SrbijaSpace

Kako da uredite iznajmljeni stan i sačuvate svoj depozit

Kako da uredite iznajmljeni stan i sačuvate svoj depozit
17
Oct-22

Kako da uredite iznajmljeni stan i sačuvate svoj depozit

Objavljeno: 17/Oct/2022, Srbijanka Stanković
(1) komentara (482 pregleda)

Preuređenje stana koji ste uzeli pod zakup u najmanju ruku može biti zahtevno. Stanodavci su uglavnom nesigurni u pogledu ideje o bilo kakvim promenama u enterijeru i njihovoj imovini. Zapravo, većina vlasnika je svesna da se vaš lični ukus neće poklopiti sa afinitetima stanara koji će se useliti u stan posle vas.  Može se reći da je to jedan od glavnih razloga što žele da dizajn ostane što neutralniji.

Imajući na umu ne tako fleksibilne uslove, može se činiti da je previše želeti da rentiran stan bude uređen u vašem stilu, da pritom zadržite svoj depozit po iseljenju. Međutim, dobro je znati da postoji mnogo načina na koje možete dodati lični pečat stanu koji iznajmljujete a da ne ostanete bez svog novca. Izdvojili smo nekoliko kreativnih i ekonomičnih rešenja. Pročitajte.


Razgovarajte sa stanodavcem o preuređenju


Pre nego što razmotrimo ideje za preuređenje, imajte na umu da jednostavno nisu svi stanodavci isti. Dok ćete se sa pojedinim vlasnicima nekretina lako dogovoriti oko bojenja zidova i unošenja svog nameštaja, drugi će biti rigidniji i manje otvoreni za dogovore. Prema tome, važno je da pre svojih planova za dekoraciju stana prijateljski porazgovarate sa stanodavcem, objasnite svoje namere i razumete sva pravila ili smernice koje on ima.


Preuredjenje stana
 

Neki stanodavci će možda odobriti krečenje, ali samo ako ga uradi profesionalac kako bi osigurali najbolji kvalitet radova (što će vas dodatno koštati). Postoje ljudi koji će vašu nameru da uređujete prepoznati  kao posvećenost njihovoj imovini, odnosno kao znak da neće morati da brinu o pronalaženju novih stanara neko vreme. Kad tražite stan za izdavanje u Beogradu, Nišu, Novom Sadu ili nekom drugom gradu obavezno prilikom obilaska “ispitajte teren” i pokušajte da otkrijete da li ćete kao stanar imati problema. Najčešće će stanodavac biti zadovoljan svim netrajnim promenama na nekretnini, ali u svakom slučaju vredi unapred proveriti.


Nameštaj “čini čuda”


Ako iznajmljujete nenamešten stan, možete napraviti ogromnu razliku u izgledu, dizajnu i ambijentu unošenjem nameštaja po svom ukusu. Međutim, ovo može biti skup poduhvat, pa budite sigurni da znate šta tražite i kakvom stilu težite da ne biste neplanski trošili novac.

Kauč, sofa, fotelje, ormari i stolice mogu dramatično uticati na izgled sobe. Ako nemate odobrenje da obojite zidove, unesite osveženje u neutralni enterijer tako što ćete kupiti komade nameštaja u intenzivnijim i živopisnijim tonovima.

Ako ne raspolažete s dovoljno sredstava da kupite novu sofu, kuhinjski sto ili neke uređaje, razmislite o “mekim” detaljima i dekoru kao što su jastuci, pokrivači ili zavese.

Tepisi su još jedan komad koji može potpuno da promeni ambijent – pa se postarajte da pronađete dizajn koji se uklapa sa preostalim nameštajem i istovremeno unosi posebnu živost u prostor.


Razmislite o osvetljenju


Pravo osvetljenje može promeniti celokupnu dinamiku prostorije. Razmislite o kupovini originalne podne lampe ili stone lampe mekih nijansi, koje mogu pružiti umirujući osećaj idealan za večeri provedene u čitanju.

Boje sijalica i abažura, kao i dizajn svetiljki mogu imati uticaj na izgled sobe. Razmišljajte van okvira i nemojte zanemariti važnost izbora rasvete.


Uključite umetničke detalje u dekor


Mnogi stanari izbegavaju ideju da dodaju bilo kakvo umetničko delo ili slike iako se na ovaj način uglavnom najbolje postiže personalizacija prostora. Stvar je u tome što su retki stanodavci koji blagonaklono gledaju na bušenje zidova, pa zakupci zaziru od ovakve dekoracije.

Međutim, ekser u zidu nije jedini način da svoje dragocene slike i fotografije okačite. Isprobajte dvostrane trake koje su dizajnirane tako da drže umetnička dela i porodične slike bez oštećenja boje.

Pronađite umetničko delo koje govori nešto o vama, odgovara vašem dekoru i čini da iznajmljen stan zaista izgleda kao vaš dom. Možete napraviti celu mini-galeriju u hodniku ili u dnevnoj sobi i tako potpuno izraziti svoju ličnost.


Udahnite život svom domu sobnim biljkama


Sobne biljke su izvanredno sredstvo za dizajn enterijera, koje povećava atraktivnost doma, i to uz minimalan trud i ulaganje. Sa savremenim uređajima i električnom opremom koji dominiraju u većem delu naših domova, uvođenje biljaka može učiniti više od samo poboljšanja izgleda prostorije, one mogu poboljšati i naše opšte blagostanje.

Kako biofilni dizajn postaje sve popularniji, moći ćete da pronađete neke jedinstvene primerke koji se savršeno uklapaju u stanu. Ipak, obavezno istražite, svaka biljka zahteva drugačiji nivo održavanja, želite da se posvetite biljkama koje odgovaraju vašem životnom stilu.


Stavite ogledalo – u svaku sobu!


Dobro je poznato da dodavanje ogledala čini da prostorija izgleda veće. Ipak, pored ovog poprilično praktičnog aspekta, ne treba zanemariti ni njihovu estetsku funkciju. Ogledala mogu biti dekorativna, naročito ako posvetite pažnju traženju odgovarajućeg rama. Okviri za ogledala u industrijskom stilu napravljeni od bakra ili metala su sve popularnije rešenje.

Ako ste više zainteresovani za boje, ovo može biti još jedna opcija za implementiranje pravih tonova u dizajn vašeg doma. Ogledala nisu uvek jeftina, ali mogu uneti drastičnu razliku u prostor ako se pravilno koriste.


Izaberite kvalitetnu posteljinu modernog dizajna


Ako nemate ideju kako da svojim stilom oplemenite spavaću sobu, posteljina je jedna od najlakših promena. Razmislite o odabiru smelih boja i dezena koji se ističu na neutralnoj pozadini. Posteljina se može dodatno opremiti živopisnim jastucima, pokrivačima i tepisima. Razmislite i o kvalitetnim zavesama. Svaka od ovih opcija značajno može da utiče na izgled enterijera, a ne zahteva veliki budžet kao kupovina kauča, na primer.


Na police za knjige postavite ukrase


Polica za knjige je atraktivna karakteristika u svakoj prostoriji. Istovremeno pokazuje vaš ukus za književnost i daje dubinu sobi. Ipak ne morate na policu ređati samo knjige, razmislite i o nekim ukrasima, umetničkim delima ili čak gramofonskim pločama.

Zamislite svoju policu kao priliku da postanete kreativni i date prostoriji pravu harizmu. Isprobajte različite aranžmane literature, razmislite o dodavanju nekog vizuelno upečatljivog posuđa ili čak kupite neke časopise da biste postigli efekat savremenog dekora. Ovo je vaš prostor i lako ga je preurediti na osnovu vašeg ukusa, pa se poigrajte sa nekoliko različitih opcija.

Na kraju, razmislite o tome na koji vremenski period želite da uzmete stan u zakup, pa prema tome procenite koja ulaganja vam se isplate. Kupovina posteljine ili podne prostirke je u većini slučajeva praktično i opravdano, ali budite sigurni da ostajete u određenom stanu pre nego što krenete u nabavku velike lampe ili nameštaja. Pametno isplanirajte finansije i uredite svoj iznajmljeni stan tako da liči na vaš dom.

Slike: pexels.com

(1) komentara
  • Milica
    Milica
    18-Oct-22


    Slazem se sa vama da nisu svi stanodavci isti, skoro je moja prijateljica imala situaciju da je morala da probusi zid zbog kablovske televizije ali joj se stanodavac bunio da busi na tom mestu...treba biti obazriv i za svaku promenu ih prvo pitati...Ja licno volim sitne detalje i u svaki prostor volim da unesem sto vise licnih predmeta i sitnica.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2