SrbijaSpace

Šta sve utiče na cenu stana?

Šta sve utiče na cenu stana?
03
Mar-20

Šta sve utiče na cenu stana?

Objavljeno: 03/Mar/2020, SrbijaSpace.com
(3) komentara (3025 pregleda)

Da li je stan koji kupujem precenjen? Šta sve utiče na cenu stana koji želim da prodam? Dileme imaju i kupci i prodavci. Dobro formirana cena će biti primamljiva kupcima, pokriti troškove i ostaviti mesta zaradi.

Ostanite uz tekst i osveltićemo faktore koji utiču na cene stanova kao i njihov kvantitativni uticaj na cenu. Također ćete videti i koje to skrivene probleme niska cena može da maskira.


Trend cena nekretnina u Beogradu nam ukazuje da je lokacija bitna


Veći gradovi imaju višestruko više cene kvadrata nego manja mesta, ali i unutar jednog grada cena varira od  lokacije  nekretnine. Tako na primer, u glavnom gradu cena kvadrata stana može biti i do 25%  jeftinija ako govorimo o rubnim opštinama. Nepisano pravilo je da što je lokacija bliža centru cena ima trend rasta jer ljudi traže:
 

 • Blizinu prodavnica i škola
 • Bezbedan kraj
 • Parkove
 • Savršenu putnu infastrukturu


Pored iznosa koji je neko spreman da izdvoji za stan lokacija je drugi bitan element od koga se teže odustaje. Praksa kaže da se često pazare stanovi koji nisu željene kvadrature ali samo da budu na željenoj lokaciji.


Novogradnja, starogradnja i stanovi u izgradnji


Znamo da je novogradnja daleko najskuplja jer nosi neke prednosti:
 

 • Prvi ste vlasnik stana
 • Nema dodatnih troškova za adaptaciju
 • Najčešće poseduje savremeniji sistem izolacije zgrade, rešen sistem grejanja, zgrade imaju savremen lift, parking mesto...


Ipak ovde se najčešće dešava precenjivanje stana i cenu podiže zona u kojoj se novogradnja nalazi. Isti stan u novogradnji na atraktivnoj lokaciji u Beogradu košta i preko 3.000 eura za 1m2 dok je cena umerenija što pratimo gradnju u daljim opštinama.

Cena stana u starogradnji je niža i češće zavisi od same nekretnine. Sa sobom donosi i troškove za rekonstrukciju koji mogu premašiti i 10.000 eura, ali se mnogi odlučuju za ovu varijantu jer:
 

 • I pored dodatnih troškova cena je niža nego u novogradnji
 • Kvalitet starogradnje može biti dobar
 • Stan može biti i opremljen pa novog vlasnika očekuju niži troškovi kasnije


Najjeftiniji su stanovi u izgradnji. Tu su uštede najveće ali treba biti obazriv
 

 • kome se novac daje, da li je izvođač odgovoran
 • treba proveriti svu dokumentaciju da bi bilo moguće kasnije uknjiženje


Šta nudi stan i zgrada?


Uslovi u zgradi i izvan nje


Kao što smo rekli cena stana je viša ako zgrada poseduje lift, ako postoji novija fasada i čist zajednički prostor ispred i u zgradi. Ako je to naselje u kojem se očekuje dalja gradnja, rašće i cene nekretnina zajedno sa tražnjom.

Što je stan na nižem spratu cena raste. Ista je situacija ako poseduje podrumski prostor i podzemne garaže.


cena stana kriterijumi
 

Cena varira i od toga koliko je stanova na jednoj etaži i kakav pogled ima konkretan stan.


Kvadratura


Po nekom nepisanom pravilu niža je cena po m2 za stanove veće kvadrature nego za one manje površine. I pored toga svota novca koju možete izdvojiti je ono što će odrediti da li ćete kupiti garsonjeru ili trosoban stan.


Unutrašnjost stana


Ovo je treći veliki test i bez obzira na sve druge pogodnosti ako stan nije funkcionalan neće biti ni plaćen. Cenu obara loš razmeštaj prostorija, mala kuhinja, malo kupatilo…

Dobro je ako svaka prostorija ima prozor, ako je reč o novoj vrsti stolarije, posedovanje roletni, klime, ako postoji i terasa.

Dakle, sve se gleda, sve je bitno i cenu određuje kako sam stan tako i njegova okolina.


Kretanje cena na tržištu


Sve dok postoji velika tražnja za stanovima, rašće i gradnja i cene će rasti. Dok se i za najskuplje nekretnine pronalaze kupci imaćemo ovakvo stanje na tržištu a kupcima će trebati sve veći iznosi za kupovinu. Problem je dublji i reč je o migraciji stanovništva ka gradovima koji žele prednosti vlasništva stanova bilo za život, bilo kao potencijal za izdavanje.


Kada je niža cena stana signal za uzbunu?


Kupovina stana je životna investicija za većinu porodica i treba biti pažljiv kada se nude stanovi koji imaju poteškoća za prodaju i pored niže cene
 

 • Proverite postoje li svi papiri neophodni za uknjiženje. Ko vam zapravo nudi stan na prodaju, možda ima još vlasnika sa kojima ćete imati probleme oko prenosa vlasništva.
 • Možda se ne čini bitno ali komšije u zgradi mogu biti prelomna tačka da neki stanovi dugo vremena budu na tržištu.
 • Proverite kakve vas sve popravke mogu očekivati. Kupatila deluju renovirana ali da li je posao kvalitetno odrađen? Stolarija može biti zamenjena ali kakav je njen kvalitet?


Saznajte zašto se nekretnina prodaje jeftinije i ne pristajte na izgovor “prodavac želi da brže obavi transakciju”.

Ne postoji jedinstven obrazac za definisanje kriterijuma šta sve utiče na cenu stana. Čak i subjektivno mišljenje utiče da se neke nekretnine brže prodaju. Nadamo se da je ovaj tekst ipak malo pomogao.

Šta Vi mislite o ovoj temi? Koliko su cene stanova realne kod nas? Pišite nam u komentarima ispod tekta.

 

 

(3) komentara
 • Kupac
  Kupac
  04-Mar-20


  Cena stanova je uvek relana, tržište je reguliše, zavisi od potražnje i ponude. I pored navodno visoke cene stanovi se teško nalaze. Kaže se da je cena u izgradnji najniša, ali ti stanovi su kupljeni još u sivoj zoni. Investitor i ne počinje kopanje temelja dok nije prodao barem pola stanova.

 • invasion
  invasion
  03-Mar-20


  Mislim da su cene stanova nerealno skocile u zadnje vreme. Lokacija je najvazniji faktor jer naravno svi bi voleli da zive u centru ili sto blize. Medjutim mislim da je ipak vaznije ovo sto ste pomenuli sa komsijama, odnosno bitnije je da je okruzenje zdravo, jer ipak treba imati neki svoj mir. I naravno da su papiri u redu, jer ranije je bilo mnogo prevara sa stanovima u novogradnji. Zato je svakako bolje kupovati stan preko agencije, sto je sigurno - sigurno je.

 • malena
  malena
  03-Mar-20


  Mislim da su cene stanova kod nas retko kada realne. Uglavnom, sami prodavci nisu realni jer naravno, cilj i jeste da zarade što je više moguće. E sad, koliko se to isplati kupcu, to je pitanje o kome obično brinu agencije, pokušavajući da utiču na prodavca da bude realniji, a na kupca da je to najbolja ponuda za njega. Ako pokušaju da zaobiđu agenciju, to je uvek "kocka". Kupac ne zna šta kupuje, jer mu prodavac mnogo toga prećuti, možda napravi neki ustupak da ne bi otišao kod nekog drugog, a onda ovaj kasno shvati da je "prevaren", jer mu je nešto prećutano ili zabašureno. Zaista ima svega. Zato mislim da je uloga agencije za posredovanje u prometu nekretninama izuzetno bitna, jer sve to uspeva da "pomiri" i dovede prodavca i kupca do nekog realnog dogovora. Inače, članak je odličan, na sve ste mislili. :)dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
245,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
112 m2
155,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
45 m2
316,200 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
93 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2