SrbijaSpace

Reakcije svetskog tržišta nekretnina za vreme kriza

Reakcije svetskog tržišta nekretnina za vreme kriza
24
Mar-20

Reakcije svetskog tržišta nekretnina za vreme kriza

Objavljeno: 24/Mar/2020, SrbijaSpace.com
(7) komentara (2502 pregleda)

Većina vas sigurno zaključi da je reakcija svetskog tržišta nekretnina, tokom brojnih kriza kroz istoriju pa i ove sa Korona virusom negativna. Međutim moramo konstatovati da smo tokom istraživanja brojnih tekstova na tu temu shvatili da reakcija tržišta nekretnina u vreme kriza može biti čak potpuno suprotna.

Negativna stanja na berzama za vreme kriza ne utiču uvek negativno na potencijalne kupce nekretnina. Pojedine informacije ukazuju na to da je tržište nekretnina u mnogim slučajevima kriza pa i recesija izuzetno stabilno. Za vreme nekih prošlih recesija, cene nekretnina su rasle nasuprot očekivanju da će biti snižene.


Negativna stanja na berzama za vreme kriza ne utiču uvek negativno na potencijalne kupce nekretnina!!!


Sezona značajnijeg kupovina nekretnina, skoro uvek se dešava početkom proleća. Bez obzira na trenutne probleme sa Korona virusom, počele su se pojavljivati čak i pozitivne informacije u vezi prodaja nekretnina. Ako investitori saznaju da berza postaje nesigurna, oni odmah reaguju prodajom akcija koje poseduju i kupuju istog trenutka obveznice. Kada je cena obveznica veća u tom trenutku su kamate koje se plaćaju ujedno niže. I u celoj ovoj priči kada se kamate obveznice snize, tada i stope hipoteka idu na dole.

Promene na berzama ne utiču uvek na tržište nekretnina, zato što kupci kupovinu nekretnine ne smatraju uvek investicijom. Za mnoge bračne parove sa detetom, kupovina nekretnine je u stvari neki novi početak njihovog zajedničkog života. Ključni detalj zbog koga će klijenti kupiti neku nekretninu je pre svega zbog velikog poverenja u agenciju koja se bavi prometovanjem nekretninama.


Sezona značajnijeg kupovina nekretnina, skoro uvek se dešava početkom proleća!!!


Niske kamatne stope mogu pozitivno uticati na potražnju nekretnina, mada je jasno da će trenutna situacijom sa problemom oko virusa dovesti sasvim sigurno do dugoročnih izazova u ponudi i potražnji nekretnina. Imamo saznanje da su u Americi na snazi trenutno izuzetno niske kamatne stope inventora i hipoteka, a to znači da u ovo krizno vreme postaje konkurentno za kupovinu nekretnina.

Kada na berzi cene akcija idu na dole, investitori reaguju tako što odmah traže sigurnije projekte za svoja ulaganja. Ovih dana je primećeno znatno povećanje internet saobraćaja za vreme problema sa virusom, a to znači da su investitori krenuli u traženje sigurnijih poslova koji se nude na internetu.


Niske kamatne stope mogu pozitivno uticati na potražnju nekretnina!!!


Poverenje u agenciju koja se profesionalno bavi prodajom nekretnina, ključni je momenat u odluci klijenta da kupi nekretninu preko određene agencije. Najveći uticaj na tržište nekretnina, sigurno će imati trenutna situacija prouzrokovana problemima sa Korona virusom. Situacija će sigurno uticati na trenutnu prodaju nekretnina i to će dobro doći ozbiljnijim kupcima, koji će reagovati kupovinom nekretnina za koje su duže vreme bili zainteresovani. Međutim to nikako ne znači da će cene nekretnina automatski biti niže, ali će sigurno uticati na to da će usporiti njihov rast.

Trenutno veliko interesovanje na našem tržištu vlada za kupovinu prve nekretnine, pre svega zbog povrata pdv-a. Poznato je da zakon omogućava olakšice za kupovinu prvog stana u novoj zgradi i to je detalj koji će za sada sigruno stabilno uticati na tržište nekretnina u našoj regiji.


Mnogi stručnjaci koji prate tržište nekretnina, smatraju kako će ova situacija čak pozitivno uticati sa smirivanje cena nekretnina!!!


Naša preporuka je svakako da u ovim vremenima dok traje kriza uz brojne neproverene informacije koje se objavljuju, pre odluke o kupovini nekretnine svakako konsultujete renomirane agencije koje se bave prodajom nekretnina uz naravno licencirane i iskusne agente koji za njih rade. Iz proverenih informacija saznajemo da su agenti pripremljeni za ovu situaciju te da maksimalno stoje na usluzi svojim klijentima uz poštovanje svih mera opreza koje su preporučene od strane državnih institucija.

I na kraju bonus video. Intervju vlasnika agencije SOLIS dat 2014. godine. Koliko je to bio vizionarski, životni i realan intervju procenite sami.

 

 

 

 

(7) komentara
 • Srecko
  Srecko
  26-Mar-20


  Kriza sa nekretninama ce se osetiti u zemljama sa slabom ekonomijom gde i mi spadamo.

 • anti analiticar
  anti analiticar
  24-Mar-20


  odlozene olimpijske igre i slaninijada! ako to nije dovoljno da se shvati da ce kriza potrajati onda ne znam sta treba drugo

 • optimista bez pokrica
  optimista bez pokrica
  24-Mar-20


  treba siriti optimizam ali oporavak ce biti jako neizvestan jer ovo je kriza veca od one iz 2008.

 • Hmmm
  Hmmm
  24-Mar-20


  Ekonomska kriza ce doci tek posle korona virusa .. a kriza znaci niske cene nekretnina jer ce kupci biti veoma oprezni. A vece od ovih cena nekretnina trenutno ko zna kad i ko zna gde .. zato je kriza losa za svaki posao pa i za nekretnine.

 • malena
  malena
  24-Mar-20


  Odličan članak! :) Da, situacija je takva da se će promet nekretninama mirovati dok traje vanredno stanje, što ne znači da interesovanja nema. Samim tim, mirovaće i cene, a onda, kad prođe vanredno stanje i počnemo da se vraćamo u normalu, mislim da će se nekretnine tražiti više nego cele prethodne sezone. "Ono što nas ne ubije, ojača nas", pa tako mislim da možemo da očekujemo da će posle ovoga što nas je snašlo, mnogi krenuti u akciju da sebi obezbede prikladnije mesto za život. I naravno, mislim da to ne treba raditi samostalno, bez renomirane agencije na svojoj strani jer ti ljudi zaista znaju šta rade.

 • angelina
  angelina
  24-Mar-20


  Ne verujem da ce se ova situacija mnogo odraziti na trziste nekretnina, za par meseci ce i ovo proci i zivot ce se vratiti u normalu...Niske kamatne stope ce sigurno pozitivno uticati na mlade bracne parove kojima treba svoj prostor...

 • Nenad
  Nenad
  24-Mar-20


  Hrabri zaključci, ali sve zavisi od toga koliko će trajati ova kriza. Ima analitičara koji predvidjaju da se radi o malom potreesu i da će brzo sve da dođe na svoje mesto, ali ima i onih koji kažu da je ovo samo početak i da će pravi ekonomski udari tek doći. A tržište nekretnina puno zavisi od makroekonomskih kretanja i kod nas i u svetu. A o teorijama zavere bolje da ne pričamo.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
113,300 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
55 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
195,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
65 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
85 m2
90,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
74 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2