SrbijaSpace

Kada treba nabaviti video nadzor?

Kada treba nabaviti video nadzor?
13
Jun-22

Kada treba nabaviti video nadzor?

Objavljeno: 13/Jun/2022, SrbijaSpace.com
(0) komentara (541 pregleda)

Video nadzor je u današnje vreme postao uobičajna pojava, a neretko i nužan odabir ukoliko želite da adekvatno zaštitite svoju imovinu. Od momenta svog nastanka pa do danas, ovaj sigurnosni sistem je bio podložan kritici da ugrožava pravo pojedinca na privatnost i zaštitu ličnih podataka, kao i da nije neophodno da ga svaki objekat poseduje.

Stoga se često postavlja pitanje, kada i kakav video nadzor je potrebno nabaviti?

Naredni redovi biće posvećeni upavo detaljnoj analizi i rasvetljavanju svih potencijalnih nedoumica u vezi momenta instalacije, kao i u vezi odabira odgovarajućeg tipa sigurnosnog sistema koji će odgovarati vašim individualnim potrebama.


#1 Kada je vreme da instalirate video nadzor?


Većina ljudi nije sigurna da li je neophodno da instaliraju video nadzor u sopstvenom domu, jer se ovaj korak obično doživljava kao ekstremna mera. Međutim, to ne mora da bude slučaj.

Prva stvar koja odvraća ljude od ovog poduhvata jeste mišljenje da je ovaj vid zaštite zapravo hiperbolisanje, te da je on vid kršenja osnovnih ljudskih prava. Važno je imati na umu da je korišćenje ovog sistema regulisano od strane nadležnih organa vlasti i da na ovaj način vi zapravo štitite isključivo sopstvene interese, a pritom ne ugrožavate tuđe.

Narodna skupština Republike Srbije je usvojila modifikovan Zakon o zaštiti podataka o ličnosti novembra 2018. godine koji je usaglašen sa policijskim direktivama i principima Evropske Unije. Ovim pravnim aktom se garantuje da osnovna individualna prava na privatnost nisu zloupotrebljena implementacijom video nadzora, što dodatno osnažuje mogućnost njegovog  korišćenja.

Dalje se postavlja pitanje da li je vama nužno da instalirate video nadzor?

Ovaj korak će direktno zavisiti od prirode vašeg posla i konkretne lokacije objekta. Periferija grada je daleko podložnija provalama i krađi nego centar grada, te stručnjaci savetuju da obavezno nabavite video nadzor ukoliko se vaš poslovni objekat nalazi na manje urbanom mestu.

Neretko se preporučuje da nabavite ovaj tip sigurnosnog sistema ukoliko vaš posao obuhva uslužne delatnosti i skladištenje robe, odnosno da je potrebno instalirati video nadzor ukoliko je vaša branša vezana za trgovinu, transport robe, skladištenje robe, hotelijerstvo i slično.

Ukoliko dođe do krađe, provale ili napada, obrada podataka je zakonita jer je došlo do ispunjenja sledećih uslova propisanih prethodno pomenutim pravnim aktom:
 

 • Kako bi se zaštitili važni životni interesi lica na koje se podaci odnose ili drugog fizičkog lica
   
 • Ukoliko podaci pomažu u obavljanju poslova u javnom interesu ili izvršenju zakonom propisanih ovlašćenja rukovaoca
   
 • Usled cilja ostvarivanja legitimnih interesa rukovaoca ili treće strane

 

Osim poslovnih objekata, video nadzor možete instalirati i na stambenim zgradama, tj. stanu ili kućama, ukoliko smatrate da živite u nebezbednim krajevima naselja.


#2 Tipovi video nadzora - koji video nadzor je najbolji za vas?
 

Prilikom izbora odgovarajućeg sigurnosnog sistema za vas, važno je da imate sledeće ključne faktore na umu - tip sistema, broj kamera koji želite da ugradite, kvalitet snimka koji emituju (rezolucija slike), sam snimač, kao i kvantitet snimljenih dana koji želite da sačuvate na duži vremenski period.

U skladu sa vašim individualnim potrebama, možete se odlučiti za neki od sledećih tipova video nadzora:

 

 • IP video nadzor - IP kamere, VMS, NVR, Enkoderi ili Dekoderi
   
 • CCTV video nadzor - CCTV kamere, DVR i oprema
   
 • Hibrid video nadzor - AHD kamere, Tribrid DVR i oprema

 

Prema mnogima je analogna tehnologija visoke rezolucije (HD TVI/CVI) najpovoljnija varijanta na kraći vremenski period, te se obično savetuje da ugradite ovaj tip sigurnosnog sistema na kuću.


Video nadzor kamere
 

IP sistemi su svakako, objektivno sagledano, skuplja investicija, ali dugotrajno posmatrano najisplatljivija solucija. U skladu sa tim, za ovu vrstu zaštite se obično odlučuju kompanije i firme, usled brojnih funkcija i mogućnosti koje uz njih i dolaze.

U zavisnosti od vašeg budžeta i limita finansijskih mogućnosti, možete razmotriti i hibridnu opciju video nadzora. Ova vrsta se odnosi na analognu HD tehnologiju koja omogućava prenos video signala u megapiksel rezoluciji i to putem regularnog koaksijalnog kabla.

Tako Trybrird DVR snimači omogućuju da se povežu AHD kamere, CCTV kao i IP kamere. Kombinacija korišćenja različitih sofisticiranih tehnologija vam može olakšati implementaciju i holističko funkcionisanje video nadzora, te je ovo rešenje sjajno ukoliko posedujete veću nekretninu.

Takođe, danas je povezivanje i pristupanje video nadzoru putem interneta krajnje jednostavno i lako. Većina proizvođača danas poseduje i besplatne aplikacije za sve pametne telefone, te možete pristupiti vašoj arhivi u svega par klikova. Zakupljivanje posebne fikse IP adrese više nije nužna stavka, pa je ovaj vid kontrole dostupan svim korisnicima.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo vas podstakli da adekvatnije sagledate vašu situaciju i dublje promislite da li je i vama potreban ovaj vid sigurnosnog sistema.

Slike:

https://unsplash.com/photos/KNt4zd8HPb0
https://unsplash.com/photos/yekGLpc3vro

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
128,750 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
57 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
160,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
62 m2
1,390,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
450 m2
300 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
28 m2
800 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2