SrbijaSpace

Moderna planinska arhitektura – 7 načina da se definiše ovaj trend

Moderna planinska arhitektura – 7 načina da se definiše ovaj trend
22
Dec-22

Moderna planinska arhitektura – 7 načina da se definiše ovaj trend

Objavljeno: 22/Dec/2022, Jelena Todorović
(2) komentara (423 pregleda)

Nekada davno, na pomen planinske kuće, svi su zamišljali brvnare kakve smo viđali u filmovima, sa podovima prekrivenim medveđim kožama, dok su zidove krasili jelenski rogovi. Ove brvnare, bile su mesta za beg iz grada vikendom, ali najčešće nisu bile dovoljno udobne za žiivot. Današnja, moderna planinska arhitektura nije ni nalik ovoj staroj, a da bismo objasnili kakva je, učinićemo to na 7 načina koji definišu ovaj trend.

Kičasti dizajn kakav je nekada bio, lako može pretvoriti modernu planinsku kuću u karikaturu same sebe. Jer ono što izgleda kao zabavna ideja za vikendicu, u svakodnevnom životu može biti pretrpan prostori koji vas opterećuje.

Upravo zbog toga je moderan planinski trend tako privlačan. Takva arhitektura odaje počast planinskom životu, ali i čini ove domove pogodnijim za život. Bez nereda i kiča, život na planini postaje mnogo udobniji. Štaviše, ovaj stil dizajna poštuje zemlju, i čini vaše snove o životu (bar povremenom) na planini, još dostižnijim.

Zato pogledajte neke od najčešćih aspekata planinskog modernog dizajna, koji će vam pomoći da se odlučite da li je to prava stvar za nas. Jer ipak, ono što u mašti izgleda idilično, ne mora zaista da bude tako. Zato, nastavite da čitate i saznaćete sve što vam je potrebno da donesete odluku.

 

#1. Eksterijer je jedinstven

 

 

Većina kuća u planinskom stilu sadrži neke već dobro poznate oblike, posebno ako su napravljen od trupaca ili uopšte od drveta. Od klasičnog A-okvira do jednostavnih pravougaonika, planinske kuće nisu prešle neki posebno dug put tokom poslednji stotinak godina.

Ali, moderna planinska kuća je daleko uzbudljivija jer nudi svež pogled, na klasičnu, rustičnu kuću. Ona ima oštre, moderne ivice koje u obzir uzimaju i pejzaž. A usvajajući energetsku efikasnost modernih prostora, arhitekti mogu kreirati domove koji i dalje imaju onaj rustični šarm, ali su mnogo efikasniji, što znači da spajaju lepo s korisnim.

 

#2. Raspored nije pretrpan

 

 

Kao što smo rekli na početku, nekadašnje zidove planinskih kuća krasili su zidovi prepuni lovačkih trofeja. Danas nije tako. Moderan planinski enterijer sastoji se od čistih linija i jednostavnog, nepretrpanog rasporeda.

S obzirom na visoke plafone i otvoreni koncept, ovaj stil donosi širok pogled i opuštajuću atmosferu. Dok su tradicionalne planinske kuće bile sastavljene od mnogo manjih prostorija, moderni rustični domovi poseduju veću, svetliju i otvoreniju estetiku. U njima je akcenat na velikim, upečatljivim komadima nameštaja koji daju stav prostoru, dok istovremeno smanjuju nered.

 

#3. Veliki prozori koji daju mnogo prirodnog svetla

 

 

Jedna od najvažnijih karakteristika modernog planinskog doma je svetlost. Nije neuobičajeno videti velike prozore od poda do plafona, koji uokviruju prirodu, kao najvažniju karakteristiku kuće.

Zašto i ne bi? Ako ste već rešili da izgradite planinsku kuću, sasvim je sigurno da želite da iz nje vidite što više lepih pejzaža. A talentovani arhitekta će prilikom postavljanja kuće na određeno mesto uzeti u obzir sunce, pazeći da iskoristi svu moguću prirodnu svetlost. Ovo je posebno važno zimi, kada su dani mnogo kraći, tako da treba iskoristiti svaki zrak sunca, ali i obezbediti kvalitetnu rasvetu za dugu zimsku noć.

 

#4. Tekstura je važnija od boja

 

 

Ako volite neutralne boje, volećete i moderne planinske kuće. Za razliku od nekadašnjih rustičnih domova, u kojima su dominirale smele i tamne boje, u modernim je kolorit prigušen i nežan, a akcenat je na teksturama. Materijali koji se koriste su u rasponu od glatkog stakla, do grubog kamena, krupne stolarije i teksturiranog betona, a koriste se tako da postaju deo dekora. I upravo korišćenje neutralnih boja omogućava da tekstura ovih materijala zablista.

 

#5. Lokalni izvori materijala

 

 

Izgled modernih planinskih kuća može delovati varljivo jednostavno. Sa čistim linijama i velikim otvorenim prostorima, lako je pogledati mimo dizajna koji je potreban za postizanje sklada. Ali, ono što može izgledati kao jednostavna izgradnja, veoma se pažljivo planira, da bi se uključili lokalni izvori i obnovljivi materijali.

I naravno, ovo se ne radi samo zbog estetike. Odabirom lokalnih izvora materijala odaje se poštovanje zemlji, što pomaže da se dom bolje stopi sa prirodnim okruženjem. Zato ne iznenađuje što se moderni domovi sve češće grade od lokalnog drveta i kamena.

 

#6. Život pretežno na otvorenom, ali i u zatvorenom prostoru

 

 

Koja bi svrha bila živeti u modernoj planinskoj kući i potpuno ignorisati okolinu? Otvoreni prostor, zemljište na kome se moderna planinska kuća nalazi, praktično je deo ukupnog životnog prostora, zbog čega se i koriste veliki prozori koji, kada se otvore, daju utisak da zidova i nema. Tu su i velike verande i palube, kao i podrumi u kojima stoji oprema za letnje i zimske aktivnosti poput skijanja, vožnje bicikla, itd.

U modernim planinskim domovima radi se na maksimalnom iskorišćavanju zemljišta na kome se nalaze, što znači da treba razmišljati izvan granica tradicionalnog. Iskoristite sve mogućnosti bekstva u planinu tako što ćete napraviti i hidromasažnu kadu ili mini bazen, koji će leti moći da se koristi, dok ga zimi možete pokriti prekrivačem za bazen, kako biste ga sačuvali za sledeću godinu.

 

#7. Dizajn kome će trebati manje održavanja

 

 

I još jedna od glavnih odlika modernih planinskih kuća je jednostavan dizajn, koji uzima u obzir vremenske prilike, padavine, pa čak i divlje životinje koje su vam prve komšije. Korišćenje lokalnog kamena i autohtonih biljaka znači da ćete trošiti manje vremena na održavanje, a više na uživanje u svom domu.

Zato kada se opredeljujete za materijal, razmišljajte tako da vaš dom ima što manje uglova i pukotina, da biste ga kasnije lakše održavali. A ako inspiraciju tražite u pejzažu, eksterijer modernog planinskog doma prelepo će se dopunjavati sa divljim okruženjem u kome se nalazi.

 

I na kraju...

 

 

Proteklih godina, mnogi su poželeli da negde na planini imaju vikendicu, ili čak sviju dom u miru, tišini i prirodnom okruženju. Upravo zbog toga, moderna planinska kuća mogla bi da bude jedan od trenutnih i najodrživijih trendova u arhitekturi.

Bilo da planirate povremene izlete u planinu ili jednostavno tražite šarmantan dizajn za gradski život negde na perferiji, moderne planinske kuće donose najbolje od oba ova sveta. Poštovanjem prirode i zadržavanjem ležernog stava, ovaj stil od svakog doma stvara opuštajuće utočište.

Da li vam se dopada ahitektura modernog planinskog stila? Možete li da zamislite sebe u jednom takvom domu? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Fotografije: YouTube.com

Autorski tekst: Jelena Todorović

(2) komentara
 • Mara
  Mara
  23-Dec-22


  Volim tu opuštenost planinskog stila. Rado bih takvu kuću imala i negde bliže gradu, ne mora nužno da bude na planini.

 • Ema
  Ema
  23-Dec-22


  Ne znam da li bih bas mogla da zivim na planini, ali definitivno bih volela da imam neku vikendicu u prirodi, pa da odem kad god mi dosadi grad. Super tekst :)dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
110,000 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
53 m2
180 €
Izdavanje / Zastupnik
Radošević nekretnine
26 m2
214,500 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
58 m2
198,800 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
69 m2
2,402,400 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
408 m2
69,700 €
Prodaja / Zastupnik
BG HOME real estate
41 m2
71,900 €
Prodaja / Zastupnik
DIVIS nekretnine
44 m2

Cilj nekretnine
Milox nekretnine
Agencija Momčilović 011
Eurostan nekretnine
Gigant nekretnine
LIFE HOUSE NEKRETNINE
SMB nekretnine
IN-EL