SrbijaSpace

Stanovi Beograd

Stanovi Beograd
23
Jul-19

Stanovi Beograd

Objavljeno: 23/Jul/2019, SrbijaSpace.com
(0) komentara (938 pregleda)

Kada je tokom 6 – og milenijuma pre naše ere na području teritorije današnjeg grada Beograda postojala takozvana Vinčanska kultura, nije moglo biti ni naznaka da će na tom mestu sedam hiljada godina kasnije postojati višemilionski grad. Ipak, jedno je sigurno - istorija nekadašnjeg Singidunuma je bila izuzetno burna i zanimljiva.
 

Grad na ušću Save i Dunava

Zabeleženo je prvo neolitsko naselje 7000 godina pre Hrista na području današnjeg Beograda. A kasnije su tu bili naseljeni Rimljani, Huni i pleme Sarmata. Osvajali su Beograd i Istočni Goti, ali i pleme Gepidi, da bi od 510. godine grad pao pod vlast Istočnog rimskog carstva, odnosno Vizantije.

Nedugo posle toga je Justinijan Prvi, čuveni vizantijski car obnovio Singidunum. Kasnije su došli Avari i na kraju oko 630. godine i Sloveni. Zabeleženo je da se prvi put naziv Beograd pominje u pisanom dokumentu, koji datira iz 878. godine. Smenjivali su se brojni vladari, a osim Vizantije, tu je bila i ugarska vojska, da bi kasnije njime vladaliAustrijanci i Turci.

Prestonica srednjovekovne Srbije je ovaj grad postao zvanično 1403. Godine. U to doba je na vlasti bio despot Stefan Lazarević. Svakako je prekretnica u istoriji Beograda 1521. Godina. Tada je grad osvojio turski sultan Sulejman Veličanstveni. Posle su se smenjivali Austrijanci i Turci. Sve do 1739. godine je grad bio pod vlašću Ugara, a od tada njime upravlja Turska.

Beograd se oslobodio turske vlasti tek 1830. godine, kada je tadašnji sultan izdao hatišerif i Srbiji dao autonomiju. Vidljivo je u kojoj meri je istorija Beograda burna, a i dan danas se mogu videti brojni ostaci iz prošlosti.
 

Moderno doba Beograda

Iako je grad uznapredovao značajno već po završetku Drugog srpskog ustanka, tek početkom 20-og veka možemo govoriti o modernom razvoju Beograda. U prilog tome govore i cifre, odnosno demografski podaci. Tako je zabeleženo da je nešto manje od 70 000 stanovnika Beograd imao 1900. godine. A samo pet godina kasnije je taj broj porastao za 20 000 ljudi.
 

Gradnja modernog Beograda

Istorijski podaci beleže da je posle Prvog svetskog rata glavni grad Republike Srbije počeo intenzivno da se razvija i modernizuje. Svemu tome je doprineo i značajan porast broja stanovnika. Naime, podaci iz 30 – ih i 40 - ih godina 20. veka pokazuju da je broj stanovnika Beograda porastao na oko 240 000, a kasnije i na 320 hiljada ljudi. Tako su u Beogradu nicale nove građevine, koje i danas možemo videti…

Današnja zgrada aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu je otvorena 1923., a samo šest godina kasnije je zvanično počeo da funkcioniše i Radio Beograd. Danas Stari savski most ili takozvani Železnički, inače poznat kao Most viteškog Kralja Aleksandra je izgrađen 1934. godine. Tek godinu dana kasnije je zvanično otvoren današnji Pančevački most, koji je ujedno bio i prvi most preko Dunava.


Najstarija kuća u Beogradu

Možda zvuči čudno, ali u današnjoj ulici Cara Dušana sa oznakom 10 se nalazi jedan od mnogih spomenika kulture. U pitanju je najstarija kuća u Beogradu, koja je izgrađena u baroknom stilu. A čudno je to što je ona izgrađena tek u prvoj polovini 18 – og veka, odnosno u periodu od 1724. do 1727. godine. Švajcarac Nikola Doksat de Morez je bio zadužen za gradnju, a u to doba su Austrijanci vladali Beogradom.

Ova građevina i danas privlači veliku pažnju mnogih, zato što postoji tvrdnja da se ispod nje nalaze lagumi i tajni prolazi, koji direktno vode do Beogradske tvrđave. Bilo kako bilo, istorija navodi da je upravo graditelj ovog objekta bio pogubljen od strane austrijske vlasti zbog veleizdaje. A oni koji veruju u suprotno, tvrde da je on ustvari pogubljen kako bi upravo ti tajni prolazi bili zauvek prikriveni.
 

Savremeni Beograd

Iako su ranije svi stanovnici Beograda stanovali uglavnom u prizemnim kućama, danas je situacija potpuno drugačija. Gotovo da ne postoji deo Beograda u kome nisu nikle višespratnice. Naravno da postoje i najatraktivnije lokacije za stanovanje u Beogradu, ali one koje su manje zanimljive.

Tako među najinteresantnija mesta za stanovanje u glavnom gradu Srbije spadaju:

 • Vračar
 • Novi Beograd
 • Dorćol
 • Košutnjak
 • Beograd na void
 • Centar i druge.


Naravno da svako prema sopstvenom nahođenju bira deo grada u kome će stanovati, ali na to utiču i finansije.

Za porodičan život u Beogradu su svakako najatraktivnije mirnije lokacije, kao što su na primer:

 • Zemun
 • Konjarnik
 • Šumice
 • Banjica
 • Medaković
 • Filmski grad
 • Kumodraž
 • Golf naselje


Razlog zbog koga porodični ljudi biraju te delove grada i stanove u Beogradu jeste što su u pitanju mirniji krajevi, ali je i cena kvadrata mnogo pristupačnija nego na primer na Vračaru ili na Novom Beogradu.
 

Šta sve utiče na cenu stana?

Sasvim je logično da osim lokacije, na cenu stana utiče i kvalitet gradnje. Međutim, postoje i još neki detalji koji itekako imaju uticaja na definisanje cene kvadrata u određenim delovima grada.

A to su:

 • godina gradnje stambenog objekta
 • na kom spratu se stambena jedinica nalazi
 • koja je kvadratura u pitanju
 • da li je i kako opremljen stan
 • da li postoji garaža ili garažno mesto ili ne
 • da li je objekat poseduje lift

Na koji način će vlasnik ili agencija za nekretnine formirati cenu zavisi isključivo od trenutnog stanja na tržištu. Naravno da postoje periodi u godini kada je povećana tražnja za stanovima, pa im je i cena tada nepovoljnija. Sve to itekako ima uticaja na cenu stana, te svakako uvek treba zatražiti prvo pomoć stručnjaka.
 

Novogradnja u Beogradu

Mada na području glavnog grada Srbije postoji veliki broj novoizgrađenih zgrada, vrlo je važno obratiti pažnju na kvalitet gradnje. Naime, u određenom periodu je postojao veliki broj zgrada, koje nisu ispunjavale uslove za uknjižbu. Vremenom su one legalizovane, ali svakako treba prvo izproveravati papirologiju, pa se tek onda odlučiti za kupovinu.

Međutim, ukoliko izabrana agencija za promet nekretnina nudi određenu stambenu jedinicu, sasvim je sigurno da su papiri već provereni od strane stručnjaka, tako da nemate razloga za brigu. Novogradnja u Beogradu je dostupna gotovo na svakoj opštini, a najviše novih stambenih zgrada ima na području Novog Beograda, Vračara i Savskog venca, te na opštini Stari Grad.

Beograd na vodi predstavlja posebno atraktivnu lokaciju, a novoizgrađeni stambeni objekti se mogu naći i u drugim delovima grada. Ukoliko ste u potrazi za stanom, najbolje je da kupovinu obavite preko proverene agencije za promet nekretnina. Na taj način ćete biti u potpunosti rasterećeni svih neugodnosti, do kojih eventualno može doći. Pravni tim svake agencije je dužan da proveri dostupnu dokumentaciju i da klijentu osigura bezbednu kupovinu.

(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
113,300 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
55 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
195,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
65 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
85 m2
90,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
74 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2