SrbijaSpace

Kako odabrati dobar stan za studenta u Novom Sadu?

Kako odabrati dobar stan za studenta u Novom Sadu?
16
Sep-21

Kako odabrati dobar stan za studenta u Novom Sadu?

Objavljeno: 16/Sep/2021, SrbijaSpace.com
(2) komentara (660 pregleda)

 

Mnogo je faktora koji utiču i važni su pri odabiru stana za smeštaj studenta u Novom Sadu. Želite najbolje uslove za svoje dete – da je blizu fakulteta, da je u bezbednom kraju, da je blizu menze, da je blizu autobuskih stajališta.

Još uvek je aktuelna potraga za studentskim stanovima i biće tako do kraja oktobra, dok se ne završi smena studenata u domovima. U vreme najvećeg interesovanja teško je pronaći stan koji će ispuniti sve kriterijume, biti povoljan, ali i pružati komforno stanovanje.

Koje su lokacije najtraženije u Novom Sadu? Kakve stanove treba uzeti u obzir, a od kakvih treba odustati?

Hajde da zajedno prošetamo kroz tekst i odaberemo savršen stan za studenta.


Lokacija vs. Cena stana u Novom Sadu – kako pronaći kompromis?


Najskuplje lokacije su u centru gde su garsonjere od oko 20 kvadrata oko 200 eura, a jednosobni stanovi od 50kvadrata u naselju Detelinara 250 evra. Za dvosobne treba izdvojiti od 250 € za udaljene lokacije pa do 500€ za stanove bliže centru.

Univerzitetski kampus se nalazi u naselju Limani 2 koje je i najatraktivnije pri pretrazi stanova za akademce, cena je slična cenama u centru, ali će se vaš student nalaziti u blizini fakulteta, svojih kolega i na samo 10ak minuta od centra Novog Sada, svih šetališta, urbane gradske zone i noćnog života.

Da bi kućni budžet lakše podneo cenu od 270 € za jednosobni stan, kolege se udružuju pa u ovakvim stanovima stanuje i po troje studenata, dele sve troškove, a opet imaju dobre uslove.

Najjeftiniji su stanovi za izdavanje u naseljima Adice, Avijatičarsko Naselje, Telep i drugi rubni delovi. U Telepu se na primer, za 200€ može pronaći komforan jednoiposoban stan, ali ovakve lokacije se retko biraju jer zahtevaju dugo svakodnevno putovanje.

Da bi roditelji uspeli da pomire ove dve kategorije – lokaciju i cenu, najčešće biraju male garsonjere koje su opremljene najskromnije, a u tome leži najveća zamka jer uslovi stanovanja često umeju da budu i nehumani.


Kakve stanove za iznajmljivanje treba izbegavati?


Stanovi u suterenu i potkrovlju su možda najlošiji izbor. Tu je izolacija slaba, studentu će biti hladno, prostor može biti memljiv ili da prokišnjava.

Studentima ne treba nikakav luksuz, ali je važno da je stan ipak okrečen, a da sav nameštaj i uređaji funkcionišu. Mnogi roditelji donose dušeke, opremaju kuhinju, kupuju nameštaj, angažuju agencije za selidbe, ali to je čisto bacanje para koje ste mogli da uložite u mesečnu kiriju bolje opremljenog stana.

Novi Sad je metropola pa život u njemu zahteva i oprez. Stan mora biti u zgradi koja deluje bezbedno, najbolje je ako ima i ulazna vrata koja se zaključavaju. Pitajte vlasnika da li stanuje još studenata u blizini, ko su komšije?


Novi Sad kula
 

Ako je zgrada daleko od autobuskog stajališta dobro razmislite da li je takva lokacija stana dobra, naročito ako tu treba da stanuje devojka. Akademski život podrazumeva kasno vraćanje, vrlo često bez kolega pa je najbolje misliti u napred i više platiti za studentski stan u bezbednijem kraju.


Skratite proces – iznajmite stan preko posrednika


Agencija za promet nekretnina je idealna za pronalazak stana za studente u gradu poput Novog Sada. Teško je u velikim gradovima pretražiti sve ponude i odvojiti vreme da svaku proučite i onda odustanete od onih loših.

Agencija ima registar stanova za izdavanje u Novom Sadu, opise nekretnine i slike unutrašnjosti i spoljašnjosti. Na taj način vrlo lako napravite selekciju i posetite nekretnine koje zaista vrede. Stanove traže ljudi koji ne žive u blizini pa je još važnije da sa jednom posetom pronađu stan i ne troše vreme i novac.

Još jedna pogodnost je i da agencija za vas može pronaći nekretninu ako trenutno nema u ponudi onu koja odgovara. Ostavite sve svoje želje i zahteve i sačekajte poziv agenta. Ako budete realni u svojim očekivanjima vrlo brzo ćete dobiti pozitivan odgovor.

Ovaj postupak košta, plaća se provizija agenciji za promet nekretninama, ali skraćuje vreme i pronalazi idealnu nekretninu u okviru definisanog budžeta. Na vama je da li ćete pokušati da stan pronađete sami ili ćete angažovati posrednika.

Novi Sad ima oko 50.000 studenata. Izuzetno je popularan jer ima sve fakultete, odličan stručni kadar i zato je rado biran od stane brucoša svake godine. Veliki grad ima veliko tržište što vam garantuje da ćete pronaći stan koji je slobodan i spreman za izdavanje.

Od toga koliko je detaljna potraga zavisiće šta ćete pronaći za izdvojen novac. Ne zaboravite da vaše dete treba da ima optimalne uslove za život. Mnogi se tek prvi put odvajaju od kuće i moraju uspeti u svojoj nameri da steknu visoko obrazovanje i diplomu.

Koliko je teško odabrati stan za studenta u velikom gradu? Koliko je lakše jer je ponuda velika, a koliko to ograničava pronalazak najbolje nekretnine? Da li ste imali iskustva ili saznanja koliko je teško pronaći stan u Novom Sadu? Pišite nam svoja razmišljanja u komentare koji se nalaze ispod ovog teksta.

 

 

(2) komentara
 • Marija
  Marija
  17-Sep-21


  Pa ne moraju studenti bas ziveti u centru, mladi su, nije im problem da se provozaju par stanica gradskim prevozom, a samim tim manje ce placati stan i imati vise novca za dzeparac.

 • Milan
  Milan
  16-Sep-21


  Mali stanovi se uvek traže, tako da ih nije lako pronaći, a u NS ima i mnogo studenata i mnogo samaca, koji tamo rade, a porodice im žive negde drugde. Ipak, naravno, za svoju decu biramo najbolje moguće uslove, pa zato mislim da je bolje angažovati agenciju. Mnogo je onih koji iznajmljuju svoje stanove na crno, što nije dovoljno sigurno. Nikada svoju decu ne bih izložio bilo kakvom riziku. Jesu oni odrasli, ali za nas uvek ostaju naša deca.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
245,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
112 m2
155,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
45 m2
316,200 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
93 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2