogo hodnika. Proverite da li su dimenzije soba odgovarajuće za vaše potrebe. Da li postoji dovoljno prostora za nameštaj i druge stvari koje planirate da imate?

Infrastruktura: Uverite se u kakvom je stanju infrastruktura zgrade. Da li postoji lift? Kako funkcioniše grejanje, hlađenje i vodovodne instalacije?

Zvuk i buka: Pokušajte da oslušnete nivo buke. Da li se čuju zvuci iz okoline ili iz drugih stanova ili sa ulice?

Održavanje zgrade: Pitajte o učestalosti održavanja zgrade. Bolje održavane zgrade obično znače manje problema u budućnosti. Ako zgrada nema upravnika možda je to signal da su narušeni međuljudski odnosi i da ćete se teško dogovoriti za bilo šta vezano za zajednički život u zgradi.

Parkiranje: Ako posedujete automobil, proverite dostupnost i bezbednost parking mesta ili garaže. Danas je to jedan od posebno važnih segmenata prilikom odabira stana jer auto se podrazumeva ali šta ako nema dovoljno parking mesta?

Sigurnost: Pitajte agenta ili vlasnike o sigurnosti zgrade. Postoji li video nadzor, portirnica ili druge mere zaštite? Pitanje da li se zgrada redovno zaključava je nešto na što ne smete da ne dobijete tačan odgovor.

Troškovi: Informišite se o mesečnim troškovima stanovanja kao što su režije, održavanje zgrade, upravnik, porezi i slično.

Dokumentacija: Proučite sve relevantne dokumente kao što su vlasnički list, upotrebna dozvola, energetski pasoš i slično.

Budžet: Obezbedite da se ne premaši vaš budžet. Cena stana je samo deo troška. Imajte na umu i dodatne troškove kao što su porezi, provizija za agenciju, troškovi prenosa vlasništva itd.

Budućnost: Razmislite o tome da li će taj stan odgovarati vašim potrebama i planovima za budućnost.

Pitanja koja postavljate i stvari koje primećujete tokom razgledanja stana mogu vam pomoći da steknete celovitu sliku o nekretnini pre nego što donesete odluku. Ako je moguće, možda bi bilo dobro da imate sa sobom stručnjaka ili nekoga ko se razume u nekretnine kako biste dobili dodatno mišljenje. Agencija za nekretnine je sigurno jedan od pravih izbora za to.

 

Provera komšija i okoline

 

Razgovor sa komšijama: Tokom posete nekretnini, pokušajte da razgovarate sa nekim od komšija. Pitajte ih o zajednici, okolini, problemima koje su imali ili imaju sa nekretninom ili zgradom. Vole ljudi da ogovaraju i ako ste komunikativni možete puno toga saznati.

Istraživanje okoline: Posetite kvart i okolinu u različitim vremenima dana kako biste dobili bolju sliku o atmosferi i buci u tom području.

Internet istraživanje: Svuda pođi ali se na Internet vrati. Možete pretražiti lokalne grupe ili forume na društvenim mrežama kako biste saznali više o komšijama i događanjima u kvartu.

 

Provera zaostalih računa

 

Razgovor sa prodavcem: Pitajte prodavca da vam pokaže dokaze o plaćenim računima za struju, vodu, grejanje i druge troškove. Ovo vam može dati ideju o tome da li postoje zaostali računi.

Kontaktiranje komunalnih službi: Možete kontaktirati lokalne komunalne službe kako biste proverili da li postoje zaostali računi za nekretninu.

Zatražite pisani dokaz: Pre nego što kupite nekretninu, zatražite od prodavca da vam pruži pisani dokaz da su svi računi izmireni do trenutnog datuma.

Provera kod notara: Jedna od sigurnijih varijanti je da posetite notara. Pre nego što se zvanično zaključi kupoprodajni ugovor, notar može da uradi proveru kako bi se vi osigurali da nema zaostalih dugovanja vezanih za nekretninu.

Pregovaranje o zaostalim dugovima: U pregovorima oko cene nekretnine, možete uključiti i mogućnost da prodavac pokrije zaostale dugove ili da cena bude umanjena za iznos tih dugova.

Važno je da budete pažljivi i temeljni prilikom provere komšija i zaostalih računa kako biste se osigurali da kupujete nekretninu bez nepoželjnih iznenađenja.

 

I na kraju

 

Možda je sve ovo napred navedeno nebitno i ne mora da utiče na vašu odluku o kupovini stana. Ipak, preporučujemo da ga pogledate i razgledate iz više uglova jer se stan ne kupuje svaki dan.

Slika: privatna kolekcija

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(1) komentara
  • Lena
    Lena
    16-Sep-23


    Svaka čast, svega ste se setili! Ja na prvom mestu obraćam pažnju na odabir agencije kojoj ću pokloniti svoje poverenje, a onda na sve ostalo. Ali definitivno ste pobrojali sve na šta treba obratiti pažnju. Bravo!dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
245,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
112 m2
155,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
45 m2
316,200 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
93 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2