SrbijaSpace

Porast popularnosti nekretnina beogradske opštine Surčin

Porast popularnosti nekretnina beogradske opštine Surčin
10
Mar-23

Porast popularnosti nekretnina beogradske opštine Surčin

Objavljeno: 10/Mar/2023, Milica S.K.
(2) komentara (477 pregleda)

Cene nekretnina u Beogradu u poslednjih nekoliko godina su u konstantnom porastu.

Postoji više faktora koji utiču na ovako stanje na berzi nekretnina a to su:

 • Velika potražnja – Beograd je prestonica koja je centar svih privrednih, političkih,  kulturnih, turističkih  i drugih  dešavanja, što privlači sve veći broj ljudi da žive i rade u njemu. To je dovelo do velike potražnje za  nekretninama, a  kada je potražnja veća od ponude, rastu cene.
 • Investicije – poslednjih nekoliko godina Beograd je veliko gradilište, odnosno  Beogad je doživeo velike investicije posebno u infrastrukturi i turizmu, što je dovelo do rasta ekonomije i veće potražnje za nekretninama.
 • Niže kamatne stope –banke su u Srbiji smanjile kamatne stope na hipotekarne kredite, što je olakšalo pristup finansiranju za kupovinu nekretnina.
 • Pandemija COVID-19 dovela je do promene u načinu života ljudi, a to uključuje i potrebu za većim životnim  prostorom, što je uticalo na promene na berzi nekretnina.


Ako ste odlučili da kupite stan u Beogradu, možda najmlađa beogradska opština ima šta da vam ponudi, i da za manju cenu dobijete mnogo više nego u centralnim gradskim opštinama.


Zašto izabrati Surčin za kupovinu stana
 

 • Cene nekretnina u  Surčinu su još uvek relativno jeftinije od ostlih gradskih opština, što znači da se može kupiti stan po pristupačnijoj ceni.
 • Mirniji život - Surčin je manje naseljeno područje u odnosu na ostale delove  grada, tako da je život u njemu opušteniji i mirniji nego u centralnim opštinama.
 • Priroda i zelenilo - Surčin je okružen prirodom i zelenilom, što je idealno za ljude koji vole da provodite vreme na otvorenom
 • Razvijena infrastruktura - Surčin je dobro povezan sa ostatkom grada, tako da su dostupni mnogi javni prevozi, kao i ostale usluge koje su potrebne za svakodnevni život, poput prodavnica, škola, vrtića, itd.

 

Ukratko, kupovina stana u Surčinu može biti dobra investicija, pogotovo ako volite i tražite mirniji način života u blizini grada.

Više o gradskoj opštini Surčin

Gradska opština Surčin je jedna od 17 gradska opština u Gradu Beogradu.

Nalazi na zapadnom delu Beograda i obuhvata prostor od oko 300 km².

Opština Surčin je poznata po aerodromu "Nikola Tesla" i prestoničkoj industrijskoj zoni, koja se nalazi u njenom jugozapadnom delu. Takođe, opština ima razvijeno poljoprivredno zemljište i jedno je od retkih područja u Gradu Beogradu koje još uvek ima očuvanu prirodu.


Aerodrom


U opštini Surčin živi oko 96.000 stanovnika, prema procenama iz 2021. godine. Opština ima dobru saobraćajnu povezanost sa ostalim delovima Beograda, zahvaljujući autoputu E70 koji prolazi kroz njen severni deo, kao i novim putevima koji su izgrađeni u okviru razvoja izgradnje obilaznice oko Beograda. Trenutno su u završnoj fazi radovi na savremenoj saobraćajnici koja će povezati Novi Beograd i autoput Miloš Veliki.

Opština Surčin ima razvijenu infrastrukturu, sa dobrim uslugama, poput prodavnica, restorana, škola, zdravstvenih ustanova i drugih objekata od javnog značaja.

Opština takođe ima fudbalski stadion, brojne sportske i kulturne objekte, parkove i rekreacione centre.

Cene nekretnina u Surčinu zavise od mnogih faktora, kao što su:

 • veličina stana,
 • lokacija,
 • godina izgradnje i oprema nekretnine,
 • kao i opšte stanje tržišta nekretnina.

 

Prema podacima sa sajtova za prodaju nekretnina, prosečna cena kvadratnog metra stana u Surčinu u februaru 2023. godine se kreće od 1.200 do 2.500 evra, u zavisnosti od lokacije, veličine i opremljenosti stana.

Takođe, cene stanova u Surčinu su u poslednje vreme u porastu, što ukazuje na to da je potražnja za nekretninama u ovom delu Beograda u porastu.

Važno je napomenuti da su ove cene samo okvirne i da se mogu razlikovati u zavisnosti od raznih faktora. Preporučljivo je konsultovati se sa stručnjakom iz agencije za nekretnine kako bi se utvrdila prava tržišna vrednost nekretnine.

 

Da li kupiti stan ili kuću u Surčinu

 

Odluka da li kupiti stan ili kuću u Surčinu zavisi od vaših želja, potreba i finansijske situacije. Oba izbora imaju svoje prednosti i nedostatke.

Prednosti kupovine stana su:


Kuća ili stan u Surčinu

 

 • Niži troškovi održavanja - stanovi obično zahtevaju manje vremena i novca za održavanje nego kuće.
 • Bolja dostupnost- stanovi su često locirani u centralnim i gušće naseljenim delovima Surčina, što znači bolju dostupnost usluga i sadržaja.
 • Viša dostupnost finansiranja- kupovina stana je često lakša za finansiranje, jer su cene niže, a hipotekarni krediti su češće dostupni.

 

Nedostaci kupovine stana:
 

 • Manje privatnosti i prostora - stanovi nude manje privatnosti i prostora nego kuće.
 • Manja fleksibilnost - stambeni prostor u stanovima nije moguće proširivati.

 

Prednosti kupovine kuća su:

 

Kuća u Surčinu

 

 • Veći prostor i više privatnosti - Kuća pruža više prostora i privatnosti nego stan, što je idealno za porodice koje imaju decu ili ljude koji vole da imaju vlastiti prostor.
 • Mogućnost uređenja okućnice - kuće često imaju vrt ili dvorište koja možete uređivati i prilagoditi  vašim potrebama.
 • Mogućnost proširenja  kuću je moguće proširiti, nadograditi i prilagoditi vašim potrebama.

 

Nedostaci kupovine kuća:

 

 • Viši troškovi održavanja- kuće zahtevaju više vremena i novca za održavanje i popravke.
 • Veći troškovi kupovine - kupovina kuće obično košta više nego kupovina stana.
 • Manja dostupnost - kuće su često locirane u manje naseljenim delovima Surčina, što može značiti veću udaljenost do škola, prodavnica i zdravstvenih ustanova.
 • Takođe, potencijalno je manji broj linija gradskog prevoza i veća udaljenost do njihovih stajališta.

 

Najbolje rešenje za kupovinu nekretnine u Beogradu

 

Niža cena nekretnina, odlična infrastruktura i saobraćajna povezanost, frekventan gradski saobraćaj, kao i dostupnost svih potrebnih životnih servisa i sadržaja, sve više stavljaju Surčin u fokus kupaca stanova.  

Zato požurite da obezbedite sebi odgovarajuću stambenu jedinicu dok su cene stabilne.

 

(2) komentara
 • draja
  draja
  18-Mar-23


  Гужви у саобраћају има али где их нема. Сурчин је популаран због близине обилазнице и ауто-пута. Скоро да нико више не иде старим путем ка Новом Београду, а у завршној фази је нови пут, са три траке од НБГ до ауто-пута Милош Велики, који би требало да растерети главну улицу и убрза градски саобраћај. Од Сурчинa се аутом, у јутарњем шпицу стиже до Сава Центра за мање од 15 минута, а у поподневном је то 5 минута дуже. Поред великог Лидла, гради се Капитол парк...

 • nekd bilo
  nekd bilo
  11-Mar-23


  kome nije auto pu blizu .. dvosmerna ulica zakrcena radnim danima do besvesti ... kuce nazickane jedna do druge deluje bez ikakvog plana ... socijala na kvadrat u pogledu infrastrukture, ali dobro .. ko voli nek izvolidodaj komentar

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekretnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.


Top nekretnine

Sve top nekretnine
103,700 €
Prodaja / Zastupnik
SOLIS nekretnine
61 m2
140,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
200 m2
175,000 €
Prodaja / Zastupnik
Galerija nekretnine
45 m2
108,000 €
Prodaja / Zastupnik
Kvadrat nekretnine
55 m2
700 €
Izdavanje / Zastupnik
SM nekretnine
147 m2
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radoševic Nekretnine Centar
118 m2