SrbijaSpace

Adaptacija stanova

Adaptacija stanova
07
Jun-19

Adaptacija stanova

Objavljeno: 07/Jun/2019, SrbijaSpace.com
(5) komentara (1745 pregleda)

Ako ćemo iskreno, novca nikad nemamo dovoljno za sve radove, koje želimo da izvršimo u svom stanu ili kući. Ipak, to ne bi trebalo nikoga od nas da spreči da promeni nešto u svom životnom prostoru.

Ukoliko pažljivo izaberete majstore, adaptacija stanova uopšte ne mora da bude tako skupa.
 

Renoviranje i adaptacija stanova

Kada konačno sakupimo dovoljno novca, nekako se uvek postavlja pitanje da li renoviranje i adaptacija stanova može da bude izvršena samostalno ili moraju biti angažovani profesionalci.

Odgovor se zapravo uvek sam nametne, jer ne postoji pojedinac koji može sve potrebne radove da izvrši.

Uzevši u obzir da promene u životnom prostoru treba pažljivo da budu izvršene, jasno je zašto je najbolje stručnjake za te radove angažovati. U principu, adaptacija stanova u većini slučajeva uključuje različite usluge:

 • renoviranje kupatila
 • vodoinstalaterske usluge
 • električarske usluge
 • usluge parketara
 • molerske usluge
 • zidarske usluge
 • i na kraju dizajn


Kada se sve sagleda iz te perspektive, jasno je zašto renoviranje stana bilo koje kvadrature ne može da izvrši vlasnik samostalno, koliko god da se razume u sve te radove. Jednostavno, to je vrlo teško izvodljivo.
 

Renoviranje stana - ideje

Jedino čega gotovo nikome ne manjka kada je u pitanju adaptacija stana jesu ideje. Međutim, ideja sama po sebi ne znači ništa, ako ne postoji osoba koja će da je sprovede u delo.

A da bi vlasnik ubuduće zaista uživao u svom životnom prostoru, potrebno je prvo da realno sagleda sve svoje zahteve. Zatim će naspram tih zahteva i mogućnosti koje ima, a prvenstveno u finansijskom smislu, odlučiti i kako bi želeo da bude izvršena adaptacija stana.

Najbitnije je da se članovi domaćinstva prijatno osećaju tokom boravka u svom stambenom prostoru. Upravo sa tog aspekta i treba vršiti renoviranje stanova, jer jedino tako ima smisla.

A što se ideja za renoviranje tiče, njih je vrlo lako naći. Dovoljno je da vlasnik stambenog objekta bude svestan kolike su njegove finansijske mogućnosti, jer će tako moći da ih uskladi sa svojim zahtevima i potrebama.
 

Potpuno renoviranje stana

Angažovanje majstora koji vrše potpuno renoviranje stana po sistemu ključ u ruke je uvek najbolja opcija. Iako na prvi pogled, možda i ne izgleda naročito isplativa, na kraju će vlasnik stambenog prostora shvatiti da je to bilo najbolje što je mogao da izabere.

Najbitnije je da vlasnik stana prvo bude svestan koliko novca ima na raspolaganju, a zatim i da uskladi svoje zahteve sa time.

Radnici različitih profila, koje zapošljavaju preduzeća specijalizovana za ovu uslugu ispunjavaju sve zahteve klijenata. Međutim, da bi adaptacija stanova protekla u najboljem mogućem redu, oni se precizno o svemu moraju dogovoriti.

Zato bi svaki klijent koji je zainteresovan za potpuno renoviranje stana trebalo prvo da kontaktira takvo preduzeće i da se sa nadležnim licem o svemu precizno dogovori. Naime, ponuda za konkretne usluge se može formirati tek pošto stručno lice poseti predmetni stan. Potrebno je da tada klijent vrlo jasno navede šta sve treba da uključuje adaptacija i šta on želi na taj način da postigne.

Neko se odlučuje za renoviranje stana zato što su vodovodne instalacije dotrajale, odnosno zato što je potrebno promeniti parket, okrečiti i dovesti stan u red. Mada, neko se za tu uslugu odlučuje ako želi da izvrši preraspodelu stambenog prostora, na primer. Zato je važno da stručno lice iz firme koju angažujete poseti stan i razgovara sa klijentima o svemu. Tako će dobiti informacije prvo o njihovim zahtevima, a zatim i o očekivanjima, te će klijenti biti upućeni i u cenu konkretnih usluga.

Obično adaptacija kupatila bude najčešće zahtevana usluga u ovom slučaju. Naime, mnogi se odlučuju za renoviranje stana upravo zato što zapravo žele da renoviraju kupatilo. Sve to nije nikakav problem, zato što preduzeća koja su specijalizovana za renoviranje stanova zapošljavaju majstore različitih profila i to najčešće:

 • vodoinstalatere
 • električare
 • zidare
 • parketare
 • molere
 • i majstore ostalih profila po potrebi

 

Nikakvog razloga da brine nema klijent koga interesuje adaptacija stanova, a ako se odluči za usluge takvih firmi. Gotovo svaka od njih funkcioniše prema principu ključ u ruke. A to znači da klijent ima obavezu samo da navede svoje zahteve i o tome se dogovori sa nadležnima u toj kompaniji, te naravno da navedene usluge plati nakon njihovog izvršenja. Sve ostalo će raditi majstori, a nakon završenih radova će obavestiti klijenta i pozvati ga da radove primi, odnosno da proveri da li su majstori sve zahteve ispoštovali.
 

Adaptacija cena

Logično je da svako koga interesuje adaptacija stanova želi da dobije informaciju o ceni usluge. Nažalost, to uopšte nije jednostavno, zato što se cena formira za svakog klijenta pojedinačno.

Informacije o ceni svake pojedinačne usluge, odnosno uopšteno o ceni renoviranja konkretnog stana će klijenti dobiti kada nadležni u firme za renoviranje budu pripremili ponudu. Zapravo odmah posle njihovog izlaska na teren i upoznavanja sa zahtevima klijenata i stanjem vodovodnih i elektroinstalacija, ali i svim ostalim delovima stana, će oni izraditi ponudu i navesti cenu.

Iako možda nije jednostavno, renoviranje stana možete pretvoriti u pravo zadovoljstvo. Dovoljno je da izaberete kompaniju koja je specijalizovana za adaptacije stanova i koja iza sebe ima dovoljno iskustva. I naravno, neke preporuke kod onih kod kojih su već radili slične poslove.

 

(5) komentara
 • malena
  malena
  20-Jan-20


  Videla sam "kamenstruganik" u enterijeru i stvarno sam se oduševila. Izgleda svetski! Naravno, ne treba preterivati, ali ako uradite jedan zid u sobi, pa još ako imate i kamin, deluje tako toplo i ušuškano. A tek za fasade... i lepo, i toplo i praktično :)

 • kenny
  kenny
  20-Jan-20


  Renoviranje stanova jako je stresan posao. Angažovanje kompanija koje vrše usluge adaptacije stanova po sistemu "ključ u ruke" , svakako je jedno od rešenja, stresnih problema .

 • kenny
  kenny
  20-Jan-20


  Renoviranje stanova jako je stresan posao. Angažovanje kompanija koje vrše usluge adaptacije stanova po sistemu "ključ u ruke" , svakako je jedno od rešenja, stresnih problema .

 • Prirodni kamen
  Prirodni kamen
  12-Dec-19


  Kada već adaptirate neki stari stan gledajte da stavljate moderne materijale. Jedan od tih materijala je i prirodni kamen. I nemojte trčati za Italijanskim, Španskim, grčkim itd, nego kupujte kamen iz domaćih rudnika. Malo je poznato ali srbija ima veoma kvalitetne rudnike kamena, posebno struganički kamen http://www.kamenstruganik.com/struganicki-kamen/, pa studenica, pešćari, vlasenički ravnogorski kamen. Odličnu su i za eksterijere ali i za enterijere, samo je potrebno malo imaginacije i posedovanje stila.

 • Srecko
  Srecko
  07-Jun-19


  “Koliko novca je potrebno za renoviranje?” ovo je recenica koju svu u sebi izgovore pre nego sto krenu da nesta menjaju u svom stanu. Renoviranje stana može da bude izuzetno naporno, zato se treba dobro pripremiti kako sa parama tako i sa zivcima.dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
479,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
150 m2
450 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
32 m2
67,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
35 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2