SrbijaSpace

Prednosti i mane života na Dorćolu

Prednosti i mane života na Dorćolu
26
Jan-21

Prednosti i mane života na Dorćolu

Objavljeno: 26/Jan/2021, SrbijaSpace.com
(3) komentara (2429 pregleda)

Beograd je grad sa oko milion i po stanovnika, a u gradskoj opštini Stari grad živi oko 48000 stanovnika, dok je svoj dom na Dorćolu pronašlo oko 22000 ljudi. Dorćolske ulice prepoznatljive su po bujnim drvoredima, starim zdanjima i ovo naselje važi za naselje sa dušom.

U narednim redovima saznajte šta vas očekuje ukoliko se odlučite da se preselite upravo u ovaj deo glavnog grada Srbije.


Dorćol - deo najstarijeg gradskog jezgra


Dorćol je smešten u najstarijem gradskom jezgru, a ovo naselje pripada opštini Stari grad koja obuhvata čitav centar grada Beograda. Dorćol je smešten između Kalemgdana i ulice Žorža Klemensoa, a njegovu granicu takođe predstavljaju i ulice Gospodar Jovanova sa jedne i Dunavska sa druge strane.

Tokom burne istorije Srbije, površina Dorćola menjala se više puta, kao i njegove granice, a naziv Dorćol dolazi iz turskog dort - četiri i yol - put, upravo jer se ovde nalazila raskrsnica četiri važna puta koja su vodila do Istanbula, Beča, Vidina i Dubrovnika.

Danas je Dorćol podeljen na gornji i donji deo, a ono što je karakteristično za ovo naselje je svakako Dunavski kej, ali i stare, uske, mirne ulice ispunjene kafićima i drvoredima. Ovaj deo grada Beograda nalazi se na idealnoj lokaciji i udaljenosti od centra, a opet ne spada pod bučne delove grada sa puno gužve i automobila.

Za sve koji žele da žive na Dorćolu, a pitaju se gde izaći u Beogradu je dobra vest to da upravo u ovom delu grada možete pronaći mnoštvo zanimljivih lokala, a u neposrednoj blizini Dorćola nalazi se i Skadarlija, popularna boemska četvrt.

Može se reći da je Ulica cara Dušana glavan ulica na Dorćolu i da je ona ujedno i najprometnija, ulica sa najviše traka kojom saobraćaju linije gradskog prevoza, odnosno tramvaji i autobusi.

Ukoliko se odlučujete za iznajmljivanje ili kupovinu nekretnine na Dorćolu bićete smešteni u samom gradskom jezgru, nedaleko od prelepog kalemegdanskog parka, Knez Mihailove ulice, zoološkog vrta, a naselje će vas ipak zaštiti od gradske vreve i pružiti vam mogućnost mirnog života u stambenoj jedinici za koju se odlučite.


Stanište gradskih ptica


Zanimljivost sa kojom možda niste upoznati jeste da nebom iznad dorćolskih ulica lete različite ptice karakteristične za gradske sredine i da je ovo deo Beograda koji nastanjuje najveći broj ptica.

Šetnjom po Dorćolu naići čete na domaće golubove, crnu crvenperku, gradsku, ali i seosku lastu, vetrušku i još mnoge druge. Već neko vreme jednu od gradskih atrakcija predstavljaju patke i labudovi koji su svoje stanište pronašli na Dunavu, a vrlo često dolaze do obale, upravo na Dunavski kej.


Blizina reke - prednost i mana


Kao što smo već napomenuli, Dorćol se ističe po tome što se nalazi veoma blizu Dunavskog keja koji je uređen tako da ima biciklističku i stazu za pešake, ali i parking ukoliko do ovde dolazite sopstvenim automobilom. Kej krasi mnoštvo zanimljivih splavova na kojima ćete tokom letnjih meseci moći da uživate u osvežavajućim pićima na samoj reci.

Ovde se nalazi i sportski centar, te je ovo idealna lokacija za porodicu sa decom. Vaše dete moći će da se upiše na časove plivanja, a vi ćete moći da provedete opuštajuće popodne u velnes centru ili se posvetite nekoj drugoj aktivnosti na obali reke.

Međutim, mnogim ljudima blizina reke može zasmetati u letnjim mesecima, kada veliki broj insekata nastani obale reke, a samim tim ih ima znatno više i u delu Dorćola koji se nalazi u blizini vode.

Međutim, sigurni smo da postoje mnogobrojni načini za rešavanje ovog problema, te to ne bi trebalo da predstavlja veliki problem prilikom život u ovom delu grada.


Ulice Dorćola krase neka od najlepših beogradskih zdanja


Dorćolci vole da istaku kako njihovo naselje ima dušu, a šetnjom dorćolskim ulicama moći ćete to i da osetite. Na ovim prostorima živeli su mnogi poznati Srbi, a treba pomenuti Karađorđa, kneza Aleksandra Karađorđevića, Dositeja Obradovića, Nikolu Pašića i td.

Za vreme turske vladavine, Ulica cara Dušana predstavljala je centar grada i to je trajalo sve do 19. veka. Stoga ne čudi što čitav Dorćol krase velelepne građevine, a između ostalog ovde se nalazi i najstarija kuća u Beogradu, podignuta u 18. veku.


Stan sa puno svetlosti
 

Ne smemo izostaviti Vukov i Dositejev muzej - nekadašnju zgradu Velike škole, iza koje se nalazi Muzej pozorišne umetnosti - kuća Miloja Božića.

Pomenućemo i cene kvadrata na Dorćolu, s obzirom na sve vrline ovog beogradskog naselja, cene su stabilne već neko vreme. Kvadrat nekretnine u ovom delu grada kreće se od 2000 evra za stanove skromnijeg izgleda, pa naviše. Cena kvadrata formira se u odnosu na starost stambene zgrade, odnosno stana, na njegovo sveukupno stanje, ali i na samu lokaciju stana.

Sve ove informacije dovoljne su da zaključimo da je Dorćol jedan od najlepših delova Beograda, te da predstavlja mesto za život koje će vam pružiti mogućnost aktivnog života i uživanja u prirodi, a minimalna udaljenost od važnih tačaka grada Beograda su još jedan benefit stanovanja ovde.

 

(3) komentara
 • Jelena
  Jelena
  26-Jan-21


  Dorćol je jedan od mojih omiljenih delova grada. Nikada nisam živela tamo, ali sam jedno vreme imala radnju u jednom od njegovih delova, za koji nisam ni znala da pripada Dorćolu jer sam i ja mislila da se on završava sa ulicom Žorža Klemansoa. Upravo Dorćolci su mi objasnili da se i onaj deo ispod Bulevara Despota Stefana pa sve do Cvijićeve ulice, takođe smatra Dorćolom, a moja radnja je bila u Budimskoj. Na neki način, eto, ispunila sam sebi želju za životom u tom kraju bar delimično, tako što sam provela neko lepo vreme tamo i nisam uočila neke negativne strane osim što sam od komšija čula da su poreske stope u tom delu grada astronomske. A Dorćol je za mene oduvek delovao kao neka velika umetnička kolonija. Mnogo je umetnika koji na tom prostoru žive, tako da nema šanse da prošetate ovim delom grada a da ne sretnete bar nekoga od njih. Mnogo slikara, glumaca, muzičara, arhitekata... isto tako, postoji mnogo divnih radnji, antikvarnica, galerija i nekoliko amaterskih pozorišta. Svega ima na divnom Dorćolu. Zato DorČolci s ponosom ističu u kom delu grada žive jer, ima neki sasvim poseban šmek.

 • Ne vilim ga
  Ne vilim ga
  26-Jan-21


  Ne bih živeo na Dorćolu i da je kvadrat 800 evra. Buka, buka, buka, gužva, leti neka vlaga koja nije karakteristična za druge delove grada, prljavo, komarci, pa opet buka i to ne samo buka od kafića i barova koji radde po ceo dan, nego i ljudi se deru, neverovatno nešto. NIje ni bezbedno, možeš da izvučeš batine samo tako, nekog si pogledao nakrivo. A to sa dušom je malo naduvano, ja nisam našao nikakvu specijalnu dušu a proveo sam dosta vremena tamo.

 • Nadja
  Nadja
  26-Jan-21


  Kao student sam zivela na Dorcolu, kod Bajlonijeve pijace, sto se kaze u krugu dvojke, bilo je to pre 15 godina, predivan kraj, obozavala sam da setam Skadarlijom. Ne znam da li su konacno zavrsili renoviranje ulice Cara Dusana i da li sada tamo moze da se proseta?dodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
123,600 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
116 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
205,000 €
Prodaja / Zastupnik
AGENCIJA NEKRETNINE OBRADOVIĆ
71 m2
150,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
34 m2
162,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
63 m2
48,000 €
Prodaja / Zastupnik
SM nekretnine
60 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
118 m2