SrbijaSpace

Koji sprat izabrati kada kupujete stan u zgradi

Koji sprat izabrati kada kupujete stan u zgradi
19
May-23

Koji sprat izabrati kada kupujete stan u zgradi

Objavljeno: 19/May/2023, Bolewriter
(0) komentara (182 pregleda)

Kupovina stana u današnje vreme kompleksnija je nego ranije. Osnovni razlozi za to su česte promene cena na tržištu nekretnina kao i porast broja faktora koji utiču na vrednost nekretnine.

Pre kupovine stana morate dobro istražiti sve faktore koji su trenutno aktuelni, a koji su vama važni.  

Kako je to veoma kompleksan posao, najbolje bi bilo da ga prepustite  stručnim licima iz agencije za promet nekretnina. Oni prate sve promene na tržištu nekretnina, poznaju trendove rasta cena, i mogu proceniti šta se može očekivati u narednom periodu. I svakako vam mogu sugerisati i ponuditi ono što je u tom trenutku najpovoljnije za vas

BIlo da sami kupujete stan ili angažujete agenciju, morate znati na koje faktore je potrebno da posebno obratite pažnju.

Naredni tekst ima za cilj da vam predstavi bitne faktore, kada je kupovina stana u stambenoj zgradi u pitanju. Posebno će biti analizirana spratnost objekta i značaj pozicije stana u njemu.  


Kupovina stana u višespratnici


Kada kupujete stan u zgradi sa više spratova, potrebno je da pored svih ostalih parametara vodite računa i o spratu na kojem se stan nalazi. Poznato je da su manje popularni stanovi koji se nalaze u prizemlju zgrade ali i oni na potkrovljima, iako baš ove pozicije u nekim slučajevima, omogućavaju vlasnicima veći komfor ili čak i mogućnost nadogradnje prostora.

Evo nekoliko ključnih stvari o kojima morate voditi računa ako planirate da kupite stan u višespratnici:

Lokacija: Proverite lokaciju zgrade i blizinu važnih objekata, kao što su škole, prodavnice i zdravstvene ustanove. Takođe, analizirajte dostupnost javnog prevoza, saobraćajne infrastrukture i kvalitet života u tom području.

Stanje zgrade: Istražite stanje zgrade, uključujući krov, fasadu, liftove i zajedničke prostorije. Pregledajte dokumentaciju o održavanju zgrade kako biste se uverili da su radovi redovnog održavanja sprovedeni.

Raspored prostorija: Pogodnost stana: Pregledajte stan pažljivo kako biste se uverili da odgovara vašim potrebama. Proverite raspored prostorija, veličinu, osvetljenje, ventilaciju i kvalitet završnih radova. Takođe, proverite postojanje nedostataka ili oštećenja koji bi mogli zahtevati dodatne troškove.

Orijentacija: Proverite orijentaciju stana u odnosu na sunce i okolne objekte. Stanovi okrenuti prema jugu su topliji i obično imaju više sunčeve svetlosti, dok stanovi okrenuti prema severu mogu biti hladniji i tamniji.

 

Pogled iz zgrade

 

Kućni red i uslovi: Proverite pravila i uslove stambene zajednice, uključujući kućni red, pravila parkiranja, dozvole za kućne ljubimce i ostala ograničenja koja mogu uticati na vašu udobnost i način života.

Troškovi i režije: Razmotrite mesečne troškove komunalnih usluga i grejanja, troškove održavanja, kao što su zajednički troškovi, upravljanje zgradom, rezervni fond i drugi potencijalni troškovi, kako biste se uverili da su u skladu sa vašim budžetom.

Garaža ili parking: Proverite da li stan raspolaže adekvatnim parking prostorom ili bi bilo poželjno da kupite garažno mesto.

Pravna dokumentacija: Pažljivo pregledajte sve pravne dokumente povezane sa kupovinom stana, uključujući vlasnički list, potvrdu o uknjiženju objakta, saglasnosti, dozvole i ostalu dokumentaciju koja je potrebna za prenos vlasništva. Konsultacija sa stručnjakom poput advokata ili agencije za nekretnine mogu vam biti od velike pomoći prilikom utvrđivanja kompletnosti i provere validnosti dokumentacije.


A kako da izaberete na kojem spratu baš treba da bude vaš stan?


Tekst koji sledi će pokušati da vam objasni zašto je pored svih ostalih faktora, pri kupovini stana važno odabrati i odgovarajući sprat.

Izbor sprata zavisi od vaših želja, sposobnosti i prioriteta. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada kupujete stan:

Prednosti i mane stanova na različitim spratovima:

Prednosti stanova u prizemlju mogu biti privlačne za određene tipove stanovnika i imaju neke specifične karakteristike. Evo nekih prednosti stanova u prizemlju:

 

Stan u zgradi stepenice

 

Pristupačnost: Stanovi u prizemlju ili na nižim spratovima su lako dostupni. Nema potrebe za pokretanjem ili korišćenjem lifta ili stepeništa, što je pogodno ako imate teške ili velike predmete koje treba preneti ili ako imate probleme sa kretanjem. Pogodniji su za starije osobe, porodice sa decom ili sa kućnim ljubimcima. Takođe, u slučaju kvara lifta, život na nižem spratu može biti praktičniji. Svakako je mnogo lakše i da izvršite preseljenje u sopstvenoj režiji ako je stan u prizemlju.

Dosatni prostor: Stanovi u prizemlju često imaju privatne terase, vrtove ili dvorišta koja su dostupna stanarima. Ovo je velika prednost ako želite imati prostor za relaksaciju, baštovanstvo ili druženje na otvorenom prostoru bez potrebe za izlaskom iz zgrade. I stanovi na potkrovlju takođe mogu imati ogromne terase koje su dostupne stanarima. U oba ova slučaja manji će biti problem sa sušenjem veša, naročito u leti.

Troškovi za grejanje i hlađenje: Stanovi u prizemlju ušuškani su i imaju bolju izolaciju što može rezultirati uštedom na troškovima grejanja i hlađenja. Stanovi na potkrovlju mogu biti prevrući leti, a prehladni zimi i zahtevati dodatne troškove za grejanje ili hlađenje.

Sigurnost i privatnost: Stanovi u prizemlju često su izloženi većem riziku od provala i krađa u odnosu na stanove na višim spratovima. Stanovi na višim spratovima takođe su manje podložni problemima poput poplava u zgradi ili problema sa komarcima.

Buka i intimnost: Stanovi u prizemlju mogu biti izloženi većoj buci, posebno ako se nalaze u blizini ulaza, parkinga, saobraćajnica ili zajedničkih prostora. Ako želite tiši prostor, razmotrite izbor stanova na višim spratovima.

Pogled i osvetljenje: Jedna od potencijalnih mana stanova u prizemlju je manjak prirodnog osvetljenja. Zato što su obično na nižim nivoima, mogu biti skloni nedostatku sunčeve svetlosti i imati ograničen vidik u poređenju sa stanovima na višim spratovima. Viši spratovi obično imaju bolji pogled i više prirodne svetlosti. Ako cenite panoramski pogled ili više osvetljenosti, a ne plašite se visine, možete odabrati stan na  višem spratu.

Vlažnost i protok vazduha: Stanovi u prizemlju mogu biti skloni vlažnosti i nedostatku protoka vazduha. Ovaj problem može dovesti do problema sa plesni i lošim kvalitetom vazduha.

Manje privlačni za izdavanje ili prodaju: Stanovi u prizemlju često nisu prva opcija za potencijalne kupce ili stanare. Postoji opšti stav da su stanovi na višim spratovima popularniji.Ali to ne važi za stanove u potkrovljima, zbog navedenih mana.


Napomene za kraj


Generalno, stanovi na nižim spratovima popularniji su od onih na višim ali postoje izuzeci, naročito kada su prizemlje ili suteren u pitanju. Kada su u pitanju viši spratovi, najčešće se izbegava kupovina stanova na potkrovlju, a naročito ako je ravan krov u pitanju, zbog potencijalnih problema sa prokišnjavanjem.

 

Ulazak u stan

 

 

Najmanju cenu imaju stanovi u suterenu, prizemlju ili na potkrovlju zgrade ali su i najmanje traženi. Ali oni nekada nude značajno veći prostor za manju cenu, imaju i druge nabrojane kvalitete, i svakako imaju svoje kupce.

Sprat  može biti bitna osobina pri izboru stana ali ne i presudna kada su ostali faktori u pitanju. Zato je važno da imate u vidu sve važne faktore, i da izaberete stan koji najbolje odgovara vašim potrebama i željama.

Slike: pexels.com

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
(0) komentara


dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
123,600 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
50 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
250,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
90 m2
900 €
Izdavanje / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
95 m2
800 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2