SrbijaSpace

Zašto građani Srbije masovno kupuju nekretnine u Grčkoj

Zašto građani Srbije masovno kupuju nekretnine u Grčkoj
26
Oct-21

Zašto građani Srbije masovno kupuju nekretnine u Grčkoj

Objavljeno: 26/Oct/2021, Gabor Večei
(2) komentara (500 pregleda)

Poznato je da građani naše zemlje u poslednje vreme masovno kupuju vikendice i placeve u manjim mestima sa prirodnim okruženjem, ali i na poznatim lokacijama poput Kopaonika, Zlatibora, Fruške gore, Divčibara, Zlatara... Možda će vas iznenaditi informacija da građani Srbije masovno kupuju i nekretnine u Grčkoj.

Kada odlučuju o kupovini nekretnina Grci razmišljaju znatno drugačije od nas, jer je za njih veličina nekretnine poput garsonjere jednostavno neprihvatljiva za svakodnevni život. Veliki broj građana Grčke barem jednom je bio u poseti kod nekog svog prijatelja u Srbiji i bio poprilično iznenađen manjim stambenim prostorima u kojima neki od njih žive.


Nekretnine Grčka
 

To znači da su Grci navikli živeti u velikim prostranim nekretninama, tako da ne čudi da najveći broj Grka dnevnu sobu nikada ne koristi kao spavaću sobu. Kada kupuju nekretninu ta nekretnina mora posedovati barem nekoliko spavaćih soba. Međutim dolaskom krize deo tog razmišljanja se ipak promenio, naročito kod onih Grka koji nisu više mogli plaćati porez za nekoliko nekretnina koje su posedovali.


Građani Srbije u poslednje vreme masovno kupuju nekretnine u Grčkoj!!!


Većina građana Grčke nikada nije svakodnevno živela u svojim nekretninama u većim gradovima, već ih je iznajmljivala samcima ili turistima, a za svoje potrebe kupovali su nekretnine od najmanje 100 kvadrata na manje atraktivnim lokacijama na kraju gradova ili u manjim mestima.

Kako razmišljaju građani Srbije kada kupuju nekretnine i zašto ih sve više kupuju u Grčkoj saznaćete u narednim rečenicama ovog teksta...

Kupce iz Srbije pandemija virusa nije ni najmanje poremetila u odluci da kupe neku nekretninu u Grčkoj. Zanimljivo je da se cene nekretnina u Grčkoj nisu menjale i da su uglavnom onakve kakve su bile 2019. godine. Ništa nije manje interesantna informacija da su nekretnine u Grčkoj često čak jeftinije od nekretnina u Srbiji.

Naši građani koji letuju u Grčkoj, najčešće na odmor odlaze na sever Grčke pa ne čudi da i nekretnine kupuju uglavnom na severu ove prelepe zemlje. Jedan od razloga zainteresovanosti za kupovinu nekretnina na severu Grčke je i blizina autoputeva. Zahvaljujući tome iz Srbije se na sever Grčke stiže za nekih 6 do najviše 8 sati.


Cene nekretnina na obali severa Grčke nikada nisu bile povoljnije!


Napomenuli smo da su cene nekretnina na severu Grčke izuzetno povoljne, ali je situacija sasvim drugačija ako nekretninu želite kupiti na atraktivnim lokacijama poput Krita, Krfa, Lefkade ili Evije. Cene nekretnina na ovim lokacijama, znatno su više za razliku od cena nekretnina na severu Grčke. Možemo navesti i to kako su prodajne cene nekretnina najniže u Olimpijskoj regiji.


Kupovina nekretnina u Grčkoj
 

Nekretnine u Grčkoj osim naših građana koji žive u Srbiji, kupuju i naši gastarbajteri koji žive i rade u Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, ali i oni koji žive u nekim drugim krajevima sveta. Ako navodimo cene u Olimpijskoj regiji, možemo konstatovati kako je cena nekretnina u ovoj regiji od 900 do 1000 Eura po kvadratu i to je cena za one nekretnine koje su nešto udaljenije od obale i mora. Može se eventualno desiti da pronađete i nekretninu koja se prodaje po nešto nižoj ceni, ali je to ipak retkost.

Za nekretnine koje su izgrađene u blizini morske obale treba izdvojiti više novca, a to znači da se cene nekretnina blizu obale kreću od 1200 do 1300 Eura po kvadratu. Ako navodimo cene nekretnina na Halkidikiju, starije nekretnine se prodaju po navedenim cenama, ali za nove nekretnine već treba izdvojiti od 1800 pa čak i 2000 Eura po kvadratu.


Građani Srbije najčešće kupuju nekretnine na severu Grčke!


Solun je među našim građanima jedan od najpopularnijih gradova pa da navedemo kako su cene starijih nekretnina u ovom gradu između 1200 i 1500 Eura. Nekretnine novijeg datuma koje su građene u Solunu, poseduju prodajnu cenu od 1500 pa sve do 1800 Eura. Treba napomenuti i to da su prodajne cene nekretnina u Grčkoj veće, ako ih želite kupiti u samoj blizini obale.

Zanimljivo je to što su naši građani pre 10-tak godina kupovali apartmane u Grčkoj po izuzetno povoljnim cenama. Radi poređenja treba navesti da ste za određenu sumu novca tada mogli kupiti apartman u Grčkoj, a u Beogradu za istu sumu neku garažu ili šupu. Oni koji su u to vreme uložili novac za kupovinu nekretnine u Grčkoj, sada istu vrlo uspešno iznajmljuju. Izuzetno je neobična informacija kako je na Leptokariji veći broj Nišlija kupio nekretninu, tako da imaju i svoju Nišku ulicu.

Grčka vlada je usvojila zakon kojim se građanima Srbije omogućava kupovina nekretnina u ovoj zemlji, pod istim uslovima koji pri kupovini nekretnina imaju i građani Grčke. Veliku povoljnost je doneo i novi zakon koji je porez na prenos apsolutnih prava nekretnine snizio sa 24% na izuzetno povoljnih 13,9%.


Nije ipak sve tako idealno jer i prilikom kupovine nekretnine u Grčkoj treba biti izuzetno oprezan!


Na Grčkom tržištu nekretnina vlada izuzetno velika stabilnost cena po kojima se nekretnine već duže vreme prodaju. Naši građani su najviše zainteresovani za kupovinu stanova koje treba renovirati, ali moramo napomenuti kako takvih stanova skoro i da nema u ponudi.

Onima koji razmišljaju o kupovini nekretnine koju treba renovirati jer smatraju da će tako povoljnije proći, moramo napomenuti i to da za skoro istu cenu mogu pronaći i kvalitetnu nekretninu koju ne treba renovirati. U Grčkoj je izuzetno dobra ponuda useljivih apartmana i vila, ali je primetan i povećani interes naših građana za nekretnine u većim gradovima poput Atine.


Solun
 

Najviše se traže takozvane „Mazonete“ i da pojasnimo kako se zapravo radi o smeštajnim jedinicama poput jednosobnih i dvosobnih stanova. Ovo su stambene jedinice koje se najčešće nalaze u vilama koje poseduju jednu ili dve spavaće sobe u kojima se nalazi jedan dva do tri kreveta. U Mazonetama se nalazi i dnevni boravak u kome ima kuhinjskih elemenata i veoma često i sofa koja se može otvoriti ili ležaj za jednu osobu. Ovaj tip nekretnina poseduje i kuhinju kao i terasu, ali i dodatni sprat do koga se najčešće dolazi postavljenim kružnim stepenicama. Treba svakako napomenuti da se u Mazonetama u gornjem delu nalaze i kosine krova.


Mazonete su stambeni prostori slični jednosobnim ili dvosobnim stanovima!


I kako smo već pisali, naši građani mogu kupovati nekretnine u Grčkoj pod istim uslovima koje imaju i njihovi građani. Ipak po nama se desio propust koji je bio vidno primetan tokom perioda sa pandemijom virusa. Pre toga naši građani su mogli bez problema odlaziti u Grčku, ali je situacija sa Coronom dovela do toga da građani Srbije koji su vlasnici nekretnine u Grčkoj u tu zemlju zbog navedene situacije ne mogu da uđu.

Deo tog problema kasnije je bio barem privremeno rešen, ali smatramo da bi određenim zakonom, svakako trebalo vlasnicima nekretnina u toj zemlji a koji nisu njeni državljani, omogućiti nesmetan ulazak u Grčku.


Građani Srbije nekretnine u Grčkoj mogu kupiti pod istim uslovima kao i građani Grčke!


Naši građani koji poseduju neku nekretninu u Grčkoj, redovno moraju izmirivati svoje finansijske obaveze poput plaćanja poreza na imovinu, plaćanje računa za komunalije, struju, kao i neke druge finansijske obaveze. Neki od njih svoje nekretnine iznajmljuju i upravo od te zarade plaćaju sve svoje mesečne i godišnje obaveze u vezi nekretnina. U vremenu kada naši građani nisu mogli ući u Grčku, trenutno je izostao priliv novca od iznajmljivanja nekretnina.

Ova situacija nije dovela samo do izostanka naših pa i turista iz nekih drugih zemalja koji su iznajmljivali te nekretnine, već je to bila i prepreka da vlasnici nekretnine odu do grada gde poseduju nekretninu kako bi platili sve svoje finansijske obaveze.

Nije ni malo jednostavno organizovati iznajmljivanje nekretnine u Grčkoj, a živeti u Srbiji. Jer ako iznajmljujete stan, kuću ili apartman turistima, njih treba dočekati, redovno održavati higijenu nekretnine, menjati posteljinu. Dobar deo aktivnosti može se sprovesti putem interneta, ali za sve drugo neko mora biti fizički angažovan.


I naši građani koji poseduju nekretninu u Grčkoj moraju redovno izmirivati porez i mesečne finansijske obaveze!


Po mišljenju mnogih, nekretninu u Grčkoj treba kupiti u gradovima koji „žive“ tokom cele godine. Manji broj naših ljudi bavi se turizmom tako što redovno izdaju svoju nekretninu u Grčkoj, već je više ideja da im se pokriju troškovi preko cele godine, a da oni mogu boraviti u svojoj nekretnini tokom godišnjeg odmora.

Malo je njih koji poseduju dovoljno novca kako bi se ozbiljnije bavili turizmom, već svoju nekretninu koriste kako bi u njoj proveli svoj odmor. Ako želite nakon određenog vremena prodati svoju nekretninu u ovoj zemlji, uvek ćete je prodati po nešto većoj ceni, nego onoj koju ste platili tokom kupovine. To znači da vaše investiranje u nekretninu u Grčkoj, nikada ne gubi na svojoj vrednosti već naprotiv.


Mišljenje mnogih je kako nekretninu u Grčkoj treba kupiti u gradu koji „živi“ preko cele godine!


Procene pojedinih stručnjaka koji se bave prodajom nekretnina je da se uložena investicija u nekretninu u Grčkoj vraća za 10-tak godina. Ova procena se naravno vezuje za redovno (svakodnevno) iznajmljivanje nekretnine koju ste kupili i pre svega od načina na koji svoju nekretninu u ovoj zemlji iznajmljujete. Ako svoju nekretninu u Grčkoj ne iznajmljujete redovno, onda se procenjuje kako se vaša investicija u nekretninu vrati u periodu od 20-tak godina.


Prodaja nekrentina u Grčkoj
 

Ako želite vašu nekretninu u Grčkoj svakodnevno iznajmljivati, jedno od rešenja je angažman lokalnih meštana. Svakako morate angažovati čoveka koji će dočekivati i ispraćati goste i naravno spremačicu koja će čistiti aprtman, prati, sušiti, peglati i menjati posteljinu tokom smene gostiju, ali i koja će redovno održavati čistoću u apartmanu-stanu.


Ako svoju nekretninu u Grčkoj iznajmljujete svakodnevno vaša investicija kupljene nekretnine vraća se u periodu od 10 godina!


Osim što su cene nekretnina na brojnim lokacijama u Grčkoj različite, isto tako su i cene iznajmljivanja apartmana i stanova različite. Cene nekretnina su povoljnije u Kalikratiji, Solunu, Paraliji i Asprovalti, ali su zato cene nekretnina na Sitoniji, Kasandri i na Halkidikiju znantno veće. Odmah je jasno na kojoj lokaciji možete svoju nekretninu turistima iznajmiti za znatno veću cenu i sve je naravno stvar finansija i koliko novca možete izdvojiti za kupovinu nekretnine u Grčkoj.

Treba svakako napomenuti da je Sitonija idealna za one koji zaista žele da se odmore, jer na Sitoniji nema gužve u saobraćaju, nema ludog noćnog provoda, a plaže nisu dupke pune, sem onih komercijalnih. Zato je ova lokacija idealna za porodice koje imaju bebu i malu decu.

Predlažemo da budete oprezni prilikom odabira i kupovine nekretnine, jer nije sve tako idealno kao što izgleda. U poslednje vreme se na prodaju češće nude novi stanovi, ali stanovi koji su u nenaseljenom delu i naselju do koga nije asfaltiran put. Ponekad ima u ponudi starijih stanova, ali su takvi stanovi u izuzetno lošem stanju i za njih je potrebna jedna ozbiljnija adaptacija.


Što je nekretnina u Grčkoj skuplja možete je i iznajmljivati za znatno više novca!!!


Simpatično je to kada Grci koji prodaju nekretnine čuju da je kupac iz Srbije, odmah nude povoljniju cenu nekretnine nekada i za čitavih 5000 Eura, a odmah se spominje i mogućnost otplate. Ako sa prodavcem dogovorite kupovinu nekretnine na rate to se sve veoma jednostavno rešava ugovorom kod advokata i u tom slučaju je zaštićen prodavac ali i kupac.

Negativno je to što kupovinom nekretnine u Grčkoj ne stičete automatski pravo na stalni boravak, osim ako cena vaše nekretnine ne prelazi vrednost 250.000 Eura. Kao vlasnik nekretnine ne stičete neku posebnu povoljnost te u Grčkoj možete biti kao i svaki drugi turista 90 dana u periodu od 6 meseci ili sveukupno 180 dana u toku jedne kalendarske godine. 


Kupovinom nekretnine u Grčkoj ne stičete pravo na neograničeni boravak u ovoj zemlji!!!


Ako ste zainteresovani za kupovinu nekretnine u Grčkoj, svakako predlažemo da se obratite za savet renomiranoj agenciji za posredovanje u prometu nekretnina. Ništa manje nije važan ni odabir pouzdanog advokata u ovoj zemlji, koji će proveriti ispravnost dokumenata nekretnine koja se prodaje i za koju ste vi zainteresovani.

U katastru se prvo proveravaju dokumenti nekretnine, ali se ujedno proverava i regularnost placa na kome je nekretnina izgrađena. Odgovor o tome da li su ispravni svi dokumenti nekretnine koja se prodaje, možete očekivati u roku od 10-tak dana, možda i nešto ranije.


Obavezno pre kupovine nekretnine saznajte koju dokumentaciju trebate obezbediti i u kojoj Grčkoj banci je najbolje da otvorite račun!


Kada ste sigurni da je dokumentacija nekretnine koju planirate kupiti apsolutno ispravna, sledi potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Koliko vremena treba za upis vaše nekretnine u katastar, najviše zavisi od sposobnosti advokata i nekada je za upis u katastar kupljene nekretnine potrebno 15-tak dana, ali u nekim slučajevima i znatno brže.

Svakako vam pre odluke o kupovini nekretnine u Grčkoj preporučujemo da se precizno raspitate o dokumentaciji koja će vam biti potrebna. Obavezno proverite i u kojoj banci u Grčkoj je najbolje da otvorite svoj račun koji će vam biti potreban za transakciju novca prilikom kupovine nekretnine.

fotografije: Pixabay

 

 

(2) komentara
 • Lana
  Lana
  05-Mar-22


  Da imam sta da ulozim i ja bih kupila stancic u Grckoj, recimo u Nei Poriju, nije mnogo daleko, a mirno i lepo mesto.

 • Senka
  Senka
  05-Mar-22


  Ove godine je sve poskupelo, pa tako i aranžmani u Grčkoj. Kad sve saberete, to uopšte nije loša investicija. Kupiš lepo stan u Grčkoj, ideš kad hoćeš, u međuvremenu ga izdaješ, pa se polako otplaćuje sam, i milina. Da imam neke pare sa strane, odmah bih to uradila. Doduše, teško da bih ga mnogo izdavala, radije bih i sama živela tamo, ali onda bih mogla da izdam ovaj u Beogradu, što je opet sasvim dobra investicija. Dali ste mi temu za razmišljanje. Hvala. :)dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2